İntihar fizyolojik, psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunlara yönelik sergilenen yıkıcı bir davranış olarak tanımlanıyor.¹

kadin-uzgun-depresyon-mutsuz-hastalik-rahatsizlik-umutsuz-sikinti-psikolojik-bozukluk-ego-savunma-mekanizlari

Sorunlarının çözülemeyeceğini ve yapabilecekleri tek şeyin hayatlarını sonlandırmak olduğunu düşünenler hakkındaki yanlış inançlarımız onlara yardım etmemize engel olabiliyor. Bu inançlardan bazılarını ele alalım.

üzüntü, hüzün, kadın, iki kadın, ağlamak, gözyaşı

İntihar hakkında konuşursak ve birine intiharı düşünüp düşünmediğini sorarsak aklına intihar düşünceleri sokarız.

Aksine intihar hakkında konuştuğumuzda karşımızdakinin duygu ve düşüncelerini paylaşmasına imkan vererek onu önemsediğinizi, ona değer verdiğimizi ve onun yanında olduğumuzu hissettirebiliyoruz.

depresyon, tedavi, günbatımı, iki kişi, park

Hayatını sonlandırmaya karar veren birini hiçbir şey durduramaz.

Hayatlarına son vermek için güçlü bir istek duyanların son vermek istedikleri şey aslında yaşadıkları acı oluyor. Hâlâ hayatta olan birini burada tutan şeyler olabilir.

İnsanlar, beynin işleyişinde değişiklikler yaratmaya çalışmış ve bunun için birçok yöntem bulmuşlardır. Bunlardan birisi olan meditasyon, yüzyıllardır varlığını devam ettirmekte ve son yüzyılda modern yaşamdaki stresle baş etmek için kullanılmaktadır. Nefes üzerine odaklanan Uzakdoğu meditasyonu, Sufi’lerin semahı, tesbih çekmek, mantralar, zikirler, davul ritmiyle kendinden geçme ve dua gibi tekniklere dayanan meditasyonlar kültürden kültüre, zamanla değişmektedir. Meditasyonun insan bedenini nasıl etkilediği merak edilmiş ve yapılan çalışmalarda insanın sempatik sinir sistemini yavaşlattığı sonucuna ulaşılmıştır. Bedenin kendisini savunması için gerekli olan sempatik sinir sistemi; ani bir olay karşısında çalışmaya başlar ve bizim stres tepkileri dediğimiz bedensel belirtileri ortaya çıkarır. Bu nedenle meditasyon yaparken; kalp atış hızı azalır, metabolizma hızı düşer, solunumu yavaşlar, kaslar gevşer, beynin dinlenme durumunda ortaya çıkan alfa dalgaları artar, stresle ilgili kimyasal olan laktatın kandaki oranı azalır… Meditasyon teknikleri, yukarıda bahsedilen fizyolojik etkileri sebebiyle, psikoterapistler tarafından anksiyete bozuklukları tedavisinde bazı seanslarda yöntem olarak kullanılabilmektedir. Bedensel değişikliklerin yanında düzenli olarak meditasyon yapan kişiler; daha çok duyusal farkındalık, güçlü duygular, zamansızlık ve dinginlik hissi yaşadıklarını ifade etmektedirler.

İntihar etmekten bahsedenler gerçekten intihar etmezler çünkü amaçları dikkat çekmektir.

İntihar ederek hayatlarına son verenlerin çoğu öncesinde yakınlarına bundan bahsediyor. Bu nedenle intihar hakkında yapılan konuşmaları ciddi almalıyız.

obsesyon, ızdırap, dert, kaygı, sıkıntı, OKB, adam, erkek, üzülmek

Bir kere intihar eden birinin bunu tekrar deneme olasılığı düşüktür.

Daha önce intihar girişiminde bulunan birinin bunu tekrar deneme olasılığı bulunuyor. Bu olasılığı düşünmekten ziyade nasıl destek olabileceğimize odaklanabiliriz.

iki, insan, sahil, sırt

İntihar hakkındaki yanlış inançlarımız bize ihtiyaç duyanlara yardım etmenizi engelleyebiliyor. Hassas bir konu olan intiharın önlenebilen ve toplumsal bir sorun olduğu hatırlayarak inançlarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor.

¹https://www.psikolog.org.tr/tr/blog/www/intihari-onlemek-icin-herkese-dusen-gorevler-var-x229
2.099 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

1 yorum

mustafa-karakoc · 24 Eylül 2024 10:35 tarihinde

Bu yazı, intihar gibi zor bir konuyu anlaşılır ve samimi bir dille ele alarak herkesin farkında olması gereken yanlış inançlara dikkat çekiyor. Özellikle “inihardan bahsetmek, akla intihar getirir” ya da “intihar eden biri tekrar denemez” gibi düşüncelerin ne kadar yanlış olduğunu vurgulaması çok önemli. Gerçek şu ki, intiarı düşünen biriyle bu konuyu konuşmak, ona yardım etmenin en etkili yollarından biri . Yazı, meditasyonun sinir sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden de bahsediyor, yani ruh sağlığımızı korumanın farklı yollarını gösteriyor. İntiharla ilgili doğru bilgilere sahip olmak, başkalarına yardım etmede büyük fark yaratabilir. Bu yazı, sadece farkındalık yaratmakla kalmıyor, hepimize harekete geçme sorumluluğu da yüklüyor. Toplum olarak bu konuda daha bilinçli olmalmız lazım .

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir