Vücut içerisine ve dokulara yerleştirilen cansız maddeler implant olarak adlandırılıyor. Dental implant ise eksik olan bir ya da daha fazla dişe işlev ve estetik kazandırmak amacıyla çene kemiklerinin içine yuva açılarak vida veya kök şeklindeki yapıların bu alanlara yerleştirilmesi işlemini ifade ediyor.
Dental implant uygulaması, bireylerin ağız yapılarının bu uygulama için müsait olup olmadığının röntgen çekilerek tespit edilmesiyle başlıyor. Dental implant, 18 yaşını doldurmuş ve yüz-çene kemikleri oturmuş bireylere uygulanabiliyor.
İmplant tedavisi sonrasında dokuların iyileşmesi ve yenilenmesi için belirli bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Bu süre üst dişler için genellikle üç, alt dişler için ise altı ayı buluyor.
Operasyonu takip eden süreçte ağız-diş bakımı ve beslenme büyük önem taşıyor. Operasyondan sonraki 2 saat içinde herhangi bir besin ya da içecek tüketmemeniz gerekiyor.
Operasyondan sonraki 24 saat içinde ise çok sıcak-soğuk ve sert besinlerden kaçınmanız ayrıca herhangi bir ağız bakım ürünü kullanmamanız, dişlerinizi fırçalanmamanız ve gargara yapmamanız gerekiyor.
24-48 saat devam edebilecek hassasiyet süreciniz sonrasında diyetisyeninizin tavsiye edeceği şekilde beslenme sürecine geçebilirsiniz.
Dental implantın yapay da olsa diş kökü hâlini alması ve çene kemiğiyle bütünleşmesi için ortalama 60-90 gün geçmesi gerekiyor. Bu süre zarfında beslenme düzeninizi korumanız son derece önem kazanıyor.
Bunlarla birlikte en azından implant dikişleri alınana değin alkol ve sigara kullanmamaya özen göstermelisiniz. Konuya ilişkin geniş bilgi için diş hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.
0 yorum