Ayağa uzanma, egzersiz, spor, hamstring germe, lumbal germe, eğilme, uzanma

Dayanıklılık nedir?

Dayanıklılık, çeşitli şekillerde tanımlanabiliyor: yorgunluğa karşı organizmanın artırılmış direnme gücü, antrenmanın kalitesini düşürmeden durağan veya dinamik bir yüklenmeyi olabildiğince uzun sürede yapabilme yeteneği, yorgunluk durumuna dayanabilme gücü, yorgunluğa karşı direnme niteliği Enerji oluşum sistemleri bakımından dayanıklılık aerobik dayanıklılık ve anaeorobik dayanıklılık olarak ikiye ayrılıyor. Dayanıklılığın geliştirilmesine yönelik üç antrenman metodu bulunuyor: Devamı…

irade, başarı, spor, koşu, egzersiz, merdiven

Sürat nedir?

Kuvvet ile doğrudan bağlantılı bir özellik olan sürat, kas isteminin hareketleri en kısa sürede yapabilme yeteneği olarak tanımlanıyor. Yüksek bir hareket frekansı olarak da ifade edilebilen sürat, çok yönlü ve karmaşık bir özellik olarak nitelendiriliyor. Sürat ; reaksiyon zamanı, hareket sürati ve hareket temposu (frekansı) olarak üç bileşenden oluşuyor. Süratin Devamı…

ağırlık, sarı, mavi, yeşil, dambıl, dumbel, spor, fitness

Ağırlık çalışmalarında dikkat etmeniz gereken konular

Ağırlık çalışmaları yapılıyorken dikkat etmeniz gereken önemli konular bulunuyor. Ağırlık çalışması öncesinde nelere dikkat etmelisiniz? Çalışma öncesinde spor ekipmanlarınızı kontrol edin, ısınma ve germe (stretching) çalışmaları yapın. Ağırlık çalışması sırasında nelere dikkat etmesiniz? Serbest ağırlıkla çalışıyorsanız ağırlıkları tutma şeklinizi ve nefes alma-verme gibi detayları öğrenin. Serbest ağırlıkların sıkıştırma ve bağlantı Devamı…

akıllı bileklik, saat, zaman, siyah, yeşil, dumbell, dambıl, dumbel, spor, evde spor, kol, pazu, biceps, triceps

Kuvvet nasıl geliştirilir?

Kuvvet gelişimi, tekrar ve interval yöntemleriyle sağlanıyor. Bu yöntemler: serbest ağırlıkla çalışma ağırlık makinelerinde çalışma Bu çalışmalar yapılmadan önce mutlaka sporbilimci veya fizyoterapist gibi egzersiz uzmanı tarafından çalışma programı hazırlanmalıdır. Ağırlık çalışmalarına başlamadan önce hazırlık yapılmalıdır En az 7 antrenman yapılması gereken bu çalışmalardan sonra kaba kuvvet (birim kuvvet, maksimal Devamı…

Ayağa uzanma, egzersiz, spor, hamstring germe, lumbal germe, eğilme, uzanma

İzotonik kas kasılması

Bu kasılmada bütün haraket genişliği içinde sabit bir hız ve azami gerimin sağlandığı bir kas çalışması görülüyor. Böylece hız sabit kalıyor ve kaslara binen yük değişiyor.   İzokinetik kasılma özel ekipmanlar ile sağlanıyor. MiniGym ya da CybeIzotonik kas kasılması ekipmanları farklı açılarda ve sabit hızla izokinetik kasılma uygulatan ekipmanlardır. 1.165 Devamı…

erkek sporcu, fitness, kas, protein tozu, besin desteği, spor salonu

Konsantrik kas kasılması

Konsantrik kas kasılması, dinamik bir kasılma biçimidir. Konsantrik kas kasılmasında kas tonusu (kasın gerimi) aynı kalıyorken uzunluğu kısalıyor. Ağırlığı yerden alarak yukarıya doğru kaldırma, konsantrik kas kasılmasına temel bir örnek teşkil ediyor. Kas uzunluğu değiştiği için konsantrik kas kasılması, izotonik kasılma grubuna giriyor. 1.039 kez okundu

güreş, wrest, wrestling, wrestle, yağlı güreş

İzometrik kas kasılması

Kas uzunluğunun sabit kaldığı kasılmalara izometrik kas kasılması ismi veriliyor. Kas uzunluğunun sabit kaldığı izometrik kasılmada kas tonusu (kasın gerimi) artıyor. Bu duruma statik kas kasılması ismi veriliyor. İzometrik kas kasılmasına örnekler Ayakta dikilme: Kaslarının yerçekimi kuvvetine karşı izometrik kasılması ile gerçekleşiyor. Park halindeki bir kamyonu itmeye çalışma: İzometrik kas kasılmasına Devamı…

Egzersiz, kuvvetlendirme, thereband, omuz çalışması, fizyoterapist

Sportif kuvvet türleri nelerdir?

Kuvvet, sportif bağlamda bir direnci yenebilmeyi ifade ediyor. Kuvvet üçe ayrılıyor: Maksimal kuvvet Çabuk kuvvet Kuvvete devamlılık Bireyin tek seferde üretebileceği en büyük kuvvete maksimal kuvvet adı veriliyor. Çabuk kuvvet, kısa sürede oluşturulabilen en büyük kuvvet olarak tanımlıyor. Kuvvette devamlılık ise bir ağırlığın uzun süre kaldırılabilme yeteneğini belirtiyor. 1.182 kez okundu

erkek sporcu, dumbell, kol, biceps, damar

Kasların ortak özellikleri nelerdir?

Kasların beş ortak özelliği bulunuyor: Uyarılabilme: Kaslar etkiye tepki veriyor. Verilen bu tepkiler kasılma olarak gerçekleşiyor.  İletebilme: Genellikle sinir yolu ile uyarılan kaslar, bu uyarıyı iletebilme özelliği gösteriyor. Kasılabilme: Kaslar gelen uyarıları kasılarak yanıtlıyor. Elastik olma: Dirençle karşılaşan kası gererek uzatan kuvvet kesildiğinde kasın eski uzunluğuna dönmesi elastikiyet özelliğini gösteriyor. Akışkanlık (viskozite): Kasın Devamı…

erkek sporcu, dumbell, kol, biceps, damar

Kaslardaki lif sayısı artar mı?

Kas lifleri, doğuştan gelen miktar kadardır. Antrene olan kas kalınlaşarak büyüyebilir. Bu duruma hipertrofi ismi veriliyor. Kasın enine kesiti arttıkça üreteceği kuvvet de artıyor. Temelde kas lifi sayısı artmıyor. Kas lifinin enine kesiti belli bir değere geldikten sonra dallanmaya başlıyor. Bu duruma hiperplazi ismi veriliyor. 3.141 kez okundu