sisli beyin, beyin sisi, brain fog, foggy brain, hafıza

Nörobesinler beyin sağlığını nasıl etkiliyor?

Beyin sağlığı üzerinde doğrudan etkili olan besin bileşenlerine nörobesin deniyor. Bu besinler zihinsel sağlığın korunmasında kritik rol üstleniyor. Omega-3 yağ asitleri, B grubu vitaminler ve antioksidanlar nörobesin olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, nörobesinlerin sinir hücreleri arasındaki iletişimi desteklediğini ve beyinde nörotransmitter üretimini artırdığını ifade ediyor. Öte yandan omega 3 yağ asitlerinin Devamı…

şerbetli tatlı

Pejoratif dil neden sağlığımızı etkiliyor?

Günlük hayatta farkında olmadan kullandığımız bazı kelimeler ve ifadeler, başkaları üzerinde olumsuz etki bırakabiliyor. Pejoratif dil, bir kişiyi veya durumu küçümseyen, aşağılayan ve olumsuz bir anlam taşıyan ifadeleri tanımlıyor. Bu dil yalnızca sosyal ilişkileri zedelemekle kalmıyor aynı zamanda ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. Araştırmalar, pejoratif ifadelerin sürekli maruz kalınması durumunda Devamı…

afet, deprem, afetzede, deprem sonrası, eller, destek, yardım, dostluk, yakınlar

Wear & tear teorisi yaşlanmanın gerçek yüzünü açıklıyor

Vücudumuz bir makine gibi çalışıyor ve zamanla yıpranıyor. Wear & tear teorisi, hücre ve dokuların sürekli kullanıma bağlı olarak hasar görmesiyle yaşlanmanın ortaya çıktığını öne sürüyor. Tıpkı bir arabanın zamanla aşınması gibi vücut da kendini yenilemekte zorlanıyor ve bu durum yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Bu teori, özellikle hücre düzeyindeki hasarların yaşlanma Devamı…

bitki, çizim, kitaplar

Azı karar çoğu zarar: Hormetik faktör

Hormetik faktör, düşük dozlarda olumlu etkiler sağlayan fakat yüksek dozlarda zararlı olabilecek etkenleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu kavram, hormesis ismi verilen biyolojik prensibe dayanıyor. Hormesis, düşük düzeylerde stres ya da toksin gibi etmenlerin organizmaların savunma mekanizmalarını güçlendirerek yaşam süresi, dayanıklılık ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratması durumunu ifade ediyor. Devamı…

kimçi, kimchii

Kimçi: Bu fermente lezzet sağlığa iyi geliyor!

Güney Kore mutfağının baş tacı olarak dünya çapında popülerlik kazanan kimçi (kimchee, kimçi, gimçi) fermente edilmiş lahana ve sebzelerle yapılıyor. Bu renkli lezzet sadece sofraları renklendirmekle kalmıyor, sağlığa büyük faydalar sunuyor. Kimçi, mayalanmış kırmızı biber ve Çin lahanasının yanında mürekkep balığı, istiridye, turp, taze zencefil, taze soğan, sarımsak, şeker ve tuz Devamı…

serbest radikaller, meyve, taklit, tağşiş, renkli diyet, portakal, turunçgil, şekerleme, turuncu

Serbest radikal nedir?

Hücre içinde oksijenin kullanılması sırasında ortaya çıkan maddelere oksidan veya serbest radikal adı veriliyor. Vücuda dışarıdan alınabildiği gibi vücut tarafından da üretilen serbest radikaller, hücreleri hasara uğratmakla kalmıyor pek çok hastalığa neden oluyor ve yaşlanmayı hızlandırıyor. Toksik bileşenler, mikroorganizmalar, radyasyon ve kimyasal maddeler vücut dışından alınan serbest radikallerken nitrik oksit, Devamı…