skuat, squat, kadın sporcy, fitness, egzersiz, dumbell

Bel ağrısı tehdit ediyor: Lumbago nedir, nasıl önlenir?

Lumbago, bel bölgesinde ortaya çıkan ve sıklıkla kas spazmlarıyla ilişkilendirilen ağrıya deniyor. Genellikle ağır kaldırma, yanlış duruş veya ani hareketler sonucunda ortaya çıkıyor. Kronik veya akut olarak sınıflandırılabilen lumbago şiddeti kişiden kişiye değişiyor. Tedavide dinlenme, sıcak-soğuk kompres uygulamaları ve fizik tedavi öneriliyor. Uzun süreli lumbago vakalarında bir uzmana başvurarak altta Devamı…

spor, kadın, dövme, karın, göbek, obez

Yağ yakarken kas kütlenizi artırmak için dikkat etmeniz gereken 3 konu!

Yağ yakarken kas kütlenizi artırmak için beslenmenize, egzersiz rutininize ve uyku hijyenine dikkat etmelisiniz. Yağ yakarken kas kütlenizi artırmak için beslenmeniz nasıl olmalı? Öncelikle doğru kaynaklardan ve doğru miktarda karbonhidrat alın. Hem hayvansal hem de bitkisel bazlı protein tüketin. Antrenman öncesinde ve sonrasında beslenmenizi önemseyin. Antrenman öncesi yeterli ve dengeli Devamı…

atletik, sporcu, ayakkabı, yürüyüş, erkek

En kolay fiziksel aktivite: Yürüyüş

Maliyetsiz olması ve fiziksel engeli bulunmayan tüm bireyler tarafından yapılabilmesi nedeniyle yürüyüş en kolay fiziksel aktivite olarak kabul ediliyor. Hareketsiz yaşam biçimine sahip bireyler günde ortalama olarak 3.000 adım atıyor. Bu adım sayısı fiziksel açıdan hareketliliğin referansı olarak kabul edilen 10.000 adımın çok altında… 10.000 adım 400-500 Kcal harcanarak 6-8 Devamı…

ilaç, takviye, vesin takviyesi, gıda desteği, vitamin, suplement

Kas gevşetici ilaçlar: Nimet mi yoksa birer lanet mi?

Kas gevşetici ilaçlar kas ağrılarının ve kas spazmlarının neden olduğu sorunları tedavi etmek için kullanılıyor. Kas spazmları, kaslarda aşırı gerginliğe neden olarak bel ve boyun ağrısı gibi sorunlara yol açıyor. Kas gevşetici ilaçlar ayrıca fibromiyalji sendromu, multipl skleroz (MS) ve nöbet bozuklukları gibi diğer durumlar için de reçete edilebiliyor. Genel Devamı…

yürüme, yürüyüş, adım atma, her gün 10 bin adım, walking

Attığınız adım sayısına göre ne kadar aktifsiniz?

Gün boyunca kaç adım attığınızı pedometre, akıllı telefon ya da akıllı bileklik kullanarak öğrenebilirsiniz. Yürüyüş yaparken adımlarınızı kalça genişliğinde atmaya, her adımınızı topuktan başlatarak ayağınızın tamamını yerle temas ettirmeye ve hareketi parmak uçlarınızda bitirmeye özen gösterin. Ayrıca adımlarınızı atarken dizlerinizi hafif kırarak ilerleyin. Peki günlük adım sayınıza göre siz hangi Devamı…

Kegel egzersizi, pelvik taban, kegel, iskelet, kemik

Kegel egzersizi

Temeli pelvik taban kaslarımızın güçlendirilmesine dayanan Kegel egzersizi, Jinekolog Arnold H. Kegel tarafından 1948 yılında geliştiriliyor. İdrarımızı tutup bırakırken kasıp gevşettiğimiz kaslara pelvik taban kasları deniyor. Kegel egzersizi bu kaslarımızı güçlendirip kontrol etmemizi amaçlıyor. Vajinismus ve idrar kaçırma tedavisinde kullanan Kegel egzersizi, pelvik taban kaslarımızı güçlendirdiğinden her iki cinsiyette de cinsel performansın Devamı…

Ramazan bayramında aktif kalın!

Fiziksel aktivite kas gücü artırıyor, vücut duruşunu düzenliyor, yorgunluğun azalmasını destekliyor ve kalp ritmini düzenliyor. Ev içi yürüyüşleri, merdiven inip çıkma, ip atlama, yerinde sayarak koşma ve fizik tedavi egzersizleri; ramazan bayramında da evde yapılabilecek basit fiziksel aktiviteler arasında yer alıyor. Kısa süreli fiziksel aktivite, besin alımını doğrudan azaltmasa da iştahı Devamı…

protez, ortez, takma uzuv, medikal, ortez ayak

Ortez nedir?

Ortezler, bedenin belli kısımlarının azalan, bozulan ve kaybolan işlevlerini desteklemek için üretiliyor. Ortezler metal, plastik ve deri gibi malzemelerden üretilebiliyor. Ortezler; uzuvların işlevselliğini artırmak, istenmeyen hareketleri engellemek (immobilizasyon), deformasyonları önlemek, ağrıları azaltmak, bazı bölgeleri desteklemek ve korumak amacıyla kullanılabiliyor. Ortez teknolojilerinin gelişmesi, bedene daha uyumlu ve işlevsel ortezlerin üretilmesi konusunda Devamı…

protez, ortez, takma uzuv, medikal, protez kol

Protez ne için kullanılıyor?

Protezler doğuştan gelen ve sonradan gelişen uzuv kayıplarında kullanılıyor. Protezleri yapay uzuvlar olarak düşünebilirsiniz. Kaybedilen uzvun işlevini yerine getirmek ve bedenin görsel bütünlüğünü korumak için tasarlanan protezler takma parmak veya bacak gibi dışarıdan uygulanabildiği gibi eklemlere bağlanacak şekilde de uygulanabiliyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte protezlerle ilgili olanakların arttığını ve uzuv kaybı Devamı…

dumbel, dambıl, dumbell, dambel, dummbel, dummbell, dambl, ağırlık, evde egzersiz, spor, fitness

Spor salonunda ağırlıkların yere atılması neden yasak?

Spor salonunda dambıl, barbel, halter, kettlebel ve plaka gibi ağırlıkların yere atılması bazı olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Bunlara sırasıyla bakalım: Ağırlıkları yere atmak güvenlik riski oluşturuyor Ağırlıkların hatalı bir şekilde yerleştirilmesi veya yere atılması/fırlatılması, sporcuların ve spor yapan diğer üyelerin güvenliğini tehlikeye atabiliyor. Ağırlıkların yere düşmesi, yaralanmalara sebebiyet verebiliyor. Ağırlıkları Devamı…

başarı, motivasyon, ileri, kadın, spor, egzersiz, zafer, eller havaya, yumruk, sırt, spor kıyafet

Vücut ağırlığıyla güçlenme: Kalistenik egzersizlerle tanışın

Kalistenik egzersizler, vücut ağırlığını kullanarak yapılan bir dizi egzersiz şekline deniyor. Bu egzersizler, genellikle paralel çubuklar, barfiks, zemin ekipmanları ve diğer basit aletler kullanılarak gerçekleştiriliyor. Kalistenik egzersizler, kas kuvvetini artırmak, dayanıklılığı geliştirmek, esnekliği artırmak ve genel vücut kontrolünü sağlamak için yapılıyor. Şimdi yaygın kalistenik egzersizlere göz atalım: Barfiks (Pull-up) Barfiks Devamı…

erkek fizyoterapist, kadın hasta, fizyoterapi, egzersiz hareketleri

Fizyoterapist seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Fizyoterapist seçerken uzmanlığı, deneyimi ve iletişim becerileri gibi konulara dikkat edin. İşte fizyoterapist seçerken göz önünde bulundurmanız gereken önemli hususlar: Fizyoterapistin eğitim aldığı okul, aldığı eğitimin kalitesi ve mezuniyet sonrası aldığı sertifikaları önemseyin. Fizyoterapistler Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanlarında eğitim alırlar. Tedavi ihtiyaçlarınıza uygun bir uzmanlık alanına sahip bir fizyoterapist seçmek Devamı…

Zamanla yarışılan bir spor: Oryantiring

Spor branşlarından biri olan oryantiring (yönbulma, orienteering, kısaca OL), harita yardımıyla zamana karşı yön bulmaya deniyor. Farklı arazi koşullarında yapılan oryantiring için genellikle ormanlık araziler tercih ediliyor. Başlangıçta kara askeri yön bulma talimleri olarak ortaya çıkan oryantiring sporunun günümüzde birçok türü bulunuyor. Bunlar arasında en çok koşu oryantiringi biliniyor. 237 Devamı…