Çatlaklı dil veya skrotal dil olarak da isimlendirilen fissürlü dil, dilin dorsal (üst) yüzeyinde çok sayıda küçük oluk veya oyuğun bulunmasını ifade ediyor.
Çoğunlukla zararlı olmayan bu yarıklar ve çatlakların sadece dili etkilediği ve bulaşıcı¹ olmadığı bildiriliyor. 2-6 milimetre derinliğindeki çatlaklar, çocukluk ya da yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkabiliyor. Yaşla birlikte bu izler derinleşerek daha belirgin hale gelebiliyor.
Fissürlü dilin nedeni kesin olarak² bilinmiyor. Yetersiz beslenme, biyotin ve diğer vitamin eksiklikleri ile kalıtımın bir araya gelmesi ile oluştuğu düşünülüyor. Ayrıca Melkersson-Rosenthal sendromu, coğrafik dil ve Down sendromu gibi sağlık sorunlarına fissürlü dil eşlik edebiliyor.
Fissürlü dil sorunuyla yaşıyorsanız bu önerilere dikkat etmeniz yaşam kalitenizi iyileştirmenize yardım edebilir:
- Öğün sonrasında dilinizdeki çatlakların içinde besin artıkları kalabileceğinden dişlerinizle birlikte dilinizi de nazikçe fırçalayın.
- Bağışıklığın düşmesi, enfeksiyon hastalıkları ve yetersiz-dengesiz beslenme dildeki çatlakları belirginleştirebiliyor. Diyetisyeninizle görüşerek beslenmenizi gözden geçirmeniz yararlı olacaktır.
- Karabiber, kırmızı biber, pul biber, acılı köri, limon tuzu, isot, toz sarımsak, hardal ve zencefil gibi baharatlardan kaçının.
- Sıcak servis edilen yemeklerin biraz soğumasını bekledikten sonra tüketin. Sıcak çay ve kahve tüketiminizi gözden geçirin. Soğuk tüketilen besinlere diyetinizde bir miktar daha yer açın.
- Kolalı içecekler, kakao, reçel, sirke, maya, cips, ketçap, mayonez, soya sosu, sosis, salam ve sucuk tüketiminizi sınırlandırın.
Dilinizde gözle görülür bir yara olmasa da fissürlü dil nedeniyle acı bir besin tüketmişsiniz gibi hissediyorsanız ve dilinizde sürekli olarak yanma hissi oluşuyorsa glossodini (acı ağız sendromu) gelişme riskine karşı diş hekiminizle görüşün. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.
1aaom.com 2healthline.com/health/fissured-tongue
0 yorum