Pencere, camda oturan kız, cam, düşünceli, düşünceye dalmış, camdan dışarı bakmak

Siyatik siniri ve ağrısını hafifleten fizik tedavi yöntemleri: Uykusuz gecelerin sonu!

Siyatik sinir, belin alt tarafındaki omurlardan çıkarak kalçanın orta noktasından topuğa kadar uzanan bir sinirdir. Siyatik sinir sıkışması, çeşitli nedenlere bağlı olarak siyatik sinirin üzerinde baskı oluşması nedeniyle oluşan ağrılı bir durumdur. Siyatik sinir sıkışmasının nedenleri; bel fıtığı travma (bir yerden düşmek veya siyatik sinirin olduğu bölgelere çarpan bir cisim Devamı…

omuza uygulama, hasta, pasif egzersiz, fizyoterapist

Tekrarlayan omuz çıkıkları tehlikeli mi?

Tekrarlayan omuz çıkığı olarak da bilinen bankart lezyonu, omuz ekleminde birden fazla çıkığın gelişmesiyle birlikte omuz yuvasının çevresini saran kıkırdağımsı dokunun (labrum yapısının) yırtılması sonucu oluşur. Farklı nedenlerden dolayı oluşabilen bu çıkıkların en büyük sebebi travmalardır. Özellikle baş üstü atış yapan sporcularda daha sık görülür. Omuz çıkığı yirmi yaşından önce yaşandığında tekrarlayan omuz Devamı…

Manuel, sırt, yüzüstü yatma, el ile uygulama, egzersiz

Romatoit artriti olanlar egzersiz yapabilir mi?

Romatoit artrit bir diğer adıyla iltihaplı romatizma, eklemlerde meydana gelen kronik bir bozukluktur. Romatoit artrit, eklem hattında kalınlaşmaya, eklemlerde ısı artışına, şişmeye ve ağrıya yol açar. El, dirsek, omuz, boyun, kalça, diz, ayak bileği ve ayak parmakları eklemlerini etkileyen romatoit artrit;  etkisini  daha çok küçük eklemlerde gösterir. Romatoit artritli bireylerin egzersiz Devamı…

Diz, diz yaralanması, bantlama, fizyoterapist, spor, spor yaralanması

Ön çapraz bağ yaralanmalarında ameliyatsız tedavi mümkün mü?

Dizin dönme hareketini kısıtlayarak dizin korunmasını ve normal şekilde işlemesini sağlayan ön çapraz bağın yaralanmalarıyla sıkça karşılaşıyoruz. Ancak her ön çapraz bağ yaralanmasında ameliyat gerekli değildir. Yaralanma sonrasında ameliyat olup olmayacağına nasıl karar verilir? Hastanın şikayetlerinin neler olduğu, şikayetlerinin günlük hayatını nasıl etkilediği, fiziksel aktivite düzeyi, sporcu olup olmadığı ve Devamı…

Denge, koordinasyon, yol, sisli hava

Evde yapılabilecek koordinasyon egzersizleri

Hedeflediğiniz bir hareketi gerçekleştirirken vücudunuzun farklı bölümlerinin birbirine uyum sağlaması anlamına gelen koordinasyon, hareketi düzgün ve kontrollü şekilde yapılabilme yeteneğiniz olarak ifade edilir. Herhangi bir sebeple hareketlerinizi düzgün ve kontrollü şekilde yerine getirememeniz ise koordinasyon bozukluğu olarak nitelendirilir. Koordinasyon bozukluğu yaşıyorsanız koordinasyonunuzu geliştirmek için egzersizler uygulanabilirsiniz. Sırtüstü uzanın;    Bir bacağınızı, Devamı…

omuza uygulama, hasta, pasif egzersiz, fizyoterapist

4 soruda omuz patolojileri

Omuzda meydana gelen hastalıkları ifade eden omuz patolojileri, omuz ve çevresindeki yapıların zarar görmesine neden oluyor. 1 • Omuz patolojilerinin nedenleri nelerdir? Omuz patolojileri travmaya ve sürekli kullanıma bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. 2 • Omuz patolojilerinde tedavi süreci nasıldır? Omuz patolojilerinin tedavisi cerrahi yöntemlerle veya konservatif tedavi kullanılarak yapılabiliyor. Konservatif Devamı…

Egzersiz programı nasıl hazırlanır?

Egzersiz programı; yaş, cinsiyet, hastalık geçmişi, kas kuvveti, fonksiyonel kapasite, yaralanma mekanizması ve bulguları gözetilerek bireye özgü olarak planlanıyor. Egzersiz planlaması, hastaların ve sağlıklı bireylerin fiziksel uygunluk durumlarına göre fizyoterapist tarafından yapılıyor. Amaca yönelik olarak planlanan bu egzersizlerin: türü şiddeti süresi sıklığı, son derece önemlidir. Ayrıca egzersiz seanslarından önce, kısa ve Devamı…

ödem, edema, bacak, leg

J işareti: Patellafemoral ağrı sendromu belirtisi

J işareti, patellafemoral ağrı sendromu (PFAS) sonucunda ortaya çıkan klinik bir bulgudur. J işareti, dizin iç ve dış yanında bulunan yapıların kuvvetleri arasında dengesizlik meydana gelmesi sonucunda oluşur. J işareti nasıl anlaşılır? Diz problemi yaşayan birey sırtüstü yatma veya oturma pozisyonundayken dizini büker. Birey dizini düz hale getirir ve düz hale Devamı…

Fizyoterapist, manuel uygulama, sedye, ayak, bacak, sırtüstü yatmak

Patellafemoral ağrı sendromunda fizik tedavi

Patellafemoral ağrı sendromu (PFAS), çeşitli nedenlere bağlı olarak diz bölgesinde ağrıya sebep olan bir durumdur. PFAS’a sebep olabilecek etmenler şunlardır: Dizdeki eklemlerden birisi olan patellafemoral ekleme aşırı yüklenilmesi ve eklemin aşırı kullanımı Dizde meydana gelen veya dizi etkileyen travma Diz çevresinde bulunan bazı kasların güçsüz bazılarının ise gergin olması Bireyin Devamı…

Diyabet, diyabet takibi, şeker hastalığı, takvim, şeker ölçüm cihazı, kan şekeri ölçümü

Diyabetli bireylerin egzersiz yaparken dikkat etmesi gerekenler

Diyabette hem kan şekeri kontrolünün sağlanması hem de komplikasyonların (yan etkilerin) önlenmesinde fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemli yeri vardır. Diyabet komplikasyonları; gözlerin, böbreklerin ve sinirlerin hasar görmesini kapsamaktadır. Diyabete bağlı sinirlerin hasar görmesi, diyabetli bireyin genelde bacağında ve ayağında duyu kaybına yol açar. Bunun sonucunda bireyler, ayağına batan bir cismi hissetmeyebilir, sıcak bir kumda yürürken Devamı…

Koşu, hareket, yol, yol kenarı, dağ, koşan adam, gökyüzü, doğa, doğa koşusu

Daha aktif yaşam sürmek için basit öneriler

Günlük hayatınızı daha hareketli hale getirerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Hareketli bir yaşam ile kalp ve damar fonksiyonlarınız gelişir, solunum fonksiyonlarınız gelişir, koroner damar hastalığı riskiniz azalır ve beyin damar hastalığı riskiniz azalır. Daha aktif yaşam sürmek için neler yapabilirsiniz? Asansör yerine merdiven kullanın. Çok katlı bir binada oturuyorsanız, gideceğiniz Devamı…

Diz, diz bükme, spor, egzersiz, müzik dinleme, kulaklık, dize uzanma, odaklanma, konsantre

Ön çapraz bağ ameliyatı sonrasında fizik tedavi

Ön çapraz bağ (ÖÇB) ameliyatı sonrasında uygulanan rehabilitasyon, cerrahinin başarısı ile doğrudan ilişkilidir ve iyileşmeyi etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Hasta, ameliyat sonrasında mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon programına dahil edilir. Rehabilitasyon programı 4 fazdan oluşur. Her bir fazda başarı sağlandığında bir sonraki faza geçilebilir. 1. faz: Cerrahi operasyondan sonraki ilk haftaya Devamı…

Diz, bacak, egzersiz, step, diz bükmek, spor ayakkabı, tayt

Ön çapraz bağ ameliyatı öncesinde fizik tedavi

Ön çapraz bağı (ÖÇB) yaralanmış hastalar hekim tarafından değerlendirildikten sonra cerrahi işlem yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Hekim, cerrahi işlem yapmaya karar verdiyse işlemden önce ve sonra hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanır. Cerrahi işlem öncesi rehabilitasyonun amacı hastanın dizindeki ağrıyı ve şişliği azaltmak, tam ya da tama yakın hareket açıklığı kazandırmak ve normal Devamı…