sisli beyin, beyin sisi, brain fog, foggy brain, hafıza

Nörobesinler beyin sağlığını nasıl etkiliyor?

Beyin sağlığı üzerinde doğrudan etkili olan besin bileşenlerine nörobesin deniyor. Bu besinler zihinsel sağlığın korunmasında kritik rol üstleniyor. Omega-3 yağ asitleri, B grubu vitaminler ve antioksidanlar nörobesin olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, nörobesinlerin sinir hücreleri arasındaki iletişimi desteklediğini ve beyinde nörotransmitter üretimini artırdığını ifade ediyor. Öte yandan omega 3 yağ asitlerinin Devamı…

beyin, sağ beyin, sol beyin, beyin çalışması,

Hipokampüs: Beynin hafıza ve yön bulma merkezi

Hipokampüs, beynin hafıza ve yön bulma süreçlerinde hayati rol oynuyor. Şekil olarak deniz atına benzeyen bu bölge, geçmişte anılarımızı saklıyor ve yeni hafızalar oluşturmamıza yardımcı oluyor. Öte yandan uzaysal yön bulma yeteneğimizi destekleyen bu yapı, sağlıklı bir beyin fonksiyonu için büyük önem taşıyor. Bilim insanları, hipokampüsün hafıza oluşumunda ve yön Devamı…

araştırma, genetik, kalıtım, laboratuvar, üniversite, akademisyen

Epigenetik: Genlerimiz kaderimiz değil

Bilim dünyasında genetik, uzun yıllar boyunca insan sağlığının ve hastalıkların en önemli belirleyicisi oldu! Ancak bugün epigenetik kavramı sayesinde genlerimizin çevresel etmenler ve yaşam biçimimiz tarafından nasıl kontrol edildiğini konuşuyoruz. Bu heyecan verici bilim dalı, genetik yapımız aynı kalsa da yaşam şeklimizin genlerimizin nasıl çalıştığını değiştirebileceğini ifade ediyor. Epigenetik, beslenmemizden Devamı…

yaşlı, geriatri, geriyatri, ihtiyar

mtDNA: Genetik mirasımızın sırrını çözüyor

Vücut hücrelerindeki enerji üretiminden sorumlu mitokondrilerde bulunan genetik materyale mitokondriyal DNA deniyor. Bu kalıtımsal madde yazılırken genellikle mtDNA şeklinde kısaltılıyor. Bu özel DNA, anne tarafından miras alınıyor ve yaşamsal işlevlerin düzenlenmesinde büyük rol oynuyor. Son yıllarda mtDNA’nın sağlık ve hastalıklar üzerindeki etkileri daha fazla inceleniyor. Çalışmalar, mtDNA’nın sadece enerji üretimiyle Devamı…

altın iğne, dermatolojik uygulama

Altın iğne cildi yeniliyor, güzelliğinizi geri veriyor

Ciltteki yaşlanma belirtileri, lekeler ve sivilce izleri birçok insanın ortak sorunu… Altın iğne isimli fraksiyonel radyofrekans uygulaması, günümüzde bu problemleri çözmek için medikal estetik yöntemler arasında en çok tercih edilenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Cerrahi müdahale gerektirmeyen bu yöntem, ciltte kontrollü bir iyileşme süreci başlatarak kolajen üretimini artırıyor. Altın iğne Devamı…

panik-kaygi-korku-atak-panik-atak-kadin-goz-yesil

Kaygının bedene yansıyan sesi: İçimde bir korku var, ne yapacağım?

Farklı nedenle aklımıza gelebilen içimde bir korku var düşüncesi, zihnimizle bedenimiz arasındaki bağın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bu düşünce kaygı, stres veya geçmişte yaşadığımız bir travmanın oluşturduğu etkilerden kaynaklanıyor. İçimde bir korku var, ne yapacağım? gibi kaygı yüklü düşüncelerle birlikte tehlikede olmadığımız hâlde beynimiz alarm durumuna geçerek bize huzursuzluk Devamı…

neşeli kadın, yaşlı, kahve, güneş gözlüğü, take away kahve, şapka, menopoz, geriatri

Dinapeni: Kas gücünde kayıp, yaşam kalitesini nasıl etkiliyor?

Dinapeni, kas gücünde yaşla birlikte görülen azalma durumunu tanımlıyor. Sıklıkla sarkopeniyle karıştırılıyorsa da aralarında önemli farklar bulunuyor. Dinapeni yalnızca kas gücündeki kayıpla ilgileniyorken sarkopeni kas kütlesindeki azalmayı da içeriyor. Özellikle yaşlı bireylerde dinapeni, günlük aktivitelerde zorluk, düşme riski artışı ve yaşam kalitesinde kötüleşmeyle ilişkilendiriliyor. Kas gücünün kaybı yalnızca fiziksel hareketliliği Devamı…

Psikolog, psikolojik danışma, psikiyatri doktoru, yaşam koçu

Zihninize iyi bakmak istiyorsanız diyetisyenle çalışın!

Günümüzde psikoloji ve beslenme arasındaki bağlantı her geçen gün daha fazla ön plana çıkıyor. Psikologlar, danışanlarının duygu durumlarını iyileştirmek için diyetisyenlerle iş birliği yaparak beslenmenin zihin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanıyor. Peki, bu iş birliği nasıl bir fark yaratıyor? Beslenme ve ruh sağlığı arasındaki ilişki, pek çok araştırmayla destekleniyor. 2017 Devamı…

tereyağı, tereyağ, butter, hayvansal yağ, margarin, ekmek

Doymuş yağlar neler?

Oda sıcaklığında katı hâlde olmaları ile bilinen doymuş yağ asitleri hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı besinlerde bulunabiliyor. Hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanan doymuş yağ asitleri Kırmızı et, sakatat, hindi eti, tavuk eti, tereyağı, süt, peynir, yumurta, kaymak ve krema, hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanan doymuş yağ asitleri içeriyor. Kan kolesterol düzeyini Devamı…

ekmek, zeytinyağı, tuz, şarap, tahta, yemek, menü

Yağlar hakkında neler biliyorsunuz?

Enerji veren besin ögelerinden biri olan yağların birim miktarı (bir gramı) 9 kilokalori enerji sağlıyor. Sağlıklı beslenmede diyet enerjisinin %25-40’ını karşılayacak miktarlarda yağ tüketilmesi gerektiği biliniyor. Yağlar yağ asitlerinden ve gliserolden oluşuyor. Doymuş yağ asitleri ve tekli doymamış yağ asitleri vücut tarafından sentezleniyor. Elzem yağ asidi olan çoklu doymamış yağ Devamı…

ceviz, taze ceviz, yeşil

4 soruda ceviz

Ceviz hem ağırlık kaybetmek hem de sağlıklı yaşamak isteyen bireylerin severek tükettiği yağlı tohumların başında geliyor. 1 • Ceviz hafızayı güçlendiriyor mu? Benzer benzeri tedavi eder (similia similibus currentur) ilkesine dayanan homeopatiye göre ceviz, beyne benzemesi nedeniyle zihni güçlendiriyor. Yapılan bilimsel çalışmalar da bu teoriyi destekliyor. 2 • Ceviz, kalp Devamı…

ekmeğe sürülmüş yağ, ekmeğine yağ çalmak, tereyağı, doğmuş yağ, ekmek, dilim, porsiyon

Doymamış yağlar

Çoğunlukla bitkisel kaynaklı besinlerden elde edilen doymamış yağ asitleri, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunmaları ile tanınıyor. Elzem yağ asitlerinin en iyi kaynakları olan doymamış yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri şeklinde ikiye ayrılıyor. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli Devamı…