kurbanı suçlama, mağduru suçlama, victim blaming, şiddet, mağdur, kırmızı, sessiz, konuşmak

Şiddet mağdurlarını niçin suçluyoruz?

Günlük yaşantımızda ve medyada birçok şiddet olayına şahit oluyoruz. Söz konusu şiddet olayları bunu deneyimleyen mağdurlar için travmatik, örseleyici ve trajik olabiliyor. Şiddet, onu deneyimleyenler için zorlayıcı olsa da mağduru suçlama eğiliminde olabiliyoruz. Bu eğilim sosyal psikolojide mağduru (kurbanı) suçlama olarak tanımlanıyor. Mağduru suçlamaya dair en yaygın örnek kadına yönelik Devamı…

neşeli kadın, yaşlı, kahve, güneş gözlüğü, take away kahve, şapka, menopoz, geriatri

Geropsikoloji nedir?

Psikolojinin uzmanlık alanlarından biri olan geropsikoloji, yaşlı yetişkinlerin zihinsel sağlığını iyileştirmeyi amaçlıyor. Geropsikoloji, geriatrik psikoloji olarak da adlandırılıyor. Geropsikoloji yaşlıların ve onların ailelerinin: İyilik hâlini sürdürmelerine, yaşadıkları sorunları yönetmelerine, geri kalan yaşamlarında potansiyellerini en üst düzeyde kullanmalarıma yardımcı oluyor. Geropsikologlar yetişkin gelişimi, yaşlanma ve ileri yaşlardaki zihinsel sağlık konularında uzmanlaşarak Devamı…

Ön yargılarımız: Farkındalık ve değişim

Bir kişiye, gruba veya nesneye ilişkin duygu yüklü tutumumuza ön yargı deniyor. Konu ön yargı olduğunda aklımıza ilk olarak olumsuz duygular geliyorsa da olumlu ön yargılar da bulunuyor. Japonların çalışkan olduğunu düşünmek olumlu ön yargıya örnek verilebiliyor. Bu ön yargı Japonları çok etkilemeyebiliyorsa da olumsuz ön yargılar yıkıcı olabiliyor. Ön Devamı…

idealize, ideal, idealeştirme, hayran, sanat, heykel

İdealize etme

Bir kişi ve durum ile ilgili olumlu özellikleri abartıp olumsuz özellikleri ve kusurları görmezden gelmemize idealize etme (idealleştirme) deniyor. Böylece idealize ettiğimiz kişiyi ve durumu mükemmele yakın özelliklere sahipmiş gibi algılıyoruz. İdealize etme, gerçekçi düşünmemizi engelliyor gibi görünse de çocukluk çağımızın bazı dönemlerinde gelişimimiz için önemli rol oynuyor. 92 kez Devamı…

araştırmak, görmek, farketmek,psikoloji, küre, doğa, sakin, huzur, araştırmak

Kendini gerçekleştiren kehanet nedir?

Kendini gerçekleştiren kehanet, bir kişiyle ilgili beklentilerimizin ve inançlarımızın gerçekleşmesine deniyor. Davranışlarımız, beklentilerimize göre şekilleniyor ve karşımızdaki kişi de bizim beklentilerimizi doğrulayacak şekilde davranıyor. Örnekle açıklayalım: Tanımadığımız bir kişiyle telefon görüşmesi yapmamız gerekiyor. Görüşmeden önce bize bu kişinin soğuk ve sert biri olduğu söyleniyor. Biz bu kişinin soğuk ve sert Devamı…

maslow, ihtiyaç, hiyerarşi, piramit, çocuk, kız, erkek, oğlan, kültür, ırk, fark-min

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi

Abraham Maslow tarafından 1943 yılında tanımlanan ihtiyaçlar hiyerarşisi, davranışlarımıza yön veren güdülerden oluşuyor ve Maslow bunları beş basamakta topluyor. Maslow, ihtiyaçlar hiyerarşisini piramit şeklinde tasarlamıyor ancak hiyerarşinin daha iyi anlaşılmasını sağladığı için piramit şekli popüler hale geliyor. Maslow’a göre bu piramitteki ihtiyaçlarımızı sırayla gidermemiz gerekiyor çünkü bir basamaktaki ihtiyacımızı karşılanmadan Devamı…

çocuk, ölüm, kayıp, yas, çocuklarda yas, iskele, martı, deniz, tatil, şapka, güneş, etkinlik, besle

Çocukluk amnezisi

Çocukluk anılarınızı hatırlamaya çalışın. En erken çocukluk anınız nedir ve o anının ne kadarını hatırlayabiliyorsunuz? Büyük olasılıkla tam olarak senaryolaştıramadığınız ve fotoğraf karesi gibi gözünüzün önünde canlanan birkaç anı hatırlıyorsunuzdur. 0-6 yaşlarımız arasında yaşadıklarımızı hatırlayamamamıza çocukluk amnezisi deniyor. Çocukluk amnezisi, yaşadıklarımızı unuttuğumuz için değil bu anıları işleyecek bilişsel yeterliğe sahip Devamı…

stendhal, stendhal sendromu, floransa sendromu, bayılma, baş dönmesi, halusinasyon

Stendhal sendromunu

Sanat eserlerine maruz kalındığımızda yaşayabildiğimiz yoğun fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtilerin toplamına Stendhal sendromu (Florence sendromu, hiperkültüremi) deniyor. Stendhal sendromu yaşayanlar bir sanat eseriyle karşılaştıklarında veya kültürel bir gezi sırasında; kalp atımının hızlanması baş dönmesi zihinsel bulanıklık konfüzyon bayılma bilinç kaybı oryantasyon bozukluğu mide bulantısı geçici hafıza kaybı dissosiyasyon paranoya ve Devamı…

mikro ifadeler, duygular, yüz okuma, duygu okuma, şaşırma, pembe, tedirgin

Mikro ifadeler nasıl ortaya çıkıyor?

Duygularımızın kısa ve istemsiz bir yansıması olan mikro ifadeler çoğunlukla gerçek duygularımızı gizlemeye ve maskelemeye çalıştığımız durumlarda ortaya çıkıyor. Normal (makro) yüz ifadelerimizle karşılaştırdığımızda mikro duygu ifadelerimizi isteyerek ortaya çıkarmamız veya engellememiz zor oluyor. İğrenme, öfke, korku, sevinç, üzüntü ve şaşkınlık gibi evrensel duygularımızla birlikte ortaya çıkan mikro ifadelerin hızı Devamı…

sarışın çocuk, erkek, kitap, şaşırma, ağız, yelek, pembe, erkek çocuğu-2

Çocuk psikolojisi alanında içerik üretecek yazar arıyoruz

Momentum Sağlık, Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Psikolog Cenk Umur tarafından 2019 yılında kuruldu. Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, gücünü Beslenme-Diyetetik, Psikoloji ve Fizyoterapi-Rehabilitasyon alanlarında halkı bilgilendirmek isteyen uzmanlardan alıyor. Genel nitelikler Tercihen yazarlık tecrübesi bulunan, uzmanlık alanında deneyim sahibi, iletişim becerileri gelişmiş, meslek etiğine bağlı, tercihen Eskişehir ilinde ikamet Devamı…

kütüphane, kitap, araştır, kuram, yazı, ahşap, eski, psikoseksüel gelişim

Sağlık sosyolojisi

Sağlık ve hastalık olgularının sosyal boyutlarını inceleyen sağlık sosyolojisi, sağlığın ve hastalığın sosyal faktörlerle ilişkisi, insanların sağlık davranışları, sağlık kurumlarının sosyal işlevleri ve sağlık hizmetlerinin nasıl dağıtıldığı gibi konuları ele alıyor. Sağlık sosyolojisine göre sağlık ve hastalık sadece biyolojik gerçeklerin değil sosyal, kültürel, ekonomik ve politik süreçlerin ve yapıların etkisiyle Devamı…

ayna, illüzyon, halüsinasyon, algı, yanılsama, sanrı, algı yanılması, kırık, çöl, gece

İllüzyon ve halüsinasyon arasındaki farkı biliyor musunuz?

Çevremizde olan biteni algılama sürecimizde ortaya çıkan düzensizlikler ve eksiklikler algı yanılmaları olarak isimlendiriliyor. Algı yanılmaları ise illüzyon (yanılsama) ve halüsinasyon (sanrı) olarak iki ayrılıyor. Var olan bir nesneyi ve uyaranı olduğundan farklı algılamamıza illüzyon deniyor. İllüzyon fiziksel ve psikolojik nedenlerle oluşabiliyor: Fiziksel illüzyon, duyu organlarımızın var olanı algılamada yetersiz Devamı…

aleksitimi, duygusal körlük, duygu körlüğü, duygusuz, duygu sorunu, saklanma, yaprak

Aleksitimi: Duygu körlüğü

Duygusal körlük olarak da bilinen aleksitimi; a (yok), lexis (söz) ve thymos (duygu) sözcüklerinden oluşuyor ve duyguları sözel olarak dile getirememe anlamına geliyor. Duygularımızın farkında olmamız, onları anlamamız, ifade edebilmemiz ve düzenleyebilmemiz psikolojik sağlığımız için önemli ancak aleksitimisi olan bireyler; kendi duygularını tam olarak anlayamıyor, onları ifade etmekte zorlanıyor, duygularını sosyal Devamı…