Halk arasında tüp bebek adıyla bilinen IVF (in vitro fertilizasyon), anne adayına ait yumurtanın sperm hücresi tarafından yapay olarak (vücut dışında) döllenmesi sürecini ifade ediyor.
Kısırlık tedavisinde diğer yardımlı üreme yöntemleri başarısız olduğunda kullanılan önemli bir tedavi seçeneği olan IVF’nin başarısını etkileyen faktörleri birlikte konuşalım.
Boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının çok fazla olması (obezite) ve aşırı zayıflık (kaşeksi), IVF başarısını azaltıyor. BKİ‘nin 25’in üzerinde olması gebelik şansını %10 düşürüyor.
Ilımlı karbonhidrat alımıyla birlikte dengeli protein ve makul miktarda yağ içeren beslenme tedavisi IVF başarısını artırıyor. Bu konuda bir diyetisyenden destek almanızı tavsiye ediyorum.
Hem anne hem de baba adayları için alkol tüketiminin kısıtlanması tedavide başarı sağlıyor.
IVF tedavisi alan bireyler için diyetteki yağ kalitesi genellikle önemsenmiyor. Danışanlarıma hem sebze yemekleri hem de salata için 1 kg sebzeye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve fındık yağı karışımı eklemelerini öneriyorum.
Omega 3 yağ asitlerinin kaliteli kaynaklardan sağlanması bu süreçte önem arz ediyor. Haftanın altı günü omega 3 takviyesi almanızı bir gün de uskumru, somon, ringa, kefal, orkinos, sazan ve alabalık gibi yağlı balıklardan birini tüketmenizi öneriyorum.
Kandaki D vitamini düzeyinin 50 ng/ml ve üzerinde olması, gerektiğinde D vitamini takviyesi almanız tedavi başarısını artırabilir.
Danışanlarıma her gün 40-60 dakika açık hava yürüyüşü yapmalarını öneriyorum. Ayrıca replasman tedavisi ödem sorununa ve iştah açılmasına neden olabiliyor. Bu yüzden beslenmenizi düzenlemenizi ve diyetinizin enerji değeri başına 2 ml su tüketmenizi tavsiye ediyorum. Bu değer 1300 Kcal’lik bir beslenme programı için 2,6 litre anlamına geliyor.
Son olarak kullanıyorsanız sigarayı bırakmanızı, kafein alımınızı sınırlandırmanızı ve stres düzeyinizi kontrol etmenizi öneriyorum. Sağlıkla kalın.
0 yorum