Evrim teorisi fiziksel ve biyolojik özelliklerinizin atalarınızın karşılaştığı zorluklar ve etkiler ile şekillenerek bizlere aktarıldığını öne sürüyor. Evrimsel psikolojiye göre bilişsel ve davranışsal özelliklerimiz de bu şekilde nesilden nesile aktarılıyor.
Evrimsel psikolojiye göre zihnimiz ve davranışlarımız rastgele değil; doğanın ilkeleri doğrultusunda belli bir amaca hizmet edecek şekilde oluşuyor. Burada evrim teorisinin iki temel kavramı ön plana çıkıyor: doğal seçilim ve cinsel seçilim.
Evrimsel bakış açısını temel alan psikologlar hayatta kalmayla ilgili olan doğal seçilimin ve üreme ile ilişkili olan cinsel seçilimin davranışlarımızı büyük oranda etkilediğini belirtiyorlar. Bu nedenle bir davranışı araştırırken hayatta kalma ve üreme başarımıza katkısını ele almak gerektiğini savunuyorlar.
Evrimsel psikoloji yakın ilişkiler, özgecilik, kıskançlık ve saldırganlık gibi birçok konuyu kendi bakış açısıyla açıklıyor. Örneğin, romantik birlikteliği kaybetmek üremeyi ve çocukları yetiştirmeyi tehlikeye attığından kıskançlık duygusu ilişkileri korumayı amaçlıyor olabilir.
Evrimsel psikoloji;
- sayısız nedenle ortaya çıkan insan davranışlarını üreme ve hayatta kalma gibi iki nedene indirgemekle,
- kültürel üretimin ve çeşitliliğin etkisini görmezden gelmekle,
- yüzyıllar önce yaşamış insanların davranışlarına ve zihinsel süreçlerine dair arkeolojik kanıtlara sahip olmamakla eleştiriliyor.
0 yorum