Gıdalara dikkat çekici, taze, canlı bir görünüm kazandırmak ve gıdaları süslemek amacıyla doğal ya da yapay renklendiriciler kullanılıyor. Gıdalara eklenen renklendiricilerin %90’ını karamel¹ oluşturuyor.

şeker, şekerleme, sugar, sweet, akide şekeri

  • Yapay gıda boyaları bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara² neden olabiliyor.
  • Yapay gıda boyaları çocuklarda hiperaktiviteyi teşvik edebiliyor.
  • Bazı gıda boyalarının kansere neden olabildiği² bildiriliyor.

Yapay gıda boyalarına yönelik ayrıntılı bilimsel alışmalara gereksinim duyuluyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Sağlıklı beslenmede yapay gıda boyalarının sınırlandırılması gereken ajan oldukları ortada… Paketli ticari ürün tüketiminizi azaltarak doğal besinlere ağırlık vermenizi öneriyorum. Pancar şerbeti, zerdeçal, üzüm kabuğu, kırmızı biber ve lahana kullanarak tariflerinizi doğal yollardan renklendirebilirsiniz. Sağlıkla kalın.

¹Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları
²healthline.com/nutrition/common-food-additives
1.023 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir