protez, ortez, takma uzuv, medikal, ortez ayak

Ortez nedir?

Ortezler, bedenin belli kısımlarının azalan, bozulan ve kaybolan işlevlerini desteklemek için üretiliyor. Ortezler metal, plastik ve deri gibi malzemelerden üretilebiliyor. Ortezler; uzuvların işlevselliğini artırmak, istenmeyen hareketleri engellemek (immobilizasyon), deformasyonları önlemek, ağrıları azaltmak, bazı bölgeleri desteklemek ve korumak amacıyla kullanılabiliyor. Ortez teknolojilerinin gelişmesi, bedene daha uyumlu ve işlevsel ortezlerin üretilmesi konusunda Devamı…

protez, ortez, takma uzuv, medikal, protez kol

Protez ne için kullanılıyor?

Protezler doğuştan gelen ve sonradan gelişen uzuv kayıplarında kullanılıyor. Protezleri yapay uzuvlar olarak düşünebilirsiniz. Kaybedilen uzvun işlevini yerine getirmek ve bedenin görsel bütünlüğünü korumak için tasarlanan protezler takma parmak veya bacak gibi dışarıdan uygulanabildiği gibi eklemlere bağlanacak şekilde de uygulanabiliyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte protezlerle ilgili olanakların arttığını ve uzuv kaybı Devamı…

erkek fizyoterapist, kadın hasta, fizyoterapi, egzersiz hareketleri

Fizyoterapist seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Fizyoterapist seçerken uzmanlığı, deneyimi ve iletişim becerileri gibi konulara dikkat edin. İşte fizyoterapist seçerken göz önünde bulundurmanız gereken önemli hususlar: Fizyoterapistin eğitim aldığı okul, aldığı eğitimin kalitesi ve mezuniyet sonrası aldığı sertifikaları önemseyin. Fizyoterapistler Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanlarında eğitim alırlar. Tedavi ihtiyaçlarınıza uygun bir uzmanlık alanına sahip bir fizyoterapist seçmek Devamı…

Pencere, camda oturan kız, cam, düşünceli, düşünceye dalmış, camdan dışarı bakmak

Siyatik siniri ve ağrısını hafifleten fizik tedavi yöntemleri: Uykusuz gecelerin sonu!

Siyatik sinir, belin alt tarafındaki omurlardan çıkarak kalçanın orta noktasından topuğa kadar uzanan bir sinirdir. Siyatik sinir sıkışması, çeşitli nedenlere bağlı olarak siyatik sinirin üzerinde baskı oluşması nedeniyle oluşan ağrılı bir durumdur. Siyatik sinir sıkışmasının nedenleri; bel fıtığı travma (bir yerden düşmek veya siyatik sinirin olduğu bölgelere çarpan bir cisim Devamı…

kemik sistemi, insan anatomisi, maket, fizyoterapi

Osteonekroz

Kemikler kan akışına geresinim duyan canlı hücrelerden oluşuyor. Herhangi bir sebeple kemiğe giden kan akışının durmasıyla ortaya çıkan kemik hücrelerinin ölmesine ve kemikte yıkım durumuna osteonekroz adı veriliyor. Osteonekroz, avascular nekroz (AVN) ya da aseptik nekroz olarak da isimlendiriliyor. Kemik dokusunda kan akışının yetersiz olmasıyla ortaya çıkan osteonekroz kısaca bir Devamı…

ağlayan bebek, anne, beyaz, ağlama

Pediatrik rehabilitasyonda hangi teknikler kullanılıyor?

Pediatrik fizyoterapi ve rehabilitasyonda uygulanan birçok tedavi yöntemi ve farklı teknikler bulunuyor. Tanı alınır alınmaz bir fizyoterapistle görüşmek ve en erken dönemde fizik tedaviye başlanması tavsiye ediliyor. Tedavide uygulanan teknikler ve yöntemler oyun içinde fiziksel aktivitelerle egzersiz uygulamaları, pozisyonlama ve tutuşlar, duyu bütünleme yöntemleri, Bobath terapisi, yürüme eğitimi, ortez-protez uygulamaları, Devamı…

Duruş bozukluğunun nedenleri nelerdir?

Sedanter yaşam, iş hayatı ve günlük aktiviteler sırasında yapılan hatalı duruşlar, fiziksel aktivitenin yanlış yapılması, kas gücü dengesizlikleri ve genetik hastalıklar duruş bozukluğunun nedenleri arasında gösteriliyor. Peki doğru duruş (postür) nasıl olmalı? Omurganızın pozisyonu, iyi bir postürün anahtarını oluşturuyor. Boyunda, orta sırtta ve belde olmak üzere omurganızın üç doğal eğrisi Devamı…

kaşık, highchairs, bebek mama sandalyesi, yemek yiyen çocuk,

Pediatrik rehabilitasyon hangi durumlarda uygulanıyor?

Pediatrik fizyoterapi ve rehabilitasyon, çocukların sağlık sorunlarının tedavisinde ve yetişkinlik öncesinde görülen hastalıkların sağaltılmasında kullanılıyor. Pediatrik rehabilitasyon şu 13 durumda uygulanıyor: Serebral palsi CP olarak kısaltılan serebral palsi, beyindeki etkilenme bölgesine göre spastik, diskinetik ve ataksik serebral palsi olarak üçe ayrılıyor. Serebral palside beyindeki hasar ilerlemiyor, sabit kalıyor ancak çocuk Devamı…

Omurga, egzersiz, manuel, sırt

Siyatik ağrısı

Bel bölgesinde beş tane kemik bulunuyor. Bu kemiklerin altında kuyruksokumu kemiği yer alıyor. En sonda bulunan beşinci kemik ile kuyruksokumu kemiği arasından geçen ve kalçanın orta noktasından topuğa kadar uzanan sinire siyatik siniri  ya da S1 siniri ismi veriliyor. Bu sinirin sıkışmasına ise siyatik adı veriliyor. Bu sağlık sorunu, siyatik Devamı…

Türkiye, Türk bayrağı,

Türkiye’de fizyoterapi tarihi

Türkiye’de fizyoterapi tarihinin eski bir geçmişe sahip olduğu biliniyor. Osmanlı döneminde, belli bir süreç boyunca İstanbul’da bulunan Darüşşafaka’da yaralı askerlerin tedavisi için uygulanan egzersizler, fizyoterapinin ilk örneklerinden kabul ediliyor. Modern fizyoterapi uygulamalarının Türkiye’de başlangıcı, 1940’lı yıllara dayanıyor. Türkiye’de ilk fizyoterapi okulunun 1945 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kurulduğu bildiriliyor. Bu Devamı…

öfke, sinir, kızgınlık, erkek, adam, ofis, gözlük

Duruşunuzu 5 adımda iyileştirin

Bu içerikte genel olarak duruşumu nasıl iyileştirebileceğinize değineceğiz. Duruş farkındalığı edinin: Bilgisayar başındayken bir şeyler taşıyorken veya yürüyorken duruşunuza odaklanın. Aktif bir yaşam sürün: Duruş bozukluğu egzersizlerini yaşamınıza katın. Yoga ve tai chi beden farkındalığını geliştirmekte yararlıyken, pilates ve fitness gibi egzersizler, sırt, karın ve pelvis kaslarını güçlendirmek amacıyla uygulanıyor. Devamı…

kadın, stres, baş ağrısı, yorgun, iş kadını, stres yönetimi

Diş sıkma ve fizyoterapi

Stres veya kaygı gibi nedenlerle dişlerin sıkıca kapanmasına diş sıkma adı veriliyor. Bu durum zaman içinde çene kaslarının ağrısına ve yıpranmasına neden olabiliyor. Hareket ve egzersiz yoluyla kas ve eklem fonksiyonunu iyileştirmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemi olan fizyoterapi, diş sıkma sorunu olan kişilerde çene kaslarını güçlendirmek, ağrıyı azaltmak ve çenede Devamı…

Fizyoterapist, manuel uygulama, sedye, ayak, bacak, sırtüstü yatmak

Duruş bozukluğu nasıl tedavi ediliyor?

Duruş bozukluğunda postür egzersizleri ve medikal korseler iyileşmeyi destekliyor. Duruş bozukluğunda yaş, kemik olgunluğu açısından önemsenmesi gereken bir belirteç olarak görülüyor. İleri düzeyde duruş bozuklukları için ise ameliyat önerilebiliyor. Duruş bozukluğu tedavisi, içinde ortopedist, beyin cerrahı, fizik tedavi hekimi ve fizyoterapist bulunan bir ekip çalışmasıyla pekişiyor. Konuya ilişkin geniş bilgi Devamı…