Yönetim, tedavi, öğretim, toplum sağlığı ve araştırma dallarında1 görev yapan diyetisyenlerin kendi alanları dışında çalışabildikleri pozisyonları derledim. Yararlı olmasını diliyorum, hadi içeriğe geçelim.
1 • Akademisyen
Üniversite ve benzeri yükseköğrenim kurumlarında araştırma yapan, öğrencilere ders veren ve özgün çalışmalarla alanına katkı sağlayan kişilere akademisyen deniyor. Diyetisyenler beslenme bilimleri, diyetetik, toplum beslenmesi, toplu beslenme sistemleri, beslenme ve metabolizma, halk sağlığı, biyokimya, anatomi, fizyoloji, genetik, sinirbilimleri, tıp etiği ve tarihi, sağlık iletişimi, gıda güvenliği, gastronomi, egzersiz ve spor bilimleri gibi çok geniş alanlarda akademik çalışmalar yapabiliyor.
2 • Daire başkanı
Kamu kurumlarının belirli bir dairesinde çalışan bütün görevliler üzerinde genel yönetim, denetim, iş bölümü yapma, çalışma düzenini sağlama, yetiştirme ve hizmet içi eğitim verme yetkilerine sahip olan personel daire başkanı olarak tanımlanıyor. Daire başkanı olabilmek için bazı özel şartlar aranıyor.
3 • Şube müdürü
Biriminde görev yapan personeller arasında işbölümünü sağlayan, gerekli denetimi ve gözetimi yapan, biriminde yapılan işlerle ilgili olarak haftalık rapor hazırlayarak yöneticisine sunan ve görevleriyle ilgili tüm mevzuata hakim olan personel şube müdürü olarak tanımlanıyor. Kamu kurumlarında şube müdürü olabilmek için bazı özel şartlar aranıyor.
4 • Medikal ürün sorumlusu
Medikal ürünün tasarım, pazarlama ve satış süreçlerini yöneten kişilere medikal ürün sorumlusu ismi veriliyor. Diyetisyenler besin takviyesi üretimi, görüntüleme ekipmanları, vücut analiz cihazları ve diğer tıbbi malzemelerin üretimini yapan şirketlerde medikal ürün sorumlusu olarak görev yapabiliyor.
5 • Öğretmen
Diyetisyenler Ortaöğretim Alan Öğretmenliği branşında lisansüstü eğitim alarak veya pedagojik formasyon programını tamamlayarak öğretmen olabiliyor. Diyetisyenler en çok yiyecek ve içecek hizmetleri bölümünde öğretmenlik yapıyor.
6 • Firma temsilcisi
Firma temsilcisi, sorumlu olduğu markanın üretimden iletişime kadar pek çok farklı alanda görev yapıyor. Diyetisyenler diyet kliniklerinde, spor stüdyolarında, kapıya teslim diyet yemeği üreten şirketlerde ve toplu beslenme kuruluşlarında firma temsilcisi olarak görev yapabiliyor.
7 • Proje sorumlusu
Diyetisyenler geliştirdikleri projelerle çalıştıkları şirketin alım-satım, üretim, satış ve pazarlama süreçlerinden sorumlu oluyor.
8 • Operasyon direktörü
Diyetisyenler görev yaptıkları şirketlerin bütün operasyonlarını takip ederek ve yönetim fonksiyonunu ellerine alarak operasyon direktörlüğü yapabiliyor.
9 • Üretim sorumlusu
Şirketlerin üretim faaliyetleri geliştiren, standartlara uygun şekilde üretim yapılmasını sağlayan ve personelleri yönlendiren kişiler üretim sorumlusu olarak tanımlanıyor. Diyetisyenler gıda firmalarında ve toplu beslenme yapan kuruluşlarda üretim sorumlusu olarak mesleğini icra ediyor.
10 • İş sağlığı ve güvenliği uzmanı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kurumlardan eğitim alarak yapılan sınavlarda başarılı olan kişiler iş güvenliği uzmanı olabiliyor. Konuya ilişkin geniş bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
11 • Klinik destek personeli
Sağlık meslek mensuplarına medikal cihazların kullanımını anlatan, teknik eğitimler veren, gerektiğinde uygulama yapan kişi klinik destek personeli olarak tanımlanıyor. Diyetisyenler açık öğretim fakültelerinin Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon, Laborant ve Veteriner Sağlık, Sosyal Hizmetler, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Yönetimi, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Yaşlı Bakımı programlarından birini tamamlayarak klinik destek personeli olabiliyor.
12 • İlkyardım eğitici eğitmeni
Sağlık alanında diplomaya sahip olan unvanlar Sağlık Bakanlığı onaylı ilkyardım eğitici eğitmeni olabiliyor. İlk yardım eğitici eğitimi alan diyetisyenler sürücü kurslarında, özel okullarda, kamuya ve özel sektöre ait tüm kurum ve kuruluşlarda görev yapabiliyor.
13 • Editör
Kitap, gazete, dergi, sosyal medya veya web siteleri gibi ortamlarda sistematik içerikler planlayan, bu içerikleri gözden geçiren ve revize eden kişiler editör olarak tanımlanıyor. Diyetisyenler akademi, sağlık, beslenme ve diyetetik ile gastronomi alanlarında editörlük yapabiliyor.
14 • Doğum koçu
Hekim, ebe, hemşire, diyetisyen, spor eğitmeni, fizyoterapist, psikolog ve psikolojik danışman unvanına sahip bireyler sertifikalı doula eğitimi alarak doğum koçluğu yapabiliyor.
15 • E-ticaret yöneticisi
Diyetisyenler e-ticaret yöneticisi olarak çalışabiliyor. Görev yaptığı şirketin hedef kitlesiyle ve marka değerleriyle uyumlu olarak çevrimiçi pazarlama ve iletişim stratejilerinin belirleyen e-ticaret yöneticisi (müdürü), elektronik ortamda yapılan bütün ticari faaliyetleri sorunsuz olarak yönetme ve iyileştirme sorumluluğunu üstleniyor.
1beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/download/1098/980
0 yorum