diyetisyen, danışan, bel ölçümü, antropometrik ölçüm, diyet ofisi

Türkiye’deki diyetisyenlerin artıları ve eksileri neler?

Türkiye’deki diyetisyenler, sağlık sektörünün önemli bir parçası olarak giderek daha fazla tanınıyor. Birçok diyetisyen, bilimsel temelli yaklaşımlarla danışanlarına sağlıklı bir yaşam tarzı sunmaya çalışıyor. Ancak mesleğin gelişimi açısından bazı güçlü yönlerin yanı sıra zayıf noktalar da dikkat çekiyor. Artıları Türkiye’deki diyetisyenler, genellikle mesleklerine büyük bir bağlılıkla yaklaşıyor ve akademik temelli Devamı…

panax ginsengi, asya ginsengi, kore ginsengi, çin ginsengi, panaks

Asya ginsengi neden gençlik iksiri olarak adlandırılıyor?

Asya ginsengi, geleneksel tıpta binlerce yıldır enerji artırıcı ve bağışıklık güçlendirici özellikleriyle tanınıyor. Ginseng kökü, özellikle Çin ve Kore tıbbında zihinsel odaklanmayı artırdığı ve stresle mücadelede etkili olduğu için gençlik iksiri olarak adlandırılıyor. Modern araştırmalar Asya ginsenginin sağladığı faydaları bilimsel olarak destekliyor ve popülerliğini giderek artırıyor. Asya ginsengi, adaptojen özelliği Devamı…

spor çantası, fitness, kadın

Fiziksel aktivite düzeyleri ve açıklamaları!

Bireylerin günlük yaşamlarında ne kadar enerji harcadığını belirleyen önemli bir faktör olan fiziksel aktivite düzeyi (PAL), bazal metabolizma hızından başlayarak profesyonel sporcuların aktivitelerine kadar geniş bir yelpazede değişiyor. Sağlıklı bir yaşam biçimi planlamak ve kişisel enerji ihtiyacını doğru hesaplamak için aktivite düzeylerini bilmek gerekiyor. 1,0: Bazal metabolizma hızı Vücudun dinlenme Devamı…

yaşlı, geriatri, yaşlı kadın

Sentaryen olmanın sırrı: Uzun yaşamın beslenme ve sağlık formülü

Dünyada her geçen gün daha fazla kişi 100 yaşına ulaşıyor ve bu kişiler sentaryen (centenarian) olarak adlandırılıyor. Bu uzun ömürlü insanlar yalnızca kalıtımsal avantajlarıyla değil aynı zamanda yaşam biçimleri ve beslenme alışkanlıklarıyla da dikkat çekiyor. Peki sentaryenlerin sırları neler? Araştırmalar özellikle Akdeniz diyeti uygulayan toplumlarda sentaryen oranlarının daha yüksek olduğunu Devamı…

şerbetli tatlı

Pejoratif dil neden sağlığımızı etkiliyor?

Günlük hayatta farkında olmadan kullandığımız bazı kelimeler ve ifadeler, başkaları üzerinde olumsuz etki bırakabiliyor. Pejoratif dil, bir kişiyi veya durumu küçümseyen, aşağılayan ve olumsuz bir anlam taşıyan ifadeleri tanımlıyor. Bu dil yalnızca sosyal ilişkileri zedelemekle kalmıyor aynı zamanda ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. Araştırmalar, pejoratif ifadelerin sürekli maruz kalınması durumunda Devamı…

goats rue, keçi sedefotu

Goat’s rue sağlığı destekliyor

Toplumda keçi sedef otu adıyla bilinen goat’s rue, diyabet riskini azaltması yönüyle öne çıkıyor. Kan şekeri düzenleyici etkiler gösteren bu bitki insülin duyarlılığını artırıyor. Ayrıca galaktogog etkinlik gösteren bu bitkinin anne sütü artırıcı etkisi bulunuyor. Öte yandan keçi sedef otu kan pıhtılaşmasını yavaşlatabiliyor ve kanama riskini artırabiliyor. Teoride keçi otu kanama Devamı…

çıplak kör fare

Kör fareler yaşam süresiyle hayranlık uyandırıyor

Kör fareler, şaşırtıcı ömürleri ve kansere dirençli özellikleriyle dikkat çekiyor. 30 yıla kadar ulaşan yaşam süreleri bilim insanlarının ilgisini çeken bu canlıların ışığı algılayabilen ancak görme işlevine sahip olmayan gözleri bulunuyor. Bilimsel araştırmalar bu türün uzun ömürlülüğünün bağırsak mikrobiyotasındaki özel bakterilerle bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Özellikle Muribaculaceae adlı bir bakteri ailesinin Devamı…

sirke sineği, meyve sineği, drozofila

Sirke sineği genetik sırları çözerek sağlıklı yaşamın kapılarını aralıyor

Minik bir sinek, büyük bilimsel keşiflere öncülük ediyor: Drozofila melanogaster, nam-ı diğer sirke sineği… Boyutları sadece birkaç milimetre olsa da genetik araştırmalarda devrim yaratıyor. Bu sinek, insanın kalıtımsal yapısına benzerliği nedeniyle biyoloji ve tıp dünyasında önemli bir model organizma olarak kullanılıyor. Bu canlıya meyve sineği ya da drozofila da deniyor. Devamı…

mitokondri

Mitofaji hücreleri yeniliyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

Hücrelerimiz, yaşamımızın temel yapı taşlarını oluşturuyor ve bu yapıların sağlıklı kalması hayati önem taşıyor. Mitofaji, hücre içinde hasar gören mitokondrilerin temizlenmesini ve yerlerine yenilerinin gelmesini sağlıyor. Hücresel enerji üretimi bu süreçle dengeleniyor ve yaşlanma etkileriyle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Mitofajinin, Antioksidan alması gereken 7 kişi!in azaltılmasında ve hücre sağlığının Devamı…

naturopati, naturapati, doğal tıp, bitkiler, fitoterapi, ilaç, yeşillik

Pinades: Ağrıyı hafifletmek için etkili bir seçenek

Bir ağrı kesici ve anti-inflamatuar ilaç olan Pinades, deksketoprofen isimli etkin madde içeriyor. Genellikle kas-iskelet sistemi ağrıları, adet sancıları ve ameliyat sonrası ağrıların tedavisinde kullanılıyor. İltihap ve ağrıya neden olan maddelerin üretimini baskılayarak hızlı bir şekilde rahatlama sağlıyor. Pinades, genellikle yemeklerden önce veya sonra alınabiliyor ancak mide hassasiyeti olan hastalarda Devamı…

araştırma, genetik, kalıtım, laboratuvar, üniversite, akademisyen

Epigenetik: Genlerimiz kaderimiz değil

Bilim dünyasında genetik, uzun yıllar boyunca insan sağlığının ve hastalıkların en önemli belirleyicisi oldu! Ancak bugün epigenetik kavramı sayesinde genlerimizin çevresel etmenler ve yaşam biçimimiz tarafından nasıl kontrol edildiğini konuşuyoruz. Bu heyecan verici bilim dalı, genetik yapımız aynı kalsa da yaşam şeklimizin genlerimizin nasıl çalıştığını değiştirebileceğini ifade ediyor. Epigenetik, beslenmemizden Devamı…

crawl, emeklemek, emekleyen bebek, erkek bebek

Progeria sendromu yaşlanmayı hızlandırıyor

Nadir görülen genetik bir rahatsızlık olan Progeria sendromu, çocuklarda olağanüstü hızlı bir yaşlanma sürecine yol açıyor. Halk arasında erken yaşlanma hastalığı olarak bilinen bu duruma tıpta Hutchinson-Gilford Progeria sendromu (HGPS) deniyor. Bu çocuklar fiziksel olarak yaşlı bireylerin özelliklerini gösteriyor. Progeria, yaşlanma süreci ve genetik mekanizmalar üzerine yapılan araştırmalarla tıp dünyasında Devamı…

neşeli kadın, yaşlı, kahve, güneş gözlüğü, take away kahve, şapka, menopoz, geriatri

Hücre yaşlanması durduruluyor mu, senesans nedir?

Yaşlandıkça vücudumuzda gözle görünmeyen ancak etkileri büyük olan değişiklikler meydana geliyor. Hücrelerin yaşlanarak bölünmeyi durdurduğu fakat tamamen ölmediği sürece senesans deniyor. Doğal yaşlanma ile ilişkilendirilen bu süreç kronik hastalıklara zemin hazırlıyor. Senesans, hücrelerin DNA hasarına ya da stres faktörlerine verdiği bir yanıt olarak ortaya çıkıyor. Senesans ile hücrelerin vücutta iltihaplanma Devamı…