Etiket: çocuk psikolojisi

  • Disleksi’yi fark etmek neden önemlidir?

    Disleksi’yi fark etmek neden önemlidir?

    Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün alt türlerinden biri olan disleksi öğrenme ve sosyal ilişkilerin çocuğunuz için daha önemli hale geldiği okul hayatında gözlemlenmeye başlıyor. Çocuğunuzun okuma, yazma, anlama ve matematik gibi alanlarda sorun yaşamasıyla fark edebileceğiniz Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün alt türleri arasında disleksinin yanında diskalkuli ve disgrafi de bulunuyor. Disleksi Okuma güçlüğü anlamına gelen dislekside çocuğunuz sesleri…

  • Çocuk psikolojisi alanında içerik üretecek yazar arıyoruz

    Çocuk psikolojisi alanında içerik üretecek yazar arıyoruz

    Momentum Sağlık, Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Psikolog Cenk Umur tarafından 2019 yılında kuruldu. Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, gücünü Beslenme-Diyetetik, Psikoloji ve Fizyoterapi-Rehabilitasyon alanlarında halkı bilgilendirmek isteyen uzmanlardan alıyor. Genel nitelikler Tercihen yazarlık tecrübesi bulunan, uzmanlık alanında deneyim sahibi, iletişim becerileri gelişmiş, meslek etiğine bağlı, tercihen Eskişehir ilinde ikamet eden (zorunlu değildir) uzman arıyoruz.…

  • Bebeklerde nesne devamlılığı

    Bebeklerde nesne devamlılığı

    Bir nesneyi görmediğimiz, işitmediğimiz, koklamadığımız ve ona dokunmadığımız halde o nesnenin var olduğunu bilmemize nesne devamlılığı deniyor. Bebekler yaşamın ilk aylarında nesne devamlılığı algısına sahip olmuyorlar ve bir nesne görüş alanlarından çıktığında o nesne yok olmuş gibi davranıyorlar. Örneğin; bebekler ona bakım veren kişi gözden kaybolduğunda duygusal tepkiler verebiliyorlar. Yakınlarınızdaki bir bebeğin nesne devamlılığını gözlemlemek…

  • Deprem sonrası erken dönemde psikolojik sağlık

    Deprem sonrası erken dönemde psikolojik sağlık

    Türkiye Psikiyatri Derneği bizleri deprem hakkında bilgilendirmek için Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi’nin katkısıyla Deprem sonrası erken dönemde ruh sağlığınızı nasıl korursunuz? adlı bilgilendirme metnini hazırlamıştır. Deprem sonrasında yaşayabileceğiniz belirtiler, çocuklarınızın neler yaşayabileceği, kendiniz ve çocuklarınız için yapabileceklerinize dair bilgiler barındıran metne buradan ulaşabilirsiniz: Deprem sonrası erken dönemde ruh sağlığınızı nasıl korursunuz?  650 kez…

  • Ergenlikteki çocuğunuzla duygu çalışmak

    Ergenlikteki çocuğunuzla duygu çalışmak

    Çocuğunuzun beyin gelişimi ergenlik döneminde büyük oranda tamamlanmış olsa da çocuğunuz duygularını her zaman sizin gibi ifade edemiyor ve yönetemiyor. Çocuğunuz duygu sözcüklerinin anlamlarını biliyor ancak hissettiği duyguları tanımlamakta zorluk çekebiliyor. Ergen çocuğunuz her ne kadar sizden bağımsızlaşıyor gibi görünse de duygularını düzenlemekle ilgili sizin desteğinize hala ihtiyaç duyuyor. Çocuğunuz duygusal bir değişim yaşadığında bunu…

  • 4-8 yaşındaki çocuğunuz için duygu çalışmaları

    4-8 yaşındaki çocuğunuz için duygu çalışmaları

    Çocuğunuzun duygularını fark edebilme ve anlamlandırabilme yeteneği pratik yaparak gelişiyor. Duygu düzenleme pratiklerini; çocuğunuzla oynarken, o rahat olduğunda ve duyguları çok yoğun hale gelmeden yapmanız daha kolay oluyor. Çocuğunuza duygu düzenleme konusunda yardımcı olabileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor: Kitaplardaki ve çizgi filmlerdeki karakterlerin bedensel duygu ifadeleri hakkında konuşabilirsiniz. Duygu hakkındaki çocuk kitaplarını beraber okuyabilirsiniz. Duygusal bir…

  • Çocuğunuzla etkili iletişim kurmanın yolları

    Çocuğunuzla etkili iletişim kurmanın yolları

    Çocuğunuzla kurduğunuz doğru iletişim hem aile içi ilişkilerinizin sağlam olmasına hem de çocuğunuzun hayatla güvenilir bağ kurmasına yardımcı oluyor. Çocuğunuzla etkili iletişim kurmanın belirli yolları bulunuyor. Aşağıda bazı temel iletişim önerilerinden bahsettim. Siz de kendi davranışlarınızı göz önünde bulundurarak okuyabilirsiniz. Çocuğunuzun anlattığı olaylar size sıradan gelebilir ancak çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun sözünü kesmeden dikkatlice dinlerseniz…

  • Oyun terapisi hangi durumlarda işe yarıyor?

    Oyun terapisi hangi durumlarda işe yarıyor?

    Oyun terapisi duygusal, davranışsal ve gelişimsel sorunlar yaşayan 3-11 yaş aralığındaki çocuklar için tercih ediliyor. Önemli bir psikolojik müdahale olan oyun terapisi: Ebeveynleri boşanmış, evlat edinilmiş veya terkedilmiş, ihmal ve istismara maruz kalmış, kayıp yaşamış, kardeş kıskançlığı olan çocuklara yardımcı oluyor. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği tanısı olan, zorbalık gören veya zorbalık yapan, kaygı, korku ve fobileri…

  • Oyun terapisi sürecinde neler yapabilirsiniz?

    Oyun terapisi sürecinde neler yapabilirsiniz?

    Çocukların kendilerini ifade etmelerini sağlayan oyun terapisinin sağlıklı şekilde ilerlemesi için ebeveynlerin birtakım sorumlulukları bulunuyor. Çocuğunuzun oyun terapisine uyumunu destekleyerek bu süreçten etkin şekilde yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun terapi sürecine ve terapiste uyum sağlaması için seanslara düzenli şekilde katılmanız gerekiyor. Çocuğunuzu terapide bahsedeceği konular hakkında zorlamayın ve yönlendirmeyin. Çocuğunuz hazır hissettiğinde istediği konuyu kendi belirlediği şekilde…

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.