kıl biber, sivri biber, ince biber

Sivri biberin sağlık üzerindeki etkileri neler?

Biberin paprika, sivri, dolmalık, kırmızı, domates ve çarliston gibi çeşitleri bulunuyor. Yeşil, sarı veya kırmızı renkte olabilen sivri biber hafifçe uzun, sivri uçlu şekliyle ve acılığıyla tanınıyor. Tazeyken yeşil ve tatlı olan sivri biber olgunlaştığında veya uzun süre güneşe maruz kaldığında sarı-kırmızı renk alarak acılaşıyor. Biberlerin acılık miktarını ölçmek amacıyla Scoville ölçeği kullanılıyor. C Devamı…

c vitamini, ester c, ester-c, c-ester, askorbik asit, portakal, sarı, yağ

D vitamininin az bilinen görevleri

Kalsiferol ismiyle de bilinen D vitamini, D1 ve D2 tiplerinden meydana geliyor. Besinlerden alınan D2 vitamini karaciğerde ve böbreklerde aktif formuna dönüştürülüyor. 1 • D vitamini kalsiyum metabolizması için önemli Kandaki kalsiyum ve fosforun ideal sınırlar içinde kalmasını sağlayan D vitamini aynı zamanda kalsiyum emilimini destekliyor. 2 • D vitamini Devamı…

karnitin, l-carnitine, yağ yakıcı, yağ, takviye

7 maddede karnitin

Uzun zincirli yağ asitlerini mitokondrilere taşıyarak hücrelerde enerji üretilmesini sağlayan vitamin benzeri bir bileşik olan karnitin, hücrelerin tamamında bulunuyor. Kalp ve iskelet kaslarında yüksek miktarda bulunan karnitin, lizin ve metiyonin isimli amino asitlerden üretilebiliyor. Biyolojik olarak D formunda (D-karnitin) pasif olan karnitin, L formunda (L-karnitin) aktif formda bulunuyor. İnce bağırsaklardan Devamı…

beyin, sağ beyin, sol beyin, beyin çalışması,

C vitamini sinir sistemini nasıl etkiliyor?

İnsan vücudunda üretilememesi nedeniyle C vitamininin yaşamsal bir vitamin olduğu biliniyor. Beyin dokusundaki C vitamini konsantrasyonunun diğer organlardan daha fazla olması, sinir sistemi ve C vitamini arasındaki ilişkinin dikkat çekici bir hâl almasını sağlıyor. Yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde C vitamini sinir sistemi fonksiyonlarını¹ destekliyor. Öte yandan C vitamininin kolajen sentezinde Devamı…

sofra, yemek, öğün, pide, yumurta

Et yerine tüketebileceğiniz 12 besin

Hayvanların derileriyle kemikleri arasında kalan kas dokusunu ifade eden etler protein, demir ve çinko kaynağı olarak görülüyor. Beslenme seçimleri ya da sosyoekonomik nedenler, et yerine geçebilecek besinlerin araştırılmasını ve incelenmesini gerekli kılıyor. Bu içerikte et yerine tüketebileceğiniz 12 besini derledim, keyifle okuyun. 1 · Et yerine tüketebileceğiniz 12 besin: Yumurta Devamı…

pembe, kız, çocuk, tarla, filiz, yeşillik, ekip biçme, saman, ekme, dikme, tohum, tarla, tarım, ziraat, sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilir beslenme

Permakültür hakkında 5 bilgi!

Kalıcı tarım ya da kalıcı kültür olarak da bilinen permakültür, sürdürülebilir bir tasarım ve yaşam biçimi sunuyor. Doğal ekosistemlerden öğrenilen ilkelere dayanan permakültür, insan, bitki, hayvan ve çevre arasındaki uyumu artırmayı hedefliyor. 1 • Permakültür sürdürülebilirliğe vurgu yapıyor Doğal kaynakların sürdürülebilir olarak kullanılmasını teşvik eden permakültür, erozyonu önlemeyi, suyu verimli Devamı…

buğday kepeği, galeta unu, kepek

Razmol

Buğday kepeğinin bir çeşidi olan razmol, buğdayın öğütülmesi sırasında işlem gereği istenmeden ufalanan kabuk parçaları içeren yan ürüne deniyor. Buğday kepeği ile kıyaslandığında razmol daha yüksek miktarda un içeriyor. Bu nedenle razmolün yüksek besleyici değeri bulunuyor. Öte yandan razmol, ince kepekten daha düşük oranda rüşeym ve endosperm parçacıkları içeriyor. Selüloz, Devamı…

kinoa, astronom gıdası, tahıla benzeyen glutensiz tohum, okuma, dergi, online diyet, bilgisayar, mac

Kinoa hakkında 6 soru

Tahıl benzeri bir besin olan kinoa (Chenopodium quinoa) da tıpkı teff tohumu, karabuğday ve horozibiği (amaranth) gibi glüten içermiyor. 1 • Kinoanın çeşitleri neler? Yetiştirilme koşullarına göre kinoanın 250’den fazla türü bulunuyor. En bilinen kinoa çeşitleri şunlardır: Beyaz kinoa: Kısa sürede pişmesi nedeniyle yemeklerde kullanılıyor. Kırmızı kinoa: Şeklini piştiğinde de koruması Devamı…

kadın, spor, fitness, mutfak, besin desteği, protein tozu, yemek hazırlama, pişirme, ortoreksiya

Yağ kaybı için egzersizlerinizi doğru planlayın

Diyet uygularken yapılması gereken egzersizler, okuyucularımın ve danışanlarımın bana en sık sorduğu soruların başında geliyor. Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla gerçekleştirilen yapılandırılmış fiziksel aktiviteler egzersiz olarak tanımlanıyor. Kardiyovasküler (kalp ve damar) teriminin kısaltılmış biçimi olan kardiyo kalbin, damarların ve akciğerin yoğun olarak çalışmasına odaklanan ve bu organları Devamı…

buda, budha, buddha, buda heykeli, obezite, biblo, dekoratif obje, obeziteli erkek

Ağır obezite nedir?

Dünya Sağlık Örgütü yirmi birinci yüzyılın başlıca sağlık tehditleri arasında obeziteyi gösteriyor. 1975 yılından sonra dünya genelinde görülme sıklığı üç kat artan obezite, gelişmiş ülkelerde önlenebilir ölüm nedenleri arasında ikinci sırada¹ yer alıyor. Obezite beden kütle indeksi (BKİ) ismi verilen formül kullanılarak sınıflandırılıyor. BKİ, vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun karesine (m²) bölünmesiyle Devamı…

Ara öğünde tüketebileceğiniz salatalıklı yoğurt tarifi!

Ana öğünlerin dışında tüketilen küçük öğünleri ifade eden ara öğünlerin önemini her defasında vurguluyorum. İlişkin içeriğe buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi hazırsanız ara öğünde tüketebileceğiniz salatalıklı yoğurt tarifine geçelim. Salatalıklı yoğurt tarifi ön bilgileri Ön hazırlık: Gerektirmiyor Porsiyon ölçüsü: 2 kişilik/öğünlük Hazırlama süresi: 2 dakika Pişirme süresi: Gerektirmiyor Pratik ve lezzetli ara öğün tarifi Devamı…

üzüm çekirdeği,

Üzüm çekirdeği

Hipertansiyona (tansiyon yüksekliğine), ateroskleroza (damar sertliğine) ve hiperkolesterolemiye (kolesterol yüksekliğine) karşı kullanılan üzüm çekirdeği, güçlü antioksidan etkinlik gösteren proantosiyoidin içeriyor. Üzüm çekirdeğinin hafıza ve sinir hücreleri üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Öte yandan üzüm çekirdeğinin baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve saçlı deride kuruma gibi yan etkileri bulunabiliyor. Üzüm çekirdeği Devamı…

serbest radikaller, meyve, taklit, tağşiş, renkli diyet, portakal, turunçgil, şekerleme, turuncu

Serbest radikal nedir?

Hücre içinde oksijenin kullanılması sırasında ortaya çıkan maddelere oksidan veya serbest radikal adı veriliyor. Vücuda dışarıdan alınabildiği gibi vücut tarafından da üretilen serbest radikaller, hücreleri hasara uğratmakla kalmıyor pek çok hastalığa neden oluyor ve yaşlanmayı hızlandırıyor. Toksik bileşenler, mikroorganizmalar, radyasyon ve kimyasal maddeler vücut dışından alınan serbest radikallerken nitrik oksit, Devamı…

Translate »