Mahkeme ağacı olarak da isimlendirilen ıhlamur (Tilia cordata ve Tilia platyphyllos); ilaç, çay, esans olarak kullanılan tıbbi ve aromatik bitkidir.
1 • Ihlamurun içinde hangi bileşenler bulunuyor?
Ihlamur çiçeği flavonoit, müsilaj, tanen ve kafeik asit içeriyor.
2 • Ihlamurun hangi kısımları kullanılıyor?
Ihlamur bitkisinin çiçekleri kullanılıyor.
3 • Ihlamurun tıbbi etkileri neler?
- Solunum sistemi rahatsızlıklarında kullanılan ıhlamur çiçeği soğuk algınlığına bağlı şikayetleri hafifletici, balgam söktürücü, terletici, yatıştırıcı ve ağrı kesici1 özellik gösteriyor.
- Ihlamurun bronşit ve grip gibi salgınlardan korunmada önemli bir yere sahip olduğu biliniyor.
- Ihlamur antioksidan etki gösteriyor. Ayrıca içine ham bal eklenen ıhlamurun antioksidan kapasitesi 58-60 kat2 artıyor.
- Boğazda karıncalanma durumunda vakit kaybetmeden ıhlamur gargarası (%5-10 derişimde) yapılması gerektiği2 belirtiliyor.
- Toplu ulaşım araçlarını kullanan ya da kalabalık ortamlarda zaman geçiren bireylere yeşil çay, adaçayı, ıhlamur ve tarçın gibi bitkiler3 tavsiye ediliyor.
Yeşil çayın ıhlamur ile birlikte kullanılması yukarıda bahsettiğim yararlı etkileri pekiştiriyor.
4 • Ihlamur ağırlık kaybını destekliyor mu?
Kurutulmuş ıhlamur çiçeğinin veya çiçekli ıhlamurun, kuşburnunun ve altın otunun suya eklenmesiyle elde edilen tilya kürünün ağırlık kaybı sağladığı iddia ediliyorsa da ıhlamurun ağırlık kaybı üzerindeki etkilerine yönelik yeterli sayıda bilimsel çalışma bulunmuyor. Obezite ile yaşayan ya da ağırlık kaybını hedefleyen bireylerin uzman diyetisyenleri ile görüşmelerini öneriyorum.
5 • Ihlamur nasıl kullanılıyor?
Ihlamurdan çay hazırlayarak günde 2-3 kupa içebilirsiniz. 2 gram kurutulmuş ıhlamur çiçeğinin üzerine 150 mL taze kaynatılmış su ilave ederek 10-15 dakika demlemenizi öneriyorum.
6 • Kimler ıhlamur kullanmamalı?
Ihlamur kullanımına yönelik bildirilmiş herhangi bir risk bulunmuyor.

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Boğazda bulunan mikroorganizmaların şeker varlığında kolaylıkla üremesi nedeniyle çayınıza şeker eklememenizi ayrıca çayınızı uzun süre kaynatmamanızı öneriyorum. Ihlamur hakkında geniş bilgi için eczacınızla ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
1Yeşilada, E. (nd). Grip salgınından bitki çayları ile korunun, erdemyesilada.com, 17.01.2021 2Yeşilada, E. (nd). Soğuk algınlığından korunmak için ne yapılmalı?, erdemyesilada.com, 17.01.2021 3Yeşilada, E. (nd). Sonbahara, kışa hazır mıyız?, erdemyesilada.com, 17.01.2021
0 yorum