Glisin ve sistein aminoasitlerinden oluşan glutatyon (γ-glutamil-sisteinil-glisin) serbest radikal, peroksit ve ağır metal gibi reaktif oksijen türlerinin toksik etkilerinden hücreleri koruyan tripeptit yapısında bir antioksidan bileşendir.
Glutatyonun özellikleri nelerdir?
-
Glutatyon hücrelerde indirgenmiş (GSH) ve oksitlenmiş (GSSG) formlarda bulunuyor. Sağlıklı hücrelerdeki ve dokulardaki glutatyon moleküllerinin %90’ından fazlasının GSH formunda olduğu biliniyor. GSSG/GSH oranı oksidatif stresin bir ölçüsü olarak kabul ediliyor.
- Sağlıklı genç bireylerin kanlarındaki glutatyon düzeyinin yüksek¹ olduğu biliniyor. Yüksek glutatyon düzeyi diyabet, kalp-damar hastalıkları ve artrit riskini¹ azaltıyor.
- Glutatyon bağırsak mikrobiyatasını besliyor. Bu nedenle oral glutatyon alımı AIDS‘in ve kanser türlerinin tedavisinde yararlı etkiler¹ gösteriyor.
- Glutatyon kas yıkımını önlüyor. Bu nedenle kasların onarılması ve kas ağrılarının azaltılması amacıyla özellikle sporcular glutatyon takviyesi kullanabiliyor.
Hangi besinler glutatyon düzeyini artırabiliyor?
- Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, pancar, kabak, soğan, sarımsak, devedikeni
- roka, ıspanak
- Elma, greyfurt, avokado
- Brezilya fındığı ve diğer yağlı tohumlar
- Sardalye, tavuk, hindi, ciğer, yumurta, peynir altı suyu
- Sirke içermeyen fermente turşular
Glutatyon düzeylerini artırabilecek besinlere diyetinizde yer verin. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler.
¹Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları
0 yorum