mikro ifadeler, duygular, yüz okuma, duygu okuma, şaşırma, pembe, tedirgin

Mikro ifadeler nasıl ortaya çıkıyor?

Duygularımızın kısa ve istemsiz bir yansıması olan mikro ifadeler çoğunlukla gerçek duygularımızı gizlemeye ve maskelemeye çalıştığımız durumlarda ortaya çıkıyor. Normal (makro) yüz ifadelerimizle karşılaştırdığımızda mikro duygu ifadelerimizi isteyerek ortaya çıkarmamız veya engellememiz zor oluyor. İğrenme, öfke, korku, sevinç, üzüntü ve şaşkınlık gibi evrensel duygularımızla birlikte ortaya çıkan mikro ifadelerin hızı Devamı…

duygular, çocuk, duygu çalışması, minyon, şaşırma

Çocuğunuzla duygu çalışmaları yapın!: 1-3 yaş

Çocuğunuz 1-2 yaşlarından itibaren kendi benliğinin farkına varmaya, daha bağımsız olmaya, bazı duygularını kontrol etmeye, korku, utanç ve kıskançlık gibi duyguları hissetmeye başlıyor. Bunun yanında çocuğunuz öfke nöbetleri yaşayabiliyor ve isteklerinde inatlaşabiliyor. Çocuğunuz anadilinizi aktif şekilde kullanmasa da ne dediğinizi anlayabiliyor. Duyguları kelimelere dökerek tanımlamasa da onları yaşıyor ve deneyimliyor. Devamı…

erkek, suçlu, pişman, mutsuz, düşünme, hayal, genç

Suçluluk hissetmeden yaşamak

Suçluluk duygusunu yaptığımız ve yapmadığımız eylemlerin başkalarına zarar vermesi veya zarar verme ihtimali olması durumunda hissediyoruz. Diğer duygularımız gibi bizi olan biten hakkında uyaran suçluluk, kendimizi içsel olarak değerlendirmemizle ortaya çıkıyor. Çocukluğumuzdan itibaren ailemizden ve yakın çevremizden öğrendiğimiz değerlere göre şekillendiği için herkesin suçluluk duyduğu konular farklılık gösterebiliyor. Başka bir Devamı…

içme suyu, terapi, psikoterapi, psikolog, çocuk, çocuk psikoloğu, su, masa, varoluşçu, psikoterapi, varoluşçuluk, varoluşçu psikoterapi

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) nedir?

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) düşüncelerinizin, duygularınızın ve davranışlarınızın birbirleriyle ilişkili olduğu kabulüne dayanan etkili bir konuşma terapisidir. BDT yaklaşımına göre sorunlarınız hatalı veya çarpık düşünme biçiminizden ve size yararı olmayan uyumsuz davranışlarınızdan kaynaklanıyor. Çeşitli tekniklerin uygulandığı BDT seanslarında temel olarak hatalı düşüncelerinizin nesnel ve gerçekçi olanlarla; yararı olmayan davranışlarınızın ise Devamı…

Üzülmemek elimizde mi?

Hüzün, keder, elem… Birçok ismi olan üzüntü duygusunun sizi nasıl etkilediğini bir düşünün. Acı veren ve içimizi parçalayan bu duyguyu yaşamayı hiçbirimiz istemesek de o zaman zaman kapımızı çalıyor. Kendi hayatımızdan uzaklaştırmak istediğimiz gibi genellikle başkalarının üzülmesini de istemiyoruz. Olaylar karşısında üzüntü tepkisi veren birine “Ağlama lütfen!”, “Buna mı üzüldün?”, Devamı…

tiksinme, iğrenme, erkek, kadın, sanat, tablo, reddetme, ilişki, eski

Tiksinme duygusunun işlevi nedir?

Küflenmiş bir yiyecek gördüğümüzde veya çürük meyve kokusu duyduğumuzda hissettiğimiz; temel ve yaşamsal duygularımızdan biri olan tiksinme (iğrenme) zararlı, zehirli ve hastalık riski barındıran şeylerden kaçınmamıza yardımcı oluyor. Tiksinme duygusu evrensel olduğundan farklı kültürlerdeki tiksinme tepkilerini kolayca tanıyabiliyoruz. Tiksinmeye genel olarak: gözlerin kısılması, kaşların ve burnun kırıştırılması, dudağın üst kısmının Devamı…

kadin-uzgun-depresyon-mutsuz-hastalik-rahatsizlik-umutsuz-sikinti-psikolojik-bozukluk-ego-savunma-mekanizlari

Duygudurum terimini daha önce duydunuz mu?

Duygudurum, uzun süre etkisinde olduğunuz duygu hali olarak tanımlanıyor. Duygudurumu, hissettiğiniz duyguları ifade etmek için günlük dilde kullandığınız mod sözcüğüne karşılık geldiğini düşünebilirsiniz. Süreklilik göstermesine rağmen şiddeti farklı derecelerde seyredebilen duygudurum biçimlerine yaygın olarak; anksiyöz boş öforik (taşkın) öfkeli depresif (çökkün) duygudurum örnek olarak gösteriliyor. Dünyayı algılama şeklinizi ve davranışlarınızı Devamı…

pişmanlık, pişman, yorgun, depresif, bıkkın, stres, uzak, yalnız, min

Pişmanlık: “Keşkesiz yaşamak mümkün mü?”

Pişmanlık, geçmişteki davranışlarımızdan memnun olmadığımızda ortaya çıkan bir duygudur. Gerçekleştirdiğimiz ya da gerçekleştirmediğimiz eylemlerden dolayı pişmanlık yaşayabiliyoruz. Keşke yapmasaydım / yapsaydım. Yapılan araştırmalara göre; kısa vadede yaptıklarımızdan, uzun vadede ise yapmadıklarımızdan daha çok pişmanlık duyuyoruz. Kısa vadede: “Keşke ona gerçeği söylemeseydim.” Uzun vadede: “Keşke ona gerçeği söyleseydim.” Utanç, suçluluk ve Devamı…

pişmanlık, stres, üzüntü, erkek, masa, yalnız, oturmak, ortoreksiya

Psikolojiniz yeme davranışınızı etkiliyor

Yeme davranışlarınız; genetik yapınızdan, hormonlarınızdan, içinde bulunduğunuz kültürden ve medyadan etkilendiği gibi psikolojik durumunuzdan da etkilenir. İster obeziteniz olsun, isterseniz ideal vücut ağırlığına sahip olun duygularınız ve düşünceleriniz yeme alışkanlığınızı etkileyerek ağırlığınızı kontrol etmenizi zorlaştırabilir. Nasıl, nerede ve ne kadar yediğiniz; öfke, gerginlik, can sıkıntısı, mutluluk, sevinç ve heyecan gibi Devamı…