İklim değişikliğinin getirdikleri kaygı verici olduğundan eko-anksiyete olarak adlandırılan durumu yaşıyor olabilirsiniz. Ancak bu kaygıyı kendiniz ve doğamız için iyi şeyler yapmaya yönlendirebilirsiniz.

kuraklık, ekoloji, çevre, doğa, eko anksiyete

Eko-anksiyeteyi tetikleyen olayları ve düşüncelerinizi gözden geçirerek başlayın. Bazı durumlarda düşüncelerimiz gerçekleri olduğundan farklı görmemize neden olabiliyor. Gerçekte sizi kaygılandıran olayı somut şekilde tanımlayın.

düşünce, otomatik düşünce, biliş, zihin, kafa karışıklığı, bulanık zihin, depresyon, kadın

İklim değişikliği ile ilgili duyguları yok saymak yerine kabul edin. Duygularımız hangi konularda sıkıntı yaşadığımızı ve neler yapabileceğimizi gösteren rehber gibidir. Bunun yanında psikolojik dayanıklılığınızı geliştirmeye yönelebilirsiniz.

duygu, hisler, düşün, odaklanma, erkek, ekoanksiyete

Kişisel alışkanlıklarınızı inceleyerek daha sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeye çalışın. Bunun için;

  • karbon ayak izinizi hesaplayın,
  • motorlu taşıt kullanımınızı en aza indirin,
  • geri dönüşüme destek olun,
  • plastik tüketiminizi azaltın,
  • su tüketiminizi denetleyin,
  • yerlere çöp atmak gibi çevreyi kirleten davranışlardan kaçının.

Bu davranış örnekleri çoğaltılabilir. Kişisel değerlerinize uygun davranmanız sağlıklı bir benlik duygusu geliştirmenize de yardımcı olacaktır.

doğa, çevre, ekoloji, doğal, yeşil, ağaç, orman,

Daha önce sergilediğiniz ve doğa dostu olmayan davranışlarınızdan olayı suçluluk hissediyorsanız kendinizi affedin. Suçluluk duygunuzdan faydalanarak çevre için neler yapabileceğinizi düşünün. Korumak istediğiniz doğal alanlarda zaman geçirmeniz de daha huzurlu hissetmenizi sağlayacaktır.

çevre, dünya, doğa, gezegen, çevre dostu, doğayı koru

Sorun ile ilgili farkındalığınızı artırın ve diğer insanları bilgilendirin. Tek başınıza atacağınız adımlar çok değerlidir. Ancak bu sürece başkalarını da dahil ettiğinizde ortaya koyacağınız etki katlanarak artacaktır.

birlik, beraberlik, topluluk, çerve, doğa, ekolojik, ekoanksiyete

Sivil toplum kuruluşlarıyla iletişime geçin. Çevre ile ilgili etkinliklere dahil olun. Topluluklarla birlikte çalıştığınızda bağlantıda olma duygunuz artar ve tek başına mücadele etmenin zorluğunu aşabilirsiniz. Duygusal ve sosyal destek iyimserliğinizi ve umudunuzu desteklediği için psikolojik dayanıklılığınızı artırmaya yardımcı olabilir.

içme suyu, terapi, psikoterapi, psikolog, çocuk, çocuk psikoloğu, su, masa

Eko-anksiyetenin getirdiği duyguları yönetmek sizin için çok zorsa ve günlük yaşamdaki işlevselliğinizi önemli derecede etkiliyorsa düşüncelerinizi gözden geçirmek ve davranışlarınızı planlamak için psikolog destek alabilirsiniz.

912 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir