leg raise, egzersiz, kadın, bacak

Selülitle mücadele: Beslenme ve yaşam biçimi önerileri

Selülit, cilt yüzeyinde çukurlu görünüme neden olan kozmetik ve lokal bir cilt rahatsızlığıdır. Genişleyerek cilt altında toplanan yağ hücreleri ile cilt yüzeyine dik uzanan lifli bantlar (septa), portakal kabuğu görünümüne neden1 oluyor. Selülit, Türk toplumundaki kadınların %80-90’ında görünüyor. Selülit nedenlerini, belirtilerini, tanı yöntemlerini, tedavisini ve beslenme yaklaşımını birlikte inceleyelim. 1 • Devamı…

ilaç-psikiyatrik-ilaç-psikoloji-hap-sarı.jpg

3 soruda kolin

Vitamin benzeri biyokimyasal bir bileşik olan kolin karaciğerde ve beyinde üretiliyor. Kolin, nörotransmiter üretiminde, yağ metabolizmasında ve hücre zarı elemanı olarak görev yapıyor. 1 • Kolin ne işe yarıyor? Hücre zarının yapısına katılıyor. Trigliserit yakımını kolaylaştırıyor. Alkolün hafıza üzerindeki zararlı etkilerini azaltabiliyor. Bunlarla beraber kolinin gebelik döneminde bebeğin beyin gelişimi Devamı…

zeytinyağı, yağ, sıvı yağ, bitkisel yağ

Zeytinyağında hangi yağ asitleri bulunuyor?

Yüksek oranda tekli doymamış yağ asidi içeren zeytinyağının oleik asit açısından da zengin bir besin olduğu biliniyor. Zeytinyağı %77 oranında tekli doymamış yağ asidi, %14 oranında doymuş yağ asidi ve %9 oranında çoklu doymamış yağ asidi içeriyor. İçerdiği oleik asit ve bitkisel steroller nedeniyle zeytinyağı, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Devamı…

tereyağı, tereyağ, butter, hayvansal yağ, margarin, ekmek

Doymuş yağlar neler?

Oda sıcaklığında katı hâlde olmaları ile bilinen doymuş yağ asitleri hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı besinlerde bulunabiliyor. Hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanan doymuş yağ asitleri Kırmızı et, sakatat, hindi eti, tavuk eti, tereyağı, süt, peynir, yumurta, kaymak ve krema, hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanan doymuş yağ asitleri içeriyor. Kan kolesterol düzeyini Devamı…

ekmek, zeytinyağı, tuz, şarap, tahta, yemek, menü

Yağlar hakkında neler biliyorsunuz?

Enerji veren besin ögelerinden biri olan yağların birim miktarı (bir gramı) 9 kilokalori enerji sağlıyor. Sağlıklı beslenmede diyet enerjisinin %25-40’ını karşılayacak miktarlarda yağ tüketilmesi gerektiği biliniyor. Yağlar yağ asitlerinden ve gliserolden oluşuyor. Doymuş yağ asitleri ve tekli doymamış yağ asitleri vücut tarafından sentezleniyor. Elzem yağ asidi olan çoklu doymamış yağ Devamı…

kırmızı et, büyükbaş hayvan eti, kasaplık et, kurban, protein ihtiyacı

Vücudunun temel taşı: Proteinler

Hücrelerin temel bileşeni olan proteinler, insan vücudunda sudan sonra en fazla bulunan biyokimyasal maddelere deniyor. Proteinler, aminoasitlerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Vücut tarafından üretilemeyen ve canlılığın devamı için gerekli olan aminoasitlere, esansiyel (elzem) aminoasit adı veriliyor. Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta ve süt gibi hayvansal kaynaklı besinler yapılarında esansiyel Devamı…

kadın, spor, fitness, mutfak, besin desteği, protein tozu, yemek hazırlama, pişirme, ortoreksiya

Whey proteininin 5 yararlı etkisi!

Peynir altı suyu veya süt kesiği suyu olarak bilinen whey proteini, α-lakto albümin ve ß-lakto globulin gibi yararlı bileşenler içeriyor. 1 • Yaşlılıkta whey proteinleri Whey proteininin yaşla birlikte gerçekleşen kas kaybının önlenmesinde yararlı etkileri bulunuyor. 2 • Kalp ve damar hastalıklarında whey proteinleri Whey proteininin kolesterol ve trigliserit gibi Devamı…

kabak, taze kabak, yaz kabağı,

Kabağın besin değeri ve sağlığa katkıları

Diyet posası, kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez, lutein, zeaksantin, ß-karoten, folik asit, C ve K vitaminleri içeren kabağın %90-95’i sudan oluşuyor. Yapısında bulunan yüksek lif nedeniyle kabak, sindirimin düzenlenmesine yardımcı oluyor. 1 orta boy kabak (150 gram) 25-30 Kcal enerji veriyor. Kalorisi düşük olan bu sebzeyi ağırlık kaybetmeyi hedefleyen veya obezite ile yaşayan bireylerin diyetlerinden eksik etmemelerini Devamı…

günebakan, gündöndü, ay çiçeği, ayçiçeği, sunflower

Ayçiçek yağı: İçeriği, kullanımı ve atık yönetim

Ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden elde edilen ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %21 tekli doymamış yağ asidi ve %13 doymuş yağ asidi içeriyor. Ayçiçek yağının E vitamini içeriğinin ve çoklu doymamış yağ asidi oranının son derece yüksek olduğu biliniyor. Her ne kadar sağlıklı bir pişirme yöntemi olmasa da kızartmalarda ayçiçek Devamı…

makarna, sos, bilgisayar, mac, laptop, online, dizi, film, internet, boş zaman, yemek, atıştırma, yiyecek

Vegan yaşayan bireylerin mutlaka almaları gereken 5 besin ögesi!

Hayvansal kaynaklı hiçbir besini tüketmemeyi ilke edinen vegan bireyler, bu besinlerde bulunan bazı besin ögelerinden yeterince yararlanamayabiliyor. 1 • Vegan yaşayan bireylerin almaları gereken 5 besin ögesi: “B12 vitamini” B12 vitamininin DNA üretiminden ve sinir dokusunun sağlığından sorumlu olduğu biliniyor. Pernisiyöz anemi Megaloblastik anemi Kanda ve idrarda metil malonik asit Devamı…

filizlenen soğan, siyah, kuru soğan, yeşil

Filizlenmiş soğan tüketmek sağlık açısından sakıncalı mı?

İyi bir folik asit, potasyum, C vitamini ve B6 vitamini kaynağı olan soğan, kendine özgü lezzeti sayesinde eklendiği her yemeğe keskin, güçlü ve aromatik bir tat veriyor. Soğanın mutfakta en yaygın kullanılan besin olması, çok miktarda satın alınarak depolanmasını gerektiriyor. Uzun süre bekletilen soğan, ortamdaki nem nedeniyle filizleniyor. Filizlenme, kuru Devamı…

tartı, baskül, kilo alma, obezite, kantar, ölçüm, analiz, sanah, uyanma, günaydın

Son 3 kilo neden zor verilir?

Ağırlık kaybı sürecini uzman diyetisyen denetiminde sürdürmüyorsanız ideal ağırlığınıza yaklaştıkça kilolarınız direnç kazanabilir. Bu durumda paniğe kapılmayın, yalnız olmadığınızın farkında olun. Ağırlık kaybetmek isteyen her bireyin direnç gösteren bir vücut ağırlığı (set point) olabilir. Son 3 kilonun verilmesini kolaylaştıran öneriler Tükettiğiniz posa miktarını gözlemleyerek lifli besinleri diyetinize daha fazla ekleyin. Devamı…

obezite, beden, kadın, dekoratif obje, beden, kırmızı, gri, sarı şişman vücut biblo

Her yönüyle obezite

Obezite, vücutta aşırı ve anormal yağ birikmesi şeklinde tanımlanıyor. Türkiye’de obezite kadınlarda %41, erkeklerde %20,5 ve toplamda %30,3 oranında¹ görülüyor. Obezitenin nedenlerini, belirtilerini, tanı yöntemlerini, tedavisini ve beslenme yaklaşımını birlikte inceleyelim. 1 • Obezitenin nedenleri nelerdir? Obezitenin pek çok nedeni bulunuyor. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının olmaması obezitenin oluşmasında en Devamı…