spor çantası, fitness, kadın

Fiziksel aktivite düzeyleri ve açıklamaları!

Bireylerin günlük yaşamlarında ne kadar enerji harcadığını belirleyen önemli bir faktör olan fiziksel aktivite düzeyi (PAL), bazal metabolizma hızından başlayarak profesyonel sporcuların aktivitelerine kadar geniş bir yelpazede değişiyor. Sağlıklı bir yaşam biçimi planlamak ve kişisel enerji ihtiyacını doğru hesaplamak için aktivite düzeylerini bilmek gerekiyor. 1,0: Bazal metabolizma hızı Vücudun dinlenme Devamı…

Et, kırmızı et, kesme tahtası

Kuru fasulye etin yerini tutabilir mi?

Türkiye’de milyonların geçim mücadelesi verdiği bir dönemde asgari ücret zammı tartışmaları sürerken Oytun Erbaş’ın: Fakir hayat en sağlıklı hayat… Bugün kuru fasulye de protein, et de protein; aynı. Onun için mütevaziliği öğrenmeniz gerekiyor. Bunun sonu yok. Şeklindeki açıklaması¹ büyük tepki topladı. Peki gerçekten kuru fasulye protein açısından eti tamamen ikame Devamı…

sirke sineği, meyve sineği, drozofila

Sirke sineği genetik sırları çözerek sağlıklı yaşamın kapılarını aralıyor

Minik bir sinek, büyük bilimsel keşiflere öncülük ediyor: Drozofila melanogaster, nam-ı diğer sirke sineği… Boyutları sadece birkaç milimetre olsa da genetik araştırmalarda devrim yaratıyor. Bu sinek, insanın kalıtımsal yapısına benzerliği nedeniyle biyoloji ve tıp dünyasında önemli bir model organizma olarak kullanılıyor. Bu canlıya meyve sineği ya da drozofila da deniyor. Devamı…

mitomani, yalan, yalan söyle, iletişim, ilişki, konuş, söyle, anlat, sohbet,

Rapamisin ömrü uzatıyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

Yaşam süresini uzatmak ve hastalıkları önlemek konusunda yeni umutlar rapamisinle birlikte geliyor. Bu güçlü molekül, bağışıklık sistemini düzenlerken hücrelerin yenilenme mekanizmalarını da harekete geçiriyor. İlk olarak organ nakillerinde bağışıklık baskılayıcı olarak kullanılan rapamisin, günümüzde yaşlanma karşıtı etkileriyle dikkat çekiyor. Rapamisin, hücrelerin yaşlanma sürecini yavaşlatarak metabolizmayı olumlu yönde etkiliyor. Rapamisinin bağışıklık Devamı…

yaşlı, geriatri, geriyatri, ihtiyar

mtDNA: Genetik mirasımızın sırrını çözüyor

Vücut hücrelerindeki enerji üretiminden sorumlu mitokondrilerde bulunan genetik materyale mitokondriyal DNA deniyor. Bu kalıtımsal madde yazılırken genellikle mtDNA şeklinde kısaltılıyor. Bu özel DNA, anne tarafından miras alınıyor ve yaşamsal işlevlerin düzenlenmesinde büyük rol oynuyor. Son yıllarda mtDNA’nın sağlık ve hastalıklar üzerindeki etkileri daha fazla inceleniyor. Çalışmalar, mtDNA’nın sadece enerji üretimiyle Devamı…

başarı, motivasyon, ileri, kadın, spor, egzersiz, zafer, eller havaya, yumruk, sırt, spor kıyafet

Mitohormesis: Biyolojik koruyucu bir yanıt

Hücrelere düşük düzeyde stres uygulayarak sağlık yararları elde etmenin bilimsel yöntemine hormesis deniyor. Mitohormesis, azaltılmış miktarda mitokondriyal stresin indüklenmesinin hücre, doku veya organizma içinde sağlık ve canlılıkta bir artışa yol açtığı biyolojik koruyucu bir yanıtı tanımlamak¹ için kullanılıyor. Son yıllarda beslenme ve diyet dünyasında popüler hâle gelen bu kavram vücutta Devamı…

Momentum Sağlık’tan büyük başarı: Sağlığınız için 2200 içerik ile buradayız!

Momentum Sağlık ailesi olarak büyük bir gurur ve heyecan içindeyiz! 2019’da çıktığımız bu yolculukta 2025’e varmadan 2.200 bilimsel ve özgün içeriğe ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Diyetetikten psikolojiye, fizyoterapiden sağlıklı yaşam önerilerine kadar geniş bir yelpazede milyonlarca okuyucumuza rehber olduk. Bu başarı, bilime olan bağlılığımızın ve siz değerli okuyucularımızın desteğinin bir göstergesi! Devamı…

sporcu, fitness, erkek, kas gelişimi, biceps, kol

Sağlığınız üzerinde devrim yaratabilecek bir yol haritası: mTOR

Hücre büyümesi, protein sentezi ve metabolizmayı düzenleyen önemli bir protein kompleksi olan rapamisinin memeli hedefi (mammalian target of rapamycin), mTOR şeklinde kısaltılıyor. mTOR, sağlıklı yaşlanma ve kas gelişimi gibi birçok biyolojik fonksiyonu etkileyebiliyor. mTOR’un aşırı aktivasyonu obezite, diyabet ve kanser gibi hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Bu protein kompleksi yalnızca kas kazanımı sürecini değil Devamı…

Caenorhabditis elegans, longevity çalışmalarının yapıldığı canlı

Caenorhabditis elegans: Sağlık ve yaşlanma araştırmalarındaki devrim

Caenorhabditis elegans, bilim dünyasında önemli bir model organizma olarak dikkat çekiyor. Bu mikroskobik solucan özellikle longevity ve hastalık araştırmalarında kullanılıyor. Basit yapısı ve kısa yaşam döngüsü sayesinde araştırmacılar, biyolojik süreçleri daha hızlı bir şekilde inceleyebiliyor. Yıllardır yapılan bilimsel çalışmalar bu organizmanın sağlıklı yaşam ve yaşlanma sürecini anlamada önemli ipuçları sunduğunu Devamı…

ateş, vücut sıcaklığı, soğuk algınlığı, nezle, grip, humma, ateşli, üşütme, hastalanma, akut hastalık, iltihap,

FMF: Ailesel Akdeniz ateşi nedir ve nasıl kontrol altına alınır?

Genetik bir hastalık olan ailesel Akdeniz ateşi özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan Türk, Ermeni, Arap ve Yahudi topluluklarında daha sık görülüyor. FMF şeklinde kısaltılan bu hastalık, vücudun çeşitli bölgelerinde ani ateş yükselmeleri, karın ağrıları, eklem iltihaplanmaları ve deri döküntüleri gibi semptomlara yol açabiliyor. Kalıtımsal faktörlerin büyük rol oynadığı bu hastalık, ailesel Devamı…

erkek, dövme, yüz, deri, cilt

Uzun yaşam sırrı: Longevity sağlığı nasıl etkiliyor?

Uzun ve sağlıklı bir yaşam herkesin hayalini süslüyor ancak bunu nasıl başarabiliriz? Longevity yani uzun yaşam kavramı sadece yaşam süresini değil aynı zamanda yaşam kalitesini de iyileştirmeyi hedefliyor. Bilim insanları, uzun yaşamak için yeterli-dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stres yönetimi gibi faktörlerin yanı sıra genetik ve çevresel etkenlerin de etkili Devamı…

Bardakta turşu, salatalık konservesi, kornişon

Turşu tüketmenin sağlığa şaşırtıcı etkileri!

Turşu, sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Her ne kadar sadece lezzetli bir garnitür olarak görülse de turşunun sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. İçindeki fermente yapılar sayesinde bu besin, sindirime yardımcı oluyorken bağışıklık sistemine de güç katıyor. Probiyotik içeriği yüksek besinlerin bağırsak sağlığını desteklediği ve bunların düzenli tüketimi bağırsak Devamı…

japon yemek kaşığı, çin yemeği, edamame, soya, soya fasulyesi, yeşil soya fasulye, soya ürünleri, vegan besinler,

Veganlık sadece bir beslenme tarzı değil, gezegenin geleceği için bir çözüm önerisi!

Her yıl 1 Kasım’da kutlanan Dünya Vegan Günü, vegan yaşam biçiminin sağlığımız, çevremiz ve hayvan hakları üzerindeki olumlu etkilerini hatırlatıyor. Veganlığın sadece bir beslenme tercihi olmadığını vurgulayan bu gün, sürdürülebilir bir dünya için kritik bir adım olarak kabul ediliyor. Hayvansal ürün tüketiminden vazgeçmenin hem çevreye hem de sağlığa sağladığı faydalar Devamı…