Etiket: psikolog randevu
-
Aşağılık kompleksi!
•
Halk arasında yaygın kullanılan bir tamlama olan aşağılık kompleksini daha iyi anlamak için Alfred Adler‘in (1870-1937) kuramına göz atmak gerekiyor. Adler’e göre biz, aşağılık duygusuyla dünyaya geliyoruz. Yetersiz ve savunmasız olarak doğduğumuz için oluşan aşağılık duygumuz, yetişkinlerle etkileşime girdikçe artmaya başlıyor. Biz bu aşağılık duygusuyla birlikte zayıf yönlerimizin üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Adler bu durumu ödünleme olarak…
-
Bedeninizi seviyor musunuz?
•
Beden imajınız bedeniniz hakkındaki düşüncelerinizin, duygularınızın, inançlarınızın ve görünüşünüze dair algınızın bütününden oluşuyor. Zihinsel bir temsil olan beden imajınızın gerçekte nasıl göründüğünüzle bir ilgisi olmayabiliyor. Olumlu veya olumsuz beden imajı; ebeveynlerinizin tutumları, erken çocukluk deneyimleriniz, sosyal ilişkileriniz, medya ve kültür gibi faktörlere bağlı olarak şekilleniyor. Çocukluğunuzdan itibaren ailenizden ve çevrenizden bedeninizin görünüşüne yönelik olumlu tepkiler…
-
İnsanın anlam arayışı
•
Kendi varoluşunu sorgulayabilen tek varlığın insan olduğu biliniyor. Bu sorgulama bizleri hayatlarımızda bir anlam ve amaç arayışına itiyor. Hayatın anlamının ne olduğu ile ilgili sorular çok eskilere dayanıyor. Hayatlarımızı neyin anlamlı kıldığına dair birçok psikolojik ve felsefi bakış açısı bulunuyor. Hatta psikolojide logoterapi, anlam terapisi ve varoluşçu terapi gibi psikoterapi yaklaşımları yer alıyor. Anlam temelli…
-
Kendinize şefkat göstermenin yolları
•
Öz şefkat kendinizi olduğunuz gibi kabul ederek kendinize nezaket göstermenize deniyor. Çoğu yetişkin tarafından çocuksu bir tutum olarak algılanabilen öz şefkat; güçlü ve zayıf yönleriniz olduğunu fark etmenizden ve bunun sorun olmadığını kabul etmenizden başka bir şey değildir. Birçoğunuz başka kişilere şefkat gösterdiğinizde muhtemelen ikinci kez düşünmüyorsunuz. Örneğin; işe kabul edilmeyen arkadaşınızı suçlayarak, yargılayarak ve…
-
Beden ikizleme işe yarıyor mu?
•
Evinizi hayal edin. Ütülemeniz gereken kıyafetler var ve günlerdir bekliyor. Zamanınız ve enerjiniz olduğu halde ütü yapmaya başlayamıyorsunuz. Sonra bir arkadaşınız sizi arıyor ve sohbet etmeye başlıyorsunuz. Sohbetin uzun süreceğini bildiğiniz için bir yandan da ütü masasını kuruyorsunuz. Sohbet ederken tüm çamaşırlarınızı ütülemiş oluyorsunuz. Başka bir örnekle devam edelim. Okumak ve bitirmek istediğiniz bir kitap…
-
Teknolojik tekillik kavramını biliyor musunuz?
•
Teknolojinin, özellikle yapay zekanın hızla gelişerek insanın zihinsel kapasitesini aştığı ve kendi kendini kontrol edebildiği duruma teknolojik tekillik deniyor. Teknolojik tekillik günümüzde deneyimlediğimiz bir şeyi değil gelecekte gerçekleşebilecek hipotetik (varsayımsal) bir durumu ifade etmek için kullanılıyor. Teknolojik tekilliğin kabaca şu şekilde gerçekleşmesi bekleniyor: İnsanın zihinsel kapasitesi teknolojik gelişmeler kadar hızlı evrimleşmiyor. Teknolojinin ise geçmişten günümüze hızla ilerlediği…
-
Dijital detoks: Gerekli mi, mümkün mü?
•
Teknolojinin hızlı gelişimi ve dijitalleşmenin hayatımızın çoğu alanına yayılması avantajların yanı sıra bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Teknolojik cihazları yoğun şekilde kullanmamız fiziksel olarak ağrılara, uykusuzluğa, göz yorgunluğuna neden olabiliyorken psikolojik olarak zihin dağınıklığına, odaklanma güçlüğüne, FOMO‘ya, sosyalliğin azalmasına ve stresin artmasına neden olabiliyor. Yukarıda saydığımız sonuçları ve onların etkilerini ortadan kaldırarak fiziksel, psikolojik ve…
-
Alkol sürücüleri nasıl etkiliyor?
•
Bilişsel ve psikomotor becerileri bozan alkol sürücülük davranışlarını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle alkol miktarının artmasıyla kazaya yapma riski de artıyor. Trafikte uyumlu ve sağlıklı şekilde araç kullanmanız için gerekli olan bilişsel ve psikomotor beceriler; dikkat, algı, bellek (hafıza), muhakeme (karar verme), tepki hızı (reaksiyon zamanı) gibi süreçlerden oluşuyor. Dikkat Dikkat zihninizden, bedeninizden ve çevrenizden gelen…