Soslarıyla, tereyağıyla, peynir türleriyle ve şaraplarıyla ünlü olan Fransız mutfağının yağda yüzen hamur işleriyle, kruvasanlarla ve bol tereyağlı yemeklerle dolu olduğu biliniyor.

kruvasan, kahve, Fransız mutfağı, hamurişi

Bu beslenme alışkanlıklarına karşın Fransızlarda obezite prevalansı (görülme oranı) %15’tir. ABD’de ise bu oranı %39’dur. Bu duruma Fransız paradoksu1 adı veriliyor.

tartı, baskül, kilo alma, obezite, kantar, ölçüm, analiz, sanah, uyanma, günaydın

Bu paradoksun düşük obezite oranı ile sonuçlanması:

  • Porsiyonlarının son derece küçük olmasına
  • Öğünlerini acele etmeden, yavaş yavaş tüketmelerine (ABD’liler günlük ortalama 60 dakika yemek yiyorken Fransızlarda bu süre 100 dakikadır)
  • Kırmızı şarap tüketim alışkanlığının yaygın olmasına bağlanıyor.

İçerdiği resveratrol polifenolü sayesinde kırmızı şarap; obezitekalp-damar hastalıkları ve kanser riskini düşürüyor.

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Her ne kadar Fransız paradoksu tam anlamıyla net olmasa da porsiyon miktarını sınırlandırmanın, öğünleri yavaş tüketmenin ve antioksidan bileşen açısından zengin beslenmenin sağlığı koruyacağı açıktır. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

¹Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları
1.484 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir