Bebeklikten okul çağına doğru hızla değişen yeme davranışı ebeveynlerin yemek ile ilgili tutumlarından büyük oranda etkileniyor. Olumsuz tutum ve davranışlarınız çocuklarınızın beslenme ve yeme bozuklukları geliştirmesinde temel oluşturabiliyor.
• Yiyeceklerin rahatlama aracı olarak kullanılması
Huzursuzluk yaşayan çocuğunuzu yiyecekle rahatlatmaya çalışsanız da huzursuzluğun kaynağı her zaman açlık olmayabiliyor. Bu nedenle çocuğunuzu yiyecek ile avutmadan önce onun ne hissettiğini ve niçin rahatsız olduğunu anlamaya çalışın. Aksi halde çocuğunuz kendisini yiyeceklerle rahatlatmayı alışkanlık haline getirebilir.
• Yiyeceklerin ödül ve ceza olarak kullanılması
Çocuğunuzu yiyecek ile ödüllendirdiğinizde veya cezalandırdığınızda çocuğunuz yiyecekleri farklı duygularla eşleştiriyor. Bunun yanında çocuğunuzu yemek yediği için ödüllendiriyor, yemediğinde ise cezalandırıyorsanız çocuğunuz doğal açlık hissini takip etmekte zorlanabiliyor.
O tabak bitmeden kalkamazsın!
• Kilo ve sağlığın ilişkilendirilmesi
Kilolu çocukların daha sağlıklı olduğunu düşündüğünüz için çocuğunuza fazla yemek yediriyorsanız çocuğunuz erişkin olduğunda hastalık kaygısıyla gereğinden fazla yiyecek tüketmeye eğilimli olabiliyor.
Çocuğunuza, yiyeceklerin hayatı sürdürmek için gerekli enerji kaynağı olduğu öğretebilirsiniz. Çocuğunuzun acıktığı zaman ve istediği miktarda yemek yemesini destekleyerek sağlıklı beslenme konusunda model olabilirisiniz.
2 yorum
mert · 25 Eylül 2024 15:35 tarihinde
Huzursuzluk yaşayan çocuğunu yiycekle rahatlatmaya çalışsakta huzursuzluk hep açlıktan olmaz
Diyet uygulayan çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz? – Momentum · 9 Haziran 2020 16:19 tarihinde
[…] yeme alışkanlıklarının aile içinde nasıl şekillendiğinden “Ebeveyn tutumları çocukların yeme davranışını nasıl etkiliyor?” isimli yazımda bahsetmiştim. Şimdi de beslenme programı uygulayan çocuğunuz için neler […]