ceviz, taze ceviz, yeşil

4 soruda ceviz

Ceviz hem ağırlık kaybetmek hem de sağlıklı yaşamak isteyen bireylerin severek tükettiği yağlı tohumların başında geliyor. 1 • Ceviz hafızayı güçlendiriyor mu? Benzer benzeri tedavi eder (similia similibus currentur) ilkesine dayanan homeopatiye göre ceviz, beyne benzemesi nedeniyle zihni güçlendiriyor. Yapılan bilimsel çalışmalar da bu teoriyi destekliyor. 2 • Ceviz, kalp Devamı…

ekmeğe sürülmüş yağ, ekmeğine yağ çalmak, tereyağı, doğmuş yağ, ekmek, dilim, porsiyon

Doymamış yağlar

Çoğunlukla bitkisel kaynaklı besinlerden elde edilen doymamış yağ asitleri, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunmaları ile tanınıyor. Elzem yağ asitlerinin en iyi kaynakları olan doymamış yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri şeklinde ikiye ayrılıyor. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli Devamı…

mısır, püskül, koçan, darı

Çoklu doymamış yağlar

Oda sıcaklığında yumuşak katı ya da sıvı formlarında olan yağlara çoklu doymamış yağ asitleri deniyor. Çoklu doymamış yağlar bu besinlerde yüksek miktarlarda bulunuyor: Mısır ve mısır yağı Soya ve soya yağı Ayçiçeği çekirdeği ve ayçiçek yağı Sağlıklı bireylerin diyetlerinde yağ asitlerinin aşağıdaki örüntüde bulunmasını öneriyorum: %15 oranında tekli doymamış yağ (fındık yağı, Devamı…

zeytinyağı, zeytin meyvesi, zeytin yağı

Bitkisel yağ

Bitkilerden çıkarılan yemeklik yağlar genellikle bitkisel yağ olarak biliniyor. Bitkisel yağların sağlık üzerindeki etkileri içerdikleri yağ asitlerine, hangi bitkilerden çıkarıldıklarına ve nasıl işlendiklerine bağlı olarak değişiyor. Bitkisel yağlar; yemeklerde, hamur işlerinde, salata soslarında, margarin üretiminde ve mayonez yapımında kullanılıyor. Bitkisel yağlar, kimyasal çözücü veya yağ değirmeni kullanılarak bitkilerden çıkarılıyor. Daha sonra saflaştırılarak Devamı…

ilaç-psikiyatrik-ilaç-psikoloji-hap-sarı.jpg

Omega-3 ve kalp sağlığı

Omega-3 yağ asitleri kalp sağlığının korunmasında ve iyileştirilmesinde önemli bir besin ögesidir. Omega-3 yağ asitlerinin α-linolenik asit (ALA), EPA (eikosa pentaenoikasit) ve DHA (dokosa hekzaenoikasit) formları insan fizyolojisi ve beslenmesinde önemli bir yer alıyor. Bunlar insan vücudunda sentezlenemediği için besinler yoluyla vücuda alınmaları gerekiyor. EPA ve DHA’nın asıl kaynağı balıklardır. Devamı…

kadın, beslenme eğitimi, diyet ofisi, mutfak, yemek hazırlama, diyet eğitimi, pırasa

Gebelik öncesi dönemde nasıl beslenmeliyim?

Hamilelik öncesinde yeterli ve dengeli beslenmeniz gebe kalma olasılığınızı artıracak, sağlıklı bir gebelik süreci geçirmenizi sağlayacak ve bebeğinizin sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Bu dönemde bir anne adayı olarak ideal vücut ağırlığınızda olmalı, bu ağırlığı korumalı ve bebeğinizin ihtiyacı olacak folik asit, demir, kalsiyum gibi vitamin ve mineralleri vücudunuza almalısınız. Gebelik Devamı…

ekmek, zeytinyağı, tuz, şarap, tahta, yemek, menü

Yağlar hakkında neler biliyorsunuz?

Enerji veren besin ögelerinden biri olan yağların birim miktarı (bir gramı) 9 kilokalori enerji sağlıyor. Sağlıklı beslenmede diyet enerjisinin %25-40’ını karşılayacak miktarlarda yağ tüketilmesi gerektiği biliniyor. Yağlar yağ asitlerinden ve gliserolden oluşuyor. Doymuş yağ asitleri ve tekli doymamış yağ asitleri vücut tarafından sentezleniyor. Elzem yağ asidi olan çoklu doymamış yağ Devamı…

tereyağı, tereyağ, butter, hayvansal yağ, margarin, ekmek

Doymuş yağlar nelerdir?

Oda sıcaklığında katı halde bulunmaları ile bilinen doymuş yağ asitleri hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı besinlerde bulunabiliyor. Hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanan doymuş yağ asitleri Kırmızı et, sakatat, hindi eti, tavuk eti, tereyağı, süt, peynir, yumurta, kaymak ve krema, hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanan doymuş yağ asitleri içeriyor. Kan kolesterol düzeyini Devamı…