Etiket: İzmir uzman diyetisyen Şenol YILDIZ
-
Kas kaybını önlemek için hangi besin takviyeleri kullanılmalı?
•
Sağlıksız beslenmeyle, hareketsizlikle, hastalık, yoğun stresle ve ilerleyen yaşla birlikte kas kütlesinde kayıp meydana getiriyor. Bu gibi durumlarda kas kaybını asgari düzeyde tutmak hatta bu kaybı önlemek için diyetisyeninize ve hekiminize danışarak besin takviyesi kullanabilirsiniz. 1 • Protein Diyette proteinlere yeterince yer vermemek, kas kaybının ve kas güçsüzlüğünün en önemli nedenidir. Sizin için en uygun…
-
Biberin kökeninden lezzetli serüvenine: Çarliston biberin sağlığa katkılarına dair şaşırtıcı bilgiler
•
İlk defa M.Ö. 7500 yıllarında yetiştirilen biberin ana vatanının Amerika kıtası olduğu biliniyor. Çarliston biberi, adını ABD’nin Güney Karolina eyaletinde yer alan aynı isimli şehirden alıyor. Biberin paprika, sivri biber, çarliston biberi, dolmalık biber, kırmızı biber ve domates biberi gibi çeşitleri bulunuyor. Sivri biberden daha kalın ve etli olan çarliston biber genellikle tatlı lezzetiyle öne çıkıyor.…
-
Hipokrat’tan günümüze keten tohumu
•
Keten tohumu, yetiştirilen en eski yağlı tohumlardan biri olarak kabul ediliyor. Tıbbın babası Hipokrat, milattan önce 500 yıllarında keten tohumunun müshil etkisinden söz ediyor. 1 • Keten tohumunun besin ögesi içeriği Keten tohumu yağ, diyet lifi ve bitkisel protein içeriyor. Yapısında bulunan ALA (α-linolenik asit) nedeniyle keten tohumu, en zengin bitkisel omega 3 kaynaklarının başında…
-
8 soruda kolajen
•
Yapısal proteinlerden biri olan kolajen bağ dokuları, kemikleri, deriyi, kıkırdakları, kasları ve diğer birçok dokuyu oluşturuyor. Bedendeki en yaygın proteinlerden biri olan kolajen vücut proteinlerinin üçte birini oluşturuyor. 1 • Kolajen nerelerde bulunuyor? Kolajen kasların, kemiklerin ve tendonların yanında damarların, gözlerin ve dişlerin de yapısında yer alıyor. 2 • Kolajenin kaç tipi bulunuyor? Tip 1…
-
Yağ kaybı için egzersizlerinizi doğru planlayın
•
Diyet uygularken yapılması gereken egzersizler, okuyucularımın ve danışanlarımın bana en sık sorduğu soruların başında geliyor. Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla gerçekleştirilen yapılandırılmış fiziksel aktiviteler egzersiz olarak tanımlanıyor. Kardiyovasküler (kalp ve damar) teriminin kısaltılmış biçimi olan kardiyo kalbin, damarların ve akciğerin yoğun olarak çalışmasına odaklanan ve bu organları güçlendiren egzersizleri ifade ediyor. Hızlı…
-
6 maddede kişniş
•
Çin maydanozu ya da aşotu isimleriyle de bilinen kişniş, baharat ve ilaç olarak kullanılıyor. 1 • Kişnişin kullanım nedenleri iştahsızlık, mide bulantısı, kabızlık ve ishal, bağırsak spazmları ve bağırsak gazı gibi sindirim sorunlarında kullanılıyor. Ayrıca kişniş hemoroitte, bağırsak parazitlerinde, eklem ağrılarında ve süt salınımını artırması nedeniyle emziklilik döneminde kullanılıyor. 2 • İrritabl bağırsak sendromunda kişniş…
-
4 soruda sirtfood diyeti
•
Beslenme Uzmanı Glen Matten ve Eczacı Aidan Goggins tarafından 2016 yılında ortaya konulan SirtFood diyeti popüler beslenme akımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. 1 • SirtFood diyeti neyi amaçlıyor? SirtFood diyeti sirtuin proteinini etkinleştiren besinlerin tüketilmesi ve enerji kısıtlaması yoluyla ağırlık kaybını amaçlıyor. 2 • Sirtuin nedir? Sirtuin proteininin metabolizma, DNA onarımı, yaşlanma, programlı hücre ölümü…
-
Obezite ve iltihabi hastalıklarla mücadelede doğal yardımcı: Aspir yağı
•
Beslenmede çoğunlukla yağından yararlanılan aspir bitkisi (Carthamus tinctorius), haziran–temmuz aylarında beyaz-sarı-kırmızı çiçekler açıyor. Aspire halk arasında boyacı aspiri, haspir, kır safranı, yalancı safran ya da papağan yemi de deniyor. Aspir bitkisinin tohumları, %30-40 oranında doymamış yağ asidi içeriyor. Bu yağın ise %70-90’ı linoleik asitten oluşuyor. Bu durum aspir yağının sağlıklı-faydalı yağlar kategorisinde yer almasını sağlıyor.…
-
Et yerine tüketebileceğiniz 12 besin
•
Hayvanların derileriyle kemikleri arasında kalan kas dokusunu ifade eden etler protein, demir ve çinko kaynağı olarak görülüyor. Beslenme seçimleri ya da sosyoekonomik nedenler, et yerine geçebilecek besinlerin araştırılmasını ve incelenmesini gerekli kılıyor. Bu içerikte et yerine tüketebileceğiniz 12 besini derledim, keyifle okuyun. 1 · Et yerine tüketebileceğiniz 12 besin: Yumurta Protein, demir, çinko, folik asit…