Germe egzersizleri, kısalan yumuşak dokuların (kas gibi) uzatılmasını sağlayıp normal eklem hareketliliğini artırıyor. Germe egzersizleri aktif katılım sağlanarak aktif germe, dışardan alınan yardımcı bir kuvvetle pasif germe ve vücut ağırlığı kullanılarak yapılan esneklik egzersizleri olarak üç şekilde uygulanıyor.

kırmızı spor ayakkabı, kadın, egzersiz, dışarda spor, sokakta idman, fitnes, mahalle

Pasif germe yöntemleri manuel (el ile) veya mekanik aletler yardımıyla yapılıyor.

biceps, biseps, pazu, erkek kas, spor salonu aletler, karanlık, adam, fitness merkezi

Manuel uygulamada kısalan dokuya, yaptırdığı eklem hareketinin tersi olan hareket fizyoterapist tarafından manuel olarak yaptırılarak doku en uzun olduğu pozisyonda geriliyor. Örnek olarak biceps kasını (dirseği büken kas) germek için dirsek açılıp düz pozisyona getiriliyor bu sayede biceps kasının boyu en uzun olduğu pozisyona alınmış oluyor. Germenin etkili olabilmesi için bu pozisyonda 15-30 saniye bekleniyor ve 8 tekrarla uygulanabiliyor.

kadın fizyoterapist, yaşlı ftr uzmanı, kadın hasta, mavi önlük, maske, kovid döneminde egzersiz

Mekanik olan pasif germede ise dış kuvveti sağlamak için traksiyon (çekme) ve dinamik splint (harekete izin veren ortezler) gibi aletler kullanılabiliyor. Uygulama süresi ise en az 20 dakika oluyor.

fitness salonunda kadın, bayan sporcu, omuz aleti, sırt ekimanı, spor salonu, sarışın

Aktif germede gergin olan kas aktif olarak gevşeyince kastaki direnç azaldığı için germe daha kolay uygulanıyor. Tekrar sayısı dayanıklılığınıza ve ağrı eşiğinize göre değişiyor.

spor eğitmeni, fitness çalışanı, spor endüstrisi, kadın kadına spor, spor koçu

Esneklik egzersizlerinde ise vücut ağırlığı kullanılarak kısalmış dokular geriliyor. Bu egzersizi yaparken dışardan herhangi bir yardım alınmıyor.

mat, kadın, egzersiz, evde spor

Germe egzersizleri tedavide diğer fizyoterapi uygulamalarına ek olarak uygulanabiliyor. Bu egzersizler kas kontraktürlerini (kısalıklarını) önlüyor, kısalık oluşmuş yapıların esnemesine yardımcı oluyor, kas ve tendonların yaralanma riskini azaltıyor. Germe egzersizleri bu etkiler gibi birçok önemli konuda fayda sağlıyor ancak bazı durumlarda uygulanması doğru olmuyor. Bu yüzden germe egzersizlerini fizyoterapistinize danışmadan uygulamayın.

erkek fizyoterapist, kadın hasta, fizyoterapi, egzersiz hareketleri

Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için fizyoterapistinizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

795 kez okundu

Fizyoterapist Ayşe Nur Ergindoğan

Dört farklı kurumda staj çalışmalarını başarıyla tamamlayarak Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun olan Fizyoterapist Ayşe Nur Ergindoğan, hizmetlerini online olarak veriyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir