sağlıklı menü, Etler, kırmızı et,

Sağlıklı beslenmede yeni bir yaklaşım: Fleksitaryen beslenme

İngilizcede flexitarianism terimi, esnek anlamına gelen flexible ile vegetarian kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Esnek vejetaryenlik de denen fleksitaryenlik, vejetaryen ve etçil beslenme arasında bir geçiş biçimini¹ ifade ediyor. Diğer vejetaryen türlerinden farklı olarak fleksitaryen beslenme, et tüketimi konusunda esneklik tanıyor. Bu beslenme türünde katı yasaklar bulunmuyor. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve Devamı…

korse, erkek bedeni, yeşil, zayıflama

Zayıflama korselerinin 4 zararı

Bölgesel incelme sağlayarak vücudu şekillendirdiğine inanılan korseler, kum saati şeklinde vücut tipine ulaşmayı hedefleyen bireyler tarafından asırlardır kullanılıyor. Korseler, medikal ya da kozmetik amaçla kullanılabiliyor. Medikal korseler, ağrıları hafifletmek ve postür iyileştirmek için kullanılıyorken kozmetik korseler, fit görünmek amacıyla tercih ediliyor. Bu içeriğimde korse ifadesini, kozmetik korselere ithafen kullanacağım. Hazırsanız Devamı…

laz kirazı, karayemiş

Doğal hazine: Karayemiş

Taflan, Gürcü kirazı veya Laz üzümü isimleriyle bilinen karayemiş (Prunus laurocerasus) Güneybatı Asya’da ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişiyor. Daha çok nemli ve gölgeli yerlerde yetişen karayemiş, küçük beyaz renkli çiçekler açıyor. Yaprak dökmeyen bu ağaç 5-15 metre boyuna ulaşıyor. Karayemişin yaprakları şeker, tanen, kalsiyum ve oksalat ihtiva ediyor. Taze Devamı…

sindirim, probiyotik, postbiyotik, prebiyotik, simbiyotik, kabızlık, mide, bağırsak

Mide bulantısı: Tetikleyici besinler ve rahatlama yöntemleri

Mide rahatsızlığı veya sindirim sorunlarıyla ilişkilendirilen bir semptom olan bulantı, midede bir rahatsızlık hissiyle birlikte genellikle kusma hissinin yaşanmasına deniyor. Mide bulantısı, besin zehirlenmesi, bazı besinlerin tüketilmesi, ishal, taşıt tutması, gebelik, gastrit ve reflü gibi mide hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Bulantıya yol açabilen tetikleyici besinler arasında şunlar yer alıyor: Yağlı Devamı…

tabak, öğün, yemek, sunum, diyet, asparagus, kuşkonmaz, balık, karides, somon

Sağlıklı kalmak için haftada bir gün somon tüketin

Soğuk sularda yaşaması nedeniyle yağlı bir balık olan somon, ülkemiz sularında yetişmediği için çoğunlukla Norveç’ten ithal ediliyor. Kılçıksız ve lezzetli olması yönüyle sevilen somonun protein, potasyum, selenyum, D ve B12 vitaminleri açısından zengin bir besin olduğu biliniyor. Soğuk sularda yaşayan somon balıklarında omega 3 daha yüksek miktarda bulunuyor. Somon balığının kalp-damar hastalıklarında, hipertansiyonda, kanser Devamı…

gut, diz, eklem, knee, glikozamin, kondroitin, glukozamin

Glukozamin ve kondroitin sülfat

Glukozamin ve kondroitin sülfat ileri yaştaki bireyler ve sporcular tarafından eklem hasarından korunmak amacıyla kullanılıyor. Eklem kireçlenmesi nedir? Eklem kıkırdağında meydana gelen parçalanma sonucunda hareket kısıtlanmasına ve ağrıya neden olan hastalığa osteoartrit ismi veriliyor. Bu hastalığa halk arasında eklem kireçlenmesi de deniyor. Glukozamin ve kondroitin sülfat nedir? Hem glukozamin hem Devamı…

fennel, rezene

Doğal destekleyici: Rezene

Tıbbi ve aromatik bir bitki olan rezene (Foeniculum vulgare) ilaç, çay ve esans olarak kullanılıyor. Rezene trans anetol, kumarin ve flavonoit içeriyor. Rezenenin meyvesi, tohumları ve aromatik yağı kullanılıyor. Gaz şikayetine karşı kullanılan rezene soğuk algınlığında balgam söktürücü¹ özellik gösteriyor. Hazmı kolaylaştırması nedeniyle oruç tutan bireyler, sahur ve iftar öğünlerinde rezene tüketiyor. Öte yandan rezene emziklilikte süt kalitesini artırıyor. Devamı…

saat, zaman, vakit, ara öğün, beyaz

İftar sonrasında nasıl beslenmelisiniz?

Oruçla birlikte beslenme düzeni değişiyor. Bu durum metabolizma hızının ve sindirimin yavaşlamasına neden oluyor. İftar öğününden sonra tüketebileceğiniz sağlıklı bir ara öğün, oruçla birlikte yaşayabileceğiniz sorunları azalmanıza imkân tanıyacaktır. İftardan sonra nasıl beslenmelisiniz? İftar öğününden sonra kullanabileceğiniz birbirine alternatif on adet ara öğün oluşturdum. 1 • İftardan sonraki ara öğün Devamı…

sofra, yemek, ramazan, oruç, kahve, 2 kişi, yemek

İftarda nasıl beslenmelisiniz?

On bir ayın sultanı ramazan ayında değişen beslenme düzeni ile birlikte metabolizma hızının ve sindirimin yavaşlaması, sağlıklı bir iftar öğününü gerekli kılıyor. Sıvı desteği yaşamsal önem taşıyor Orucunuzu yarım su bardağı ılık su ile açın. İftar öğünden yatana kadar 1,5-2 litre su tüketmeye özen gösterin. İftar öğününüze çorba, şekersiz komposto, Devamı…

ramazan ayı, hurma, kuru hurma meyvesi, kuru meyve, siyah, oruç

8 çeşidiyle hurma

Kuru meyvelerden hurma, rafine şeker yerine kullanabileceğiniz en iyi besinler arasında yer alıyor. Ramazan ayının gelmesiyle tüketim sıklığı artan hurmanın sekiz türüne birlikte göz atalım. 1 • Bağdat hurması Sarı ve parlak bir görünümü olan Bağdat hurmasının yumuşak, yuvarlak ve küçük taneleri bulunuyor. 2 • İran hurması Koyu kahverengi bir Devamı…

baskül, tartı, kilo ölçme, tartılma, yağ ölçüm cihazı, vücut analizi

Oruçluyken ne zaman tartılmalısınız?

Belirli bir zaman dilimi içinde besin veya sıvı alımından kaçınmayı ifade eden orucun karaciğer, mide, kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Oruçla birlikte beslenme düzeninin değişmesi öğün saatlerinin farklılaşmasına yol açıyor. Bu durum vücut ağırlığınızı doğru şekilde takip etmeniz gereken saat aralığını da değiştiriyor. Oruçluyken en doğru tartımın Devamı…

lamba, şehir, ramazan

Oruç tutarken sahura kalkmanız için 4 neden!

Oruç sürecinde gün doğumundan önce tüketilen öğünü ifade eden sahur, oruç tutan pek çok birey tarafından ihmal ediliyor. 1 • Sahur öğünü aşırı sıvı kaybını engelliyor Oruç gibi uzun süren açlık durumlarında vücuttaki su oranı azalıyor. Siz de sahur öğününüzü atlamayarak sıvı kaybınızın en az düzeyde kalmasını sağlayabilirsiniz. 2 • Devamı…

kadın, erkek, 2 kişi, mutfak, yemek hazırlama, salata, eş, ev hanımı, aile, mutluluk, limon

Sahurda nasıl beslenmelisiniz?

On bir ayın sultanı Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin yolu hem daha lezzetli hem de besin ögesi ve sıvı içeriği yüksek besinleri seçmekten geçiyor. Kimler oruç tutmamalı? Diyabet (şeker hastalığı) Hipertansiyon Kalp ve damar hastalıkları Böbrek yetmezliği Kanser türleri Yukarıdaki kronik hastalıklardan en az biri ile yaşıyorsanız hekiminizle görüşerek oruç tutmanın Devamı…