Yaklaşık 38-40 haftalık bir süreçten sonra bebeğinizi kucağınıza alma vaktiniz geldi. Peki bu süreçte emzirme ile ilgili bilmeniz gerekenler neler, anne sütü nasıl artar? Bu soruların yanıtlarını sizin için derledim.

gebelik, hamiilelik, gebe, hamile, emzirme, beyaz, çift

Anne sütü optimum büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm enerji ve besin ögelerini içeren doğal bir besindir. Bu yüzden bebeğinizi ilk altı ay sadece anne sütü ile besleyin. Altıncı aydan sonra ek besinlere başlayarak 2 yaşına kadar emzirmeye devam edin.

ilk süt, ağız sütü, koyu süt, sarı süt, kolostrum collostrum

kolostrum

Doğumdan sonraki ilk 30 dakika içinde bebeğinizle ten teması sağlayıp emzirmeye başlayın. Böylece başarılı bir emzirme dönemi için ilk adımı atmış olacaksınız. İlk beş günde salgılanan kolostrum (sarı ve koyu kıvamlı süt) bebeğinizin karşılaştığı bu yeni ortamdaki mikroplara karşı koruyucu antikorları içererek önemli bir etki sağlıyor.

yenidoğan, baba, bebek, doğum, infant

Eğer sezaryen doğum yaptıysanız sütün gelmesi için 48-72 saat gerekebiliyor. Endişelenmeden emzirmeye devam edin. Hekiminiz gerekli görürse bebeğinize geçici bir süre formül süt verebilirsiniz.

gebelik, hamiilelik, gebe, hamile, emzirme, beyaz, çift

Anne sütü üretimini artırmak için bebeğinizle (özellikle ilk 24 saat) aynı odada kalın.

bebek, anne, bağlanma, göz teması, güvenli bağlanma

Bebeğiniz her istediğinde ve arandığında emzirin. Sık sık emzirmek de sütün artmasına yardımcı olacaktır. Gündüzleri iki saat, geceleri ise üç saat olmadan emzirmek önemlidir.

uykusuz bebek, uykunun kaçması, uykusu olmayan bebeği yatırma

Her emzirmeye farklı meme ile başlayın. Bebeğinizin doyması için 15-20 dakika yeterli olacaktır. Bebeğiniz doyduğunda kendi isteğiyle emmeyi bırakacaktır.

bebek, bağlanma, güvenli bağlanma, bebek anne

Anne sütünü artırmak için kullanılan bitkisel takviyelerin etkinliğine yönelik yüksek kanıt düzeyine sahip bilimsel çalışma bulunmuyor. Bu tarz uygulamalarla vakit kaybetmeyin. Yapmanız gereken en önemli şey günlük 3 litre kadar su içerek yeterli ve dengeli beslenmektir. Bu süreçte doğru beslenme hem sütün miktarını artırıyor hem de süte besleyici bir içerik sağlıyor.

yağ, yemek pişirme, kadın, beslenme eğitimi, diyet ofisi, mutfak, yemek hazırlama, diyet eğitimi,

Sütünüzün miktarını anlamak için bebeğinizin boy uzaması ve ağırlık kazanımını takip edin. Değerler normal aralıktaysa sütünüz yetiyor ve bebeğiniz sağlıklı bir şekilde büyüyor demektir.

bebek kilosu, bebek ağırlığı, çocuk doktoru, pediatrist, pediayri doktoru, çocuk hekimi, klinik, beyaz

Bonus

Bu madde annenin yanındaki destekçiler için. Tüm bu süreçte annenin dinlemesini sağlayın ve ruhsal yönden ona yardımcı olun. Annenin özgüvenini destekleyerek bebek kadar anneye de ilgi gösterin.anne, baba, ebeveyn, ana baba, bebek, aile, sevgi

Sonuç olarak

Tüm bu basit ama etkili uygulamalara dikkat ettiğinizde hem sizin hem de bebeğiniz için huzurlu bir süreç olacaktır. Yine de istenmeyen durumlardan dolayı emziremeyebilir veya emzirmeye ara verebilirsiniz. Böyle bir durumda asıl önemli olanın bebeğinizle kurduğunuz duygusal bağ olduğunu unutmayın.

Diyetisyen Fatmanur KARAKERİMOĞLU

Diyetisyen • Fatmanur KARAKERİMOĞLU

Daha detaylı bilgi için pediatri diyetisyeniniz ve hekiminizle görüşün. Sağlıkla kalın.

986 kez okundu

Diyetisyen Fatmanur Karakerimoğlu

Diyetisyen Fatmanur Karakerimoğlu, İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesiyle ve bölüm birincisi olarak mezun oldu. Aynı zamanda 2020 yılı itibariyle Psikoloji (yan dal) eğitimini tamamladı. Anne-çocuk beslenmesine olan ilgisi nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi lisans bölümüne başladı. Stajlarını MLP Care Hastaneler Grubu’na bağlı çeşitli hastanelerde tamamladı. Şuan bir catering firmasında toplu beslenme sistemleri alanında çalışmaktadır ve online olarak danışan kabul etmektedir.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir