Etiket: sağlık

  • Frutaryen beslenme: Sadece meyve yiyerek sağlıklı yaşamak mümkün mü?

    Frutaryen beslenme: Sadece meyve yiyerek sağlıklı yaşamak mümkün mü?

    Frutaryen beslenme, içinde yalnızca meyvelerin bulunduğu vejetaryen diyeti ifade ediyor. Son yıllarda popülerlik kazanan bu beslenme biçimi, meyvelerin doğal şekerler ve besin ögeleri açısından zengin olması nedeniyle sağlıklı olduğunu savunuyor. Frutaryen beslenen bireyler gereksinimlerini karşılamak için yalnızca meyve tüketmenin yeterli olup olmadığını sorguluyor. Meyve tüketiminin yüksek olduğu diyetler, vitamin ve mineral alımını artırabilir ancak bu…

  • Fiziksel aktivite düzeyleri ve açıklamaları!

    Fiziksel aktivite düzeyleri ve açıklamaları!

    Bireylerin günlük yaşamlarında ne kadar enerji harcadığını belirleyen önemli bir faktör olan fiziksel aktivite düzeyi (PAL), bazal metabolizma hızından başlayarak profesyonel sporcuların aktivitelerine kadar geniş bir yelpazede değişiyor. Sağlıklı bir yaşam biçimi planlamak ve kişisel enerji ihtiyacını doğru hesaplamak için aktivite düzeylerini bilmek gerekiyor. 1,0: Bazal metabolizma hızı Vücudun dinlenme halindeyken yaşamsal fonksiyonları sürdürmek için…

  • Kuru fasulye etin yerini tutabilir mi?

    Kuru fasulye etin yerini tutabilir mi?

    Türkiye’de milyonların geçim mücadelesi verdiği bir dönemde asgari ücret zammı tartışmaları sürerken Oytun Erbaş’ın: Fakir hayat en sağlıklı hayat… Bugün kuru fasulye de protein, et de protein; aynı. Onun için mütevaziliği öğrenmeniz gerekiyor. Bunun sonu yok. Şeklindeki açıklaması¹ büyük tepki topladı. Peki gerçekten kuru fasulye protein açısından eti tamamen ikame edebilir mi? Beslenme bilimi bu…

  • Sirke sineği genetik sırları çözerek sağlıklı yaşamın kapılarını aralıyor

    Sirke sineği genetik sırları çözerek sağlıklı yaşamın kapılarını aralıyor

    Minik bir sinek, büyük bilimsel keşiflere öncülük ediyor: Drozofila melanogaster, nam-ı diğer sirke sineği… Boyutları sadece birkaç milimetre olsa da genetik araştırmalarda devrim yaratıyor. Bu sinek, insanın kalıtımsal yapısına benzerliği nedeniyle biyoloji ve tıp dünyasında önemli bir model organizma olarak kullanılıyor. Bu canlıya meyve sineği ya da drozofila da deniyor. Drozofila, genetik çalışmalar sayesinde insan…

  • Rapamisin ömrü uzatıyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

    Rapamisin ömrü uzatıyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

    Yaşam süresini uzatmak ve hastalıkları önlemek konusunda yeni umutlar rapamisinle birlikte geliyor. Bu güçlü molekül, bağışıklık sistemini düzenlerken hücrelerin yenilenme mekanizmalarını da harekete geçiriyor. İlk olarak organ nakillerinde bağışıklık baskılayıcı olarak kullanılan rapamisin, günümüzde yaşlanma karşıtı etkileriyle dikkat çekiyor. Rapamisin, hücrelerin yaşlanma sürecini yavaşlatarak metabolizmayı olumlu yönde etkiliyor. Rapamisinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve yaşa bağlı…

  • mtDNA: Genetik mirasımızın sırrını çözüyor

    mtDNA: Genetik mirasımızın sırrını çözüyor

    Vücut hücrelerindeki enerji üretiminden sorumlu mitokondrilerde bulunan genetik materyale mitokondriyal DNA deniyor. Bu kalıtımsal madde yazılırken genellikle mtDNA şeklinde kısaltılıyor. Bu özel DNA, anne tarafından miras alınıyor ve yaşamsal işlevlerin düzenlenmesinde büyük rol oynuyor. Son yıllarda mtDNA’nın sağlık ve hastalıklar üzerindeki etkileri daha fazla inceleniyor. Çalışmalar, mtDNA’nın sadece enerji üretimiyle değil aynı zamanda yaşlanma süreci,…

  • Mitohormesis: Biyolojik koruyucu bir yanıt

    Mitohormesis: Biyolojik koruyucu bir yanıt

    Hücrelere düşük düzeyde stres uygulayarak sağlık yararları elde etmenin bilimsel yöntemine hormesis deniyor. Mitohormesis, azaltılmış miktarda mitokondriyal stresin indüklenmesinin hücre, doku veya organizma içinde sağlık ve canlılıkta bir artışa yol açtığı biyolojik koruyucu bir yanıtı tanımlamak¹ için kullanılıyor. Son yıllarda beslenme ve diyet dünyasında popüler hâle gelen bu kavram vücutta iyileşme ve yenilenme süreçlerini tetikleyen…

  • Momentum Sağlık’tan büyük başarı: Sağlığınız için 2200 içerik ile buradayız!

    Momentum Sağlık’tan büyük başarı: Sağlığınız için 2200 içerik ile buradayız!

    Momentum Sağlık ailesi olarak büyük bir gurur ve heyecan içindeyiz! 2019’da çıktığımız bu yolculukta 2025’e varmadan 2.200 bilimsel ve özgün içeriğe ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Diyetetikten psikolojiye, fizyoterapiden sağlıklı yaşam önerilerine kadar geniş bir yelpazede milyonlarca okuyucumuza rehber olduk. Bu başarı, bilime olan bağlılığımızın ve siz değerli okuyucularımızın desteğinin bir göstergesi! Sizinle daha güçlü ve sağlıklı…

  • Sağlığınız üzerinde devrim yaratabilecek bir yol haritası: mTOR

    Sağlığınız üzerinde devrim yaratabilecek bir yol haritası: mTOR

    Hücre büyümesi, protein sentezi ve metabolizmayı düzenleyen önemli bir protein kompleksi olan rapamisinin memeli hedefi (mammalian target of rapamycin), mTOR şeklinde kısaltılıyor. mTOR, sağlıklı yaşlanma ve kas gelişimi gibi birçok biyolojik fonksiyonu etkileyebiliyor. mTOR’un aşırı aktivasyonu obezite, diyabet ve kanser gibi hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Bu protein kompleksi yalnızca kas kazanımı sürecini değil aynı zamanda hastalıkları da yönlendirebiliyor.…

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.