Dünya nüfusunun artması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi, alternatif besinlerin ve protein kaynaklarının araştırılmasını gerektiriyor.

alternatif et, böcek yemeği, limon, salatalık, haşerat, kızarmış eklembacaklı

Alternatif protein kaynağı olarak yenilebilir böcekler¹

Deniz yosunları, böcekler ve GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) içeren gıdaların yanında bitki bazlı ve hücre bazlı (in vitro) etler, alternatif protein kaynakları² olarak öne çıkıyor.

bitki bazlı et, yapay et, bitkisel et, köfte

Bitki bazlı etten üretilen köfteler³

Bitki bazlı et

Patates ve buğday gibi bitkisel besinlere katkı maddeleri eklenerek üretilen bitki bazlı etler, görünüm ve lezzet açısından geleneksel ete benziyor.

kültüre et, kültür eti, hücre bazlı et, protein alternatifi, laboratuvar eti

Hücre bazlı et

Hayvanların kas dokularından alınan örneklerin üç boyutlu yazıcılardaçoğaltılması yoluyla hücre bazlı etler üretiliyor. Hücre bazlı etlere temiz et de deniyor. 2040 yılında tüketilen etlerin %60’ının hücre bazlı olarak üretileceği5 tahmin ediliyor.

duman, baca, küresel ısınma, çevre katliamı, fabrika, endüstri

Geleneksel et üretimi sera gazlarının artışına, ormanların zarar görmesine ve tarım arazilerinin aşırı kullanımına neden oluyor. Hücre bazlı et üretiminin bu zararlı etkileri ortadan kaldıracağına, hayvansal kaynaklı hastalık risklerini azaltacağına, güvenli ve sağlıklı et üretimi sağlayacağına¹  inanılıyor.

portakal, brokoli, yemek, öğün, et, tavuk, soslu tavuk, tabak

Hücre bazlı etin doğal besin olarak görülmemesi, tüketiciler tarafından tercih edilmeme olasılığı, üretim maliyetinin yüksek olması ve ahlaki endişeler bu etin üretilmesini ve yaygınlaşmasını¹ önleyebilir.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Bu etlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin bilimsel açıdan netleştirilerek etiketlerinde bitki bazlı veya hücre bazlı et olduklarının açık biçimde yer alması önemsenmelidir. Konuya ilişkin gelişmeleri heyecanla bekliyorum. Sağlıkla kalın.

1Oplov, optolov.ru/tr/santehnika/vyzhivanie-v-taige-sedobnye-nasekomye-kakih-nasekomyh-mozhno-est.html
2Sürek, E., Uzun, P. (2020). Geleceğin alternatif protein kaynağı: yapay et. Akademik Gıda 18(2), (2020) 209-216, DOI: 10.24323/akademik-gida.758840
3Stanford Üniversitesi, med.stanford.edu/news/all-news/2020/08/plant-based-meat-versus-animal-meat.html
4Euronews, tr.euronews.com/2019/06/19/rapor-2040-yilinda-etlerin-yuzde-60-hayvanlardan-gelmeyecek
5İndigo Dergisi, indigodergisi.com/2019/06/kultur-eti-nedir-2040-yilinda-yiyecegimiz-et-hayvan-eti-olmayacak
3.020 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir