Yetişkinliğe geçiş aşaması olan ergenlik döneminin özelliklerinden daha önceki yazımda bahsetmiştim. Ergenlik dönemi boyunca yaşa göre değişen bu özellikler sadece ergeni değil, ona bakım veren yetişkinleri de etkilediğinden aile içinde iletişim sorunları yaşanabilmektedir.

anne, çocuk, kız, konuşma, ergen, ergenlik

Ergenlerle iletişimde yapılan hatalar: Öğüt vermek

Yaşam deneyimlerinizi çocuğunuzla paylaşmak ve yapabilecekleri hakkında ona bilgi vermek isteyebilirsiniz. Ancak çocuğunuzun gerçekte neye ihtiyacını olduğunu anlamadan öğüt vermeniz işe yaramayacaktır.

Bunu kendiniz için düşünün: Birçok uzman kendi alanıyla ilgili yetişkinlere yönelik tavsiyelerde bulunduğunda ve yapılması gerekenleri söylediğinde siz bunları hayatınıza ne kadar uygulayabiliyorsunuz?

kaset, araba, ergen, ergenlik, genç

Ergenlerle iletişimde yapılan hatalar: Kendinizle karşılaştırmak

Ergenliğinizde yaşadığınız sorunlar ve sergilediğiniz davranışlar sizin gelişim sürecinizde önemli ve değerliydi. Ancak çocuğunuzdan, o zamanın şartları için geçerli olan davranışları sergilemesini beklemeniz pek uygun değildir. Onu, içinde bulunduğumuz zamana göre değerlendirip anlamaya çalışmalısınız.

ergen, anne, kız, konuşma, dinleme, ergen,ergenlik

Ergenlerle iletişimde yapılan hatalar: Dinlememek

Ebeveyn olarak dinleme konusunda çocuğunuza model olmalısınız. Eğer çocuğunuzu dinlemiyorsanız o da sizi dinlemeyecektir. Çocuğunuzun isteklerini ve düşüncesini dinleyip anlamaya çalışmadan kendi bildiğiniz doğrularda ısrarcı olmanız iletişim kurmanızı engelleyecektir.

ergen, ergenlik, kız, anne, dinlemek, yardım,destek

Ergenlerle iletişimde yapılan hatalar: Yargılamak

Çocuğunuzun düşüncelerini, davranışlarını ve duygularını yargılamayın. Onun hata yapabileceğini, olumsuz duygular hissedebileceğini ve abartılı düşüncelere sahip olabileceğini unutmayın. Kendini ifade etmesine izin vererek her koşulda yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz.

Gizlilik ve güvenlik politikası

Ergenlerle iletişimde yapılan hatalar: Gizliliğine saygı duymamak

Çocuğunuz odasının kapısını çalarak girmenizi veya telefonunu kurcalamamanızı isteyebilir. Bu dönemde çocuğunuzun beden mahremiyetine özen gösterdiğiniz gibi diğer konularda da gizliliğe saygı duymalısınız. Çocuğunuzun sizinle bir şeyler paylaşmasını istiyorsanız ona güvendiğinizi ve onu yargılamayacağınızı hissettirmelisiniz.

Örneğin; “Bizden bir şey saklama, biz senin aileniz.” cümlesi yerine ”Bizimle istediğin her şeyi paylaşabilirsin, ailen olarak her zaman senin yanındayız.” cümlesi daha uygundur.

gazete, baba, gözlük, kız, aile, okuma

Yukarıda ele aldığım hatalı iletişim şekilleri çoğunlukla danışanlarımda gözlemlediklerimden oluşuyor. Sizler de ergenlerle iletişim kurmayı engelleyen başka davranışlar fark ettiyseniz onları yorumda bizlerle paylaşabilirsiniz.

2.298 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

4 yorum

Meryem Yilmaz · 8 Mayıs 2020 14:15 tarihinde

Bizimle istediğin her şeyi paylaşabilirsin ailen olarak her zaman senin yanındayız… Bravo okudugum en iyi ergenlik aile yazısı ♥️♥️♥️

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir