Etiket: antioksidanlar

  • Myastenia gravis: Kaslar neden güçsüzleşiyor?

    Myastenia gravis: Kaslar neden güçsüzleşiyor?

    Göz kapağı düşüyor, kol havada durmuyor, yutkunmak bile zorlaşıyor… Nedeni bazen sanıldığından çok daha nadir bir hastalık olabiliyor: Myastenia gravis! Bu hastalık, giderek daha fazla kişide teşhis ediliyor ve birçok kişi yıllarca tanı almadan yaşıyor. Myastenia gravis, bağışıklık sisteminin sinir-kas bağlantılarını hedef almasıyla gelişiyor. Özellikle göz çevresi, çiğneme, konuşma ve yutma kaslarında belirgin güçsüzlükle kendini…

  • Sarı kantaron: Doğal antidepresanın gücü ve menopozdaki rolü

    Sarı kantaron: Doğal antidepresanın gücü ve menopozdaki rolü

    Hem geleneksel tıpta hem de modern bilimde kendine sağlam bir yer edinen sarı kantaron (St. John’s wort, Hipericum perforatum), duygu durum bozukluklarından cilt problemlerine kadar pek çok alanda kullanılıyor. İçeriğindeki aktif bileşiklerle dikkat çeken bu bitki, doğal destek arayanların favorileri arasında yer alıyor. İçerdiği fenolik bileşikler nedeniyle sarı kantaron antioksidan etkinlik gösteriyor. Sarı kantaronun yapısında bulunan…

  • Nörobesinler beyin sağlığını nasıl etkiliyor?

    Nörobesinler beyin sağlığını nasıl etkiliyor?

    Beyin sağlığı üzerinde doğrudan etkili olan besin bileşenlerine nörobesin deniyor. Bu besinler zihinsel sağlığın korunmasında kritik rol üstleniyor. Omega-3 yağ asitleri, B grubu vitaminler ve antioksidanlar nörobesin olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, nörobesinlerin sinir hücreleri arasındaki iletişimi desteklediğini ve beyinde nörotransmitter üretimini artırdığını ifade ediyor. Öte yandan omega 3 yağ asitlerinin depresyon semptomlarını azalttığını ve bilişsel…

  • Pejoratif dil neden sağlığımızı etkiliyor?

    Pejoratif dil neden sağlığımızı etkiliyor?

    Günlük hayatta farkında olmadan kullandığımız bazı kelimeler ve ifadeler, başkaları üzerinde olumsuz etki bırakabiliyor. Pejoratif dil, bir kişiyi veya durumu küçümseyen, aşağılayan ve olumsuz bir anlam taşıyan ifadeleri tanımlıyor. Bu dil yalnızca sosyal ilişkileri zedelemekle kalmıyor aynı zamanda ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. Araştırmalar, pejoratif ifadelerin sürekli maruz kalınması durumunda bireylerde stres seviyesini artırdığını ve…

  • Rapamisin ömrü uzatıyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

    Rapamisin ömrü uzatıyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

    Yaşam süresini uzatmak ve hastalıkları önlemek konusunda yeni umutlar rapamisinle birlikte geliyor. Bu güçlü molekül, bağışıklık sistemini düzenlerken hücrelerin yenilenme mekanizmalarını da harekete geçiriyor. İlk olarak organ nakillerinde bağışıklık baskılayıcı olarak kullanılan rapamisin, günümüzde yaşlanma karşıtı etkileriyle dikkat çekiyor. Rapamisin, hücrelerin yaşlanma sürecini yavaşlatarak metabolizmayı olumlu yönde etkiliyor. Rapamisinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve yaşa bağlı…

  • Mitofaji hücreleri yeniliyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

    Mitofaji hücreleri yeniliyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

    Hücrelerimiz, yaşamımızın temel yapı taşlarını oluşturuyor ve bu yapıların sağlıklı kalması hayati önem taşıyor. Mitofaji, hücre içinde hasar gören mitokondrilerin temizlenmesini ve yerlerine yenilerinin gelmesini sağlıyor. Hücresel enerji üretimi bu süreçle dengeleniyor ve yaşlanma etkileriyle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Mitofajinin, Antioksidan alması gereken 7 kişi!in azaltılmasında ve hücre sağlığının korunmasında kritik olduğu belirtiliyor. Beslenme…

  • Epigenetik: Genlerimiz kaderimiz değil

    Epigenetik: Genlerimiz kaderimiz değil

    Bilim dünyasında genetik, uzun yıllar boyunca insan sağlığının ve hastalıkların en önemli belirleyicisi oldu! Ancak bugün epigenetik kavramı sayesinde genlerimizin çevresel etmenler ve yaşam biçimimiz tarafından nasıl kontrol edildiğini konuşuyoruz. Bu heyecan verici bilim dalı, genetik yapımız aynı kalsa da yaşam şeklimizin genlerimizin nasıl çalıştığını değiştirebileceğini ifade ediyor. Epigenetik, beslenmemizden stres düzeyimize, uyku düzenimizden egzersiz…

  • Progeria sendromu yaşlanmayı hızlandırıyor

    Progeria sendromu yaşlanmayı hızlandırıyor

    Nadir görülen genetik bir rahatsızlık olan Progeria sendromu, çocuklarda olağanüstü hızlı bir yaşlanma sürecine yol açıyor. Halk arasında erken yaşlanma hastalığı olarak bilinen bu duruma tıpta Hutchinson-Gilford Progeria sendromu (HGPS) deniyor. Bu çocuklar fiziksel olarak yaşlı bireylerin özelliklerini gösteriyor. Progeria, yaşlanma süreci ve genetik mekanizmalar üzerine yapılan araştırmalarla tıp dünyasında büyük bir ilgi uyandırıyor. Bu…

  • Hücre yaşlanması durduruluyor mu, senesans nedir?

    Hücre yaşlanması durduruluyor mu, senesans nedir?

    Yaşlandıkça vücudumuzda gözle görünmeyen ancak etkileri büyük olan değişiklikler meydana geliyor. Hücrelerin yaşlanarak bölünmeyi durdurduğu fakat tamamen ölmediği sürece senesans deniyor. Doğal yaşlanma ile ilişkilendirilen bu süreç kronik hastalıklara zemin hazırlıyor. Senesans, hücrelerin DNA hasarına ya da stres faktörlerine verdiği bir yanıt olarak ortaya çıkıyor. Senesans ile hücrelerin vücutta iltihaplanma seviyesini artırdığı ve dokuların işlevlerini…

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.