Sağlıklı beslenme ve doğurganlık arasındaki ilişki gebe kalmakta sorunlarla karşılasan kadınlar için umut vadediyor. Gelin hangi besinler doğurganlığı nasıl etkiliyor görelim.

gebelik, hamiilelik, gebe, hamile, emzirme, beyaz, çift

Düşük glisemik indeksli besinler tüketin

Glisemik indeks kavramı karbonhidratların kan glukozu üzerindeki etkisini gösteriyor. Tam tahıllar, kurubaklagiller, sert kabuklu meyveler (ceviz, badem, fındık) düşük glisemik indekslidir. Besinlerin glisemik indeksini buradan öğrenebilirsiniz.

ekmek, bread, tambuğday ekmeği, beyaz ekmek

Düşük glisemik indeksli beslenmek özellikle polikistik over sendromlu (PCOS) kadınlarda (gebe kalmakta zorlanan kadınlarda) insülin duyarlılığını iyileştirerek dolaşımdaki testosteron seviyelerini azaltabiliyor ve potansiyel olarak yumurtlama fonksiyonunu artırabiliyor.

yenidoğan, baba, bebek, doğum, infant

    Trans yağlardan kaçının

    Trans yağ alımı azalmış doğurganlığa neden olabiliyor. Özellikle paketli ticari ürünler (çikolata, bisküvi, cips…) trans yağ içerebiliyor. Kızartma ve kavurma işlemleriyle yüksek sıcaklığa maruz kalan bitkisel yağlarda da trans yağ oluşabiliyor.

    cips, patates cipsi, blueberry, sunum, atıştırmalık, uno, eğlence, yılbaşı

    Günde 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketin

    Süt ve ürünlerinin yumurtalık rezervi üzerinde olumsuz etkisi olabileceği öne sürülüyor. Ancak haftalık 18 porsiyon ve üzerindeki süt ve ürünleri tüketimi doğurganlığın artmasına yardımcı olabiliyor.

    süt, süt ürünleri, bir bardak süt

    Bitkisel proteinlere öncelik verin

    Artan bitkisel protein alımı anovulasyon (yumurtlama olmaması) riskinin azaltılmasında etkili olabiliyor. Çünkü et ve tavuk gibi hayvansal kaynakların pestisit ve endokrin bozucu kimyasallar ile kontaminasyon potansiyeli endişe yaratıyor.

    Balık ve omega-3 önemli

    Balıklar, zengin omega-3 kaynaklarıdır. Serumda (kanın sıvı kısmı) her %1’lik omega-3 yağ asidi artışının klinik gebelik ve canlı doğum olasılığını %8 artırdığı bildiriliyor.

    mezgit balığı, balık

    Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Koleji gebe ve gebe kalabilecek kadınlar için ton balığını haftada 1 porsiyondan fazla olmayacak şekilde çeşitli balıklardan haftada 2-3 porsiyon tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Cıva konsantrasyonu yüksek olan balıklardan (büyük gözlü ton balığı, kral uskumru, kılıç balığı…) kaçınılmasını öneriyor.

    Diyetisyen Fatmanur KARAKERİMOĞLU

    Diyetisyen • Fatmanur KARAKERİMOĞLU

    Gebelik planlarınızın önündeki engelleri sağlıklı beslenerek aşabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgiyi diyetisyeninizden alabilirsiniz.

    Chiu, Y. H., Chavarro, J. E., & Souter, I. (2018). Diet and female fertility: doctor, what should I eat?. Fertility and sterility110(4), 560–569. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2018.05.027
    843 kez okundu

    Diyetisyen Fatmanur Karakerimoğlu

    Diyetisyen Fatmanur Karakerimoğlu, İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesiyle ve bölüm birincisi olarak mezun oldu. Aynı zamanda 2020 yılı itibariyle Psikoloji (yan dal) eğitimini tamamladı. Anne-çocuk beslenmesine olan ilgisi nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi lisans bölümüne başladı. Stajlarını MLP Care Hastaneler Grubu’na bağlı çeşitli hastanelerde tamamladı. Şuan bir catering firmasında toplu beslenme sistemleri alanında çalışmaktadır ve online olarak danışan kabul etmektedir.

    0 yorum

    Bir yanıt yazın

    Avatar placeholder

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir