Cilt altında yer alan yağ tabakasına (deri altı dokusuna) insülin ulaşmasını sağlayan cihaza insülin pompası adı veriliyor. Bu cihaz iğne ile insülin alan ancak kan şekeri düzeyi yine de kontrol altına alınamayan hastalarda tercih ediliyor.

insülin pompası, diyabet cihazı, şeker hastası pompa

İnsülin pompası hem tip 1 hem de tip 2 diyabeti olan bireyler tarafından kullanılıyor. Çalışmalar insülin pompası kullanan bireylerin kan şekeri yönetimlerinin daha iyi olduğunu gösteriyor.

insülin pompası, diyabet cihazı, şeker hastası pompa

Vücuda yerleştirilme ve insülin sağlama türlerine göre çeşitlilik gösteren insülin pompaları bulunuyor. Bütün insülin pompaları (bolus olarak bilinen) öğünlerden önce ya da sonra yüksek doz insülin verme seçeneği de dâhil olmak üzere arka plan insülini olarak isimlendirilen kısa süreli bazal insülini hem yavaş hem de dengeli olarak sağlıyor.

insülin pompası, diyabet cihazı, şeker hastası pompa

Diyabetli birey insülin pompasını C-GMS ismi verilen bir katater yardımıyla vücuduna takıyor. C-GMS, tam üç gün (72 saat) boyunca her 10 dakikada bir kan şekeri düzeyini ölçerek kaydediyor. Kan şekeri düzeyine göre insülin dozunu ayarlanıyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Konuya ilişkin geniş bilgi için diyabet hekiminizle, diyetisyeninizle ve hemşirenizle görüşün. Sağlıkla kalın.

2.529 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir