Jogging, yürüyüş ve koşu arasındaki bir hızla yapılan fiziksel aktivite olarak tanımlanıyor. Dünya çapında en yaygın egzersiz çeşitlerin biri  olan jogging yapmak için kesin bir hız veya tempo bulunmuyor.

Yürüyüş, yürümek, adım, gölge, ayak, ayakkabı

Jogging için alışılmış yürüme hızından yüksek ve koşu hızından düşük bir tempo ya da 10 km/h değerinden düşük bir hız yeterli oluyor.

enerji, saat, akıllı bileklik, kalori yakma, yürüyüş, adım sayar, adımsayar, pedometre

Koşu ile kıyaslandığında jogging daha uzun süre yapılabiliyor. Egzersiz öncesinde ısınma ve sonrasında ise esneme hareketleri gibi konuların yanında jogging yaparken vücudunun doğru formda olup olmadığına da dikkat etmek gerekiyor.

Yürüyüş, yürümek, koşu, spor, spor ayakkabı, bacak

Isınma hareketlerinden sonra jogginge göre daha düşük tempodaki yürüyüşle işe başlamak gerekiyor. Jogging sırasında alacağın verimi artırmak için aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz:

  • Jogging için uygun spor ayakkabısı tercih edin. Bu konuda fizyoterapistinizden yardım alabilirsiniz.
  • Ellerinizi ve kollarını serbest bırakın.
  • Jogging sırasında postürünüze dikkat edin. İleri doğru bakıp dik durarak core bölgenizi de çalıştırın.
  • Başınızı eğmekten ve omuzlarını indirmekten kaçının.
  • Bacak ve ayak sağlığınızı korumak için orta ayak vuruşu kullanın. Topuğunuzu yere çarpmaktan kaçının. Topuk darbesi hem adımlarınızın yavaşlamasına hem de dizlerinizin zorlanmasına  neden olacaktır.
  • Egzersiz boyunca yanınızda su bulundurarak jogging öncesinde, esnasında ve sonrasında sıvı tüketiminizi kontrol edin.

Joggingi tamamladıktan sonra sıra soğuma hareketlerine geliyor. Soğuma egzersizlerinin içindeki esneme hareketlerini yaparak kaslarınızın esnemesine izin verin.

yürüme, yürüyüş, adım atma, her gün 10 bin adım, walking

Haftada 2-3 kez 30 dakika boyunca jogging yaparak hem fiziksel hem de ruh sağlığını olumlu yönde geliştirebilirsin. Konuya ilişkin geniş bilgi için egzersiz uzmanınızla görüşün. Sağlıkla kalın.

916 kez okundu

Momentum Sağlık

Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, 2019 yılında Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Uzman Psikolog Cenk Umur tarafından kuruldu. Momentum Sağlık beslenme, psikoloji ve fizyoterapi alanlarına yönelik güncel ve bilimsel verileri etik ilkelere bağlı kalarak paylaşmayı kabul etmiştir. Web sitesinde yer alan içerikleri aktif bağlantı adresi ile beraber paylaşabilirsiniz. Momentum Sağlık’taki içerikler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi hizmetleri için hekiminize başvurun.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir