psöriazis, psöriasis, sedef hastalığı, ciltte kaşınma, deride kızarıklık, yara

Halk hekimliğinde hâlâ güncel olan bir deri hastalığı: Temriye

Deride kabarcıklarla kendini gösteren ve halk hekimliğinde yüzyıllardır bilinen bir hastalığı olan temriye, halk arasında farklı 55 farklı adla anılıyor. Bu çeşitlilik Türkçenin sözcük zenginliğini ve halk kültürünü yansıtıyor. Tedavi sürecinde bitkilerle birlikte çeşitli ritüeller kullanılıyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerin bazılarının günümüze kadar aktarıldığı ortaya konuyor. Temriye Devamı…

bedbug, tahtakurusu, tahta kurdu, tahta kurusu böceği

Tahtakurusu ısırığı nasıl fark ediliyor ve korunmak mümkün mü?

Tahtakuruları, bilimsel adıyla Cimex lectularius, kan emerek besleniyor ve çoğunlukla yatak, halı ve mobilya gibi yerlerde saklanıyor. Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre tahtakurusu ısırıkları alerjik reaksiyonlara ve ciddi kaşıntılara yol açabiliyor. Özellikle çocuklar ve hassas cilt yapısına sahip bireyler, bu ısırıklara karşı daha duyarlı oluyor. Tahtakurusu küçük, kırmızı ve kaşıntılı şişliklere Devamı…

meyve yıkama, yeşil elma, pazar alışverişi, temizleme

Tehlikeli bir bağırsak enfeksiyonu: Amipli dizanteri

Bağırsakları etkileyen ciddi bir enfeksiyon olan amipli dizanteriye amebiyazis de deniyor.  Entamoeba histolytica adlı parazitik bir amibin neden olduğu bu enfeksiyon her yıl milyonlarca insanı etkiliyor. Özellikle kötü hijyen koşullarında hızla yayılan amipli dizanteri genellikle kontamine su veya besinlerle vücuda alınıyor ve bağırsakta enfeksiyonu başlatıyor. Entamoeba histolytica‘nın iki yaşam evresi Devamı…

afet, deprem, afetzede, deprem sonrası, destek, aile, yakın, eller, yardım, sosyal destek

Tırnak nasıl kesilmeli? Hijyen ve konfor için en doğru yöntem!

Tırnak kesimi, kişisel bakımın en temel adımlarından biri… Bu işlemin nerede ve nasıl yapılması gerektiği hem hijyen hem de konfor açısından önemsenmesi gerekiyor. Yanlış yerde ve uygun olmayan bir yöntemle yapılan tırnak kesimi, etrafın kirlenmesine ve mikropların yayılmasına neden oluyor. Tırnaklarınızı keserken öncelikle temiz ve aydınlık bir alan seçmelisiniz. Lavabo, Devamı…

el yıkama, su, el

Toksoplazma: Farkında olmadan sofralarımıza konuk olan tehdit

Toksoplazma, dünyanın dört bir yanında insanları etkileyen gizli bir enfeksiyon olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle iyi pişmemiş etler, yıkanmamış sebzeler ve meyveler aracılığıyla bulaşıyor. Çoğu insan bu enfeksiyonu fark etmeden geçiriyor ancak hamilelik veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Bilimsel araştırmalara göre, toksoplazma enfeksiyonu küresel çapta yaklaşık Devamı…

öz bakım, farkındalık, bakım, yürüyüş, açık hava, su içme, müzik dinleme, güneş ışığı

Kendinize bakım veriyor musunuz?

Yemek yeme, giyinme ve egzersiz yapma gibi günlük rutinimiz içinde yer alan veya bazı özel durumlarda sergilediğimiz davranışlara öz bakım diyoruz. Bilinçli şekilde yaptığımız öz bakım fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden birçok avantaj sağlıyor. Öz bakım tükenmişliği önleyebiliyor, psikolojik dayanıklılığımıza katkı sağlıyor ve stresi yönetmemizi kolaylaştırıyor. Öz bakım için ihtiyaçlarımızın Devamı…