marihuana, kenevir, ot, esrar, haşhaş

Efsane mi gerçek mi? Kenevirin tedavi potansiyeli ve bilimsel gerçekler

Ekonomik açıdan değeri otsu bir bitki olan kenevir, tropik ve ılıman bölgelerin çoğunda¹ yetişiyor. Merkezi sinir sistemine etki ederek beyin işlevlerini değiştiren maddelere psikoaktif bileşen deniyor. İçeriği psikoaktif maddeler nedeniyle üretimi ve ticareti küresel çapta2 sınırlandırılan kenevir, halk arasında esrar, kendir, marihuana, ot veya haşhaş olarak biliniyor. 1 · Kenevir Devamı…

hindi eti, tavuskuşu eti, koldur eti

4 maddede hindi eti

16. yüzyılda İspanyollar tarafından Avrupa’ya getirilen hindi, bazı özel günlerin ana öğünlerini oluşturuyor. 1 • Hindi etinin yağ oranı düşüktür Hayvansal kaynaklı protein içeren besinlerden biri olan hindi, yağ oranı en düşük etler içinde başı çekiyor. 2 • Hindi eti bağışıklık sistemini destekliyor İçerdiği hayvansal kaynaklı protein, selenyum, çinko ve Devamı…

kimyon, kimyonun faydaları, cumin, cummin, diyette kimyon faydaları

Kimyonun besin değeri ve sağlık üzerindeki etkileri

Ana vatanı Akdeniz ile Orta Doğu olan ve dünya mutfağında yaygın şekilde kullanılan kimyon, 100’den fazla fitokimyasal bileşen içeriyor. İslam inancında kimyonun ölüm dışındaki hastalıkların tamamına şifa verdiğine inanılıyor. 1 • Kimyonun besin değeri Kimyon bitkisel protein, yağ, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, demir, piridoksin, A, C, D ve E vitaminleri içeriyor. 2 • Kimyonun fizyolojik etkileri ve Devamı…

sarımsak, sarmısak

Sarımsağın 4 yararlı etkisi!

Fonksiyonel bir besin olan sarımsak, allian ve allilik süfit gibi organosülfür bileşikleri içeriyor. 1 • Sarımsağın tansiyon üzerine etkisi Halk arasında yaygın kullanımına koşut biçimde sarımsak, tansiyonu hafifçe (1-2 cm Hg) düşürüyor. 2 • Sarımsağın kolesterol üzerine etkisi Sarımsak kolesterol düzeyini %4-6 oranında düşürüyor. Hücrelerin yapısında bulunan kolesterol, hormon ve Devamı…

kaktüs meyvesi, babutsa

Babutsa: Antioksidan etkisiyle sağlığınıza ışık tutuyor

Hint inciri, Mısır inciri, Frenk inciri, dikenli incir veya dikenli armut olarak da isimlendirilen babutsa antioksidan bileşenler, vitamin ve mineral içeriği nedeniyle son dönemin popüler besinleri arasında yer alıyor. Sıklıkla çiğ olarak tüketilen babutsa meyve suyu, reçel ve çay olarak kullanılabiliyor. Ayrıca sote edilerek tost, tako ve omlete eklenebildiği gibi domates ve soğanla birlikte garnitür Devamı…

smoothie, ayran, kefir

Kefir: Binlerce yıllık lezzetin ardındaki sağlık bilgeliği

Köpür kelimesinden evrildiği düşünülen¹ kefir, Orta Asya ve Kafkaslarda asırlardır yaygın biçimde tüketiliyor. Fermente bir süt ürünü olan kefirin acı-kekremsi bir tadı bulunuyor. 1 • Kefir hangi bileşenleri içeriyor? Laktobasillus (yararlı mikroorganizmalar) Karbondioksit Aromatik bileşikler Polisakkarit (kefiran) Triptofan aminoasidi, Kalsiyum, magnezyum, fosfor B1, B12, biyotin ve K vitaminleri Kefir bu bileşenlerin Devamı…

gut, bağırsak, ikinci beyin, sindirim, barsak, probiyotik

Probiyotik besinler ve sağlıklı yaşam: Gerçekler ve yanılgılar

İnsan bağırsağında 100 trilyon kadar yararlı ve zararlı bakteri yaşıyor. Yararlı bakterilerden ve mayalardan oluşan mikroorganizmalara probiyotik deniyor. Probiyotikler kabaca laktobasillus, laktokokus ve bifidobakteriyum olarak üçe ayrılıyor. Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları, kanser türleri ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere probiyotikler geliştirilmeye devam ediyor. Probiyotik besinler nelerdir? Kefir, yoğurt ve ayran Devamı…

Antep fıstığı, çam fıstığı, şam fıstığı

Antep fıstığının 3 yararı!

Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt bölgelerinde yetişen ve Şam fıstığı olarak bilinen Antep fıstığı; tatlıcılıkta ve eczacılık alanında (öksürük şurubu yapımında) kullanılıyor. 1 • Antep fıstığı, vitaminler ve mineraller içeriyor Antep fıstığı riboflavin, niyasin, pantotenik asit, biyotin, folik asit, demir, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor açısından zengin bir kaynak olarak gösteriliyor. 2 • Antep fıstığı LDL kolesterolün düşmesini Devamı…

tablo, yemek, tabak, mavi

5 soruda A vitamini

Hücre bölünmesi, büyüme, kemik gelişimi, üreme, bağışıklığın güçlenmesi, cilt sağlığının korunması ve görme fonksiyonları üzerinde etkili olan A vitamini; ß-karoten, karotenoit ve en aktif hâli olan retinol formlarında bulunuyor. Retinol ve retinal hayvansal kaynaklı besinlerde bulunuyorken ß-karoten bitkisel kaynaklı besinlerde yer alıyor. A vitamini çoğunlukla ß-karoten olarak besinlerden alınıyor, karaciğerde depolanarak RBP Devamı…

mor, karnabahar, blumenkohl, sebze

Karnabaharın sağlığa katkıları neler?

Diyet lifi, B9, C ve K vitaminleri yönünden zengin bir besin olan karnabaharın ülkemiz coğrafyasında yabani lahanadan evrilerek Avrupa’ya, oradan da tüm dünyaya yayıldığı biliniyor. Karnabaharın sağlığa katkıları neler? İçerdiği sülforafan ve indol nedeniyle karnabahar kanser türlerinin gelişme riskini azaltıyor. Yüksek lif içeriğine sahip olan karnabahar daha hacimli ve yumuşak Devamı…

pişmanlık, stres, üzüntü, erkek, masa, yalnız, oturmak,pankek, hamur, bal, yağ, mevye, böğürtlen, berry,

Ham balın doğal yolculuğu: Pastörizasyon ve filtrasyon işlemlerinden arındırılmış balın sırları

Arı kovanından çıkarılan balın pastörizasyon ve filtrasyon gibi işlemlerden geçirilmemiş doğal formuna ham bal ismi veriliyor. Pastörizasyon, kristalleşmesini önlemek amacıyla balın 65-76°C sıcaklığa kadar ısıtılması işlemiyken filtrasyon, balda bulunan bileşenlerin süzülerek yapıdan ayrılmasını ifade ediyor. Pastörizasyonla balda bulunan fenolik bileşiklerin ve flavonoitlerin miktarı düşüyorken filtrasyon işlemi polenlerin azalmasına yol açıyor. Herhangi bir Devamı…

zeytin, zeytin meyvesi, zeytin, yeşil zeytin

Zeytinin çeşitliliği ve sağlığa olan etkileri

Akdeniz iklimine özgü bir meyve olan zeytinin (Olea europaea) Ayvalık, çakır, çekişte, çelebi, çilli, domat, Gemlik, karamürsel ve kiraz gibi çok sayıda çeşidi bulunuyor. İçerdiği MUFA (tekli doymamış yağ asitleri) nedeniyle zeytin kalp-damar hastalıklarına, inflamasyona (enfeksiyona) ve kanser türlerine karşı kullanılıyor. Yapısında barındırdığı çeşitli polifenoller nedeniyle zeytin antioksidan etkinlik gösteriyor. İçerdiği oleuropein sayesinde zeytinin Devamı…