Derin ve soğuk sularda yetişen balıklar EPA ve DHA isimli omega 3 yağ asitleri içeriyor. Bu yağ asitlerinden DHA, çocuklarda normal beyin gelişimini destekliyorken gözlerin ve sinir sisteminin gelişmesine de katkıda bulunuyor.
Balıklar içerdikleri iyot, A, D ve B12 vitaminleri sayesinde de bebeğinizin anne karnındaki gelişimine destek oluyor.
Öte yandan bazı balıklar aşırı miktarda cıva içerebiliyor. Cıva insan vücudunda doğal olarak bulunmuyor ve sinir sistemi için toksik etki gösterebiliyor. Plasentadan (bebek ile anne arasında madde alışverişini sağlayan dokudan) kolayca geçebilen cıva bebeğin sinir sistemini olumsuz etkileyebiliyor. Bu yüzden hamilelikte balık tüketimine dikkat etmeniz gerekiyor.
Hamilelik süresince her hafta 180-360 gram² balık tüketmelisiniz. Bu balıkların uskumru, somon, sardalye gibi yağlı balıklar olması daha yüksek miktarda omega 3 almanızı sağlayacaktır.
Konserve ton balığı tüketiminizi ise haftada en fazla 180 gram² olacak şekilde sınırlamalısınız.
Cıva konsantrasyonu yüksek olan balıkları tüketmekten¹ (büyük gözlü ton balığı, kral uskumru, kılıç balığı…) kaçınmalısınız.
Hamilelikte tüketeceğiniz balık türünü doğru seçerek olası toksik etkilerden korunabilirsiniz ve bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz. Konu hakkında daha detaylı bilgiyi diyetisyeninizden alabilirsiniz. Sağlıkla kalın.
¹Chiu, Y. H., Chavarro, J. E., & Souter, I. (2018). Diet and female fertility: doctor, what should I eat?. Fertility and sterility, 110(4), 560–569. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2018.05.027 ²Gülgün Ersoy, G., Rakıcıoğlu, N., Karabudak, E. ...(2016). Yaşam Sürecinde Beslenmenin Önemi ve Enerji Dengesi. Türkiye Sağlıklı Beslenme Rehberi. Ankara.
0 yorum