çocuk, kahvaltı, yeşillik, anne, çocuk beslenmesi, ekmek, sofra, bakım verme

Çocuğunuz sebze yemek istemiyor mu?

Çocukların sebze tüketmek istememesi birden çok nedene bağlı olabiliyor. Hazırsanız bunlara tek tek göz atalım. Anne-babaların sebzeler hakkında olumsuz tutumları, çocukların sebzeleri reddetmelerine neden olabiliyor. Çocuğunuza sebzelerin önemini ve sağlığa katkılarını anlatarak daha fazla sebze tüketmesi için çocuğunuzu teşvik edin. Bu konuda bir diyetisyenden yardım alın. Çocuklar daha tatlı, tuzlu Devamı…

hamile, gebe, hamileler için diyet, gebelikte beslenme

Gebelikte siyah çay ve kahve yerine neler içilebilirsiniz?

Gebelikte kafein alımını sınırlandırmak gerekiyor. Bu miktarın günde 200 mg’ı geçmemesi öneriliyor. Gebelikte siyah çay ve kahve yerine tüketilebileceğiniz 5 sağlıklı içeceği paylaşıyoruz. Hazırsanız başlayalım! Gebelikte siyah çay ve kahve yerine: Su Gebelikte su tüketimi önemli olduğunu sanırım özellikle vurgulamak gerekiyor. Günde en az 8-10 bardak su içmek, vücudun sağlıklı Devamı…

kadın, gebe, hamile, düşünce, düşünme

Hamilelikte şeker yüklemesi kimlere yapılıyor?

Hamilelikte şeker yüklemesi gebelik şekeri olarak bilinen gestasyonel diyabet riski taşıyan kadınlara yapılıyor. Gebelik sırasında ortaya çıkan, bebeğe ve anneye zarar veren gestasyonel diyabeti tespit etmek için şeker yüklemesi testi yapılıyor. Şeker yüklemesi genellikle gebeliğin 24 ila 28’inci haftalarında yapılıyor. Hamileliğin erken dönemlerinde veya risk faktörlerinin bulunması durumunda bu test Devamı…

hamile, kadın, gebe, elma, karın

Preeklampside tıbbi beslenme tedavisi

Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), gebelik döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyon ve idrarda protein seviyelerinin yükselmesi olarak tanımlanıyor. Protein seviyelerinin yükselmesi başta böbrek olmak üzere diğer iç organlarda hasara yol açabiliyor. Preeklampsi belirtileri nelerdir? En karakteristik belirtisi hipertansiyon olan preeklampsi durumunda vücut geneline yayılmış ödem (şişlik) eşlik edebiliyor. Diğer preeklampsi belirtileri ise: Devamı…

okul çocuğu, okula gitmek istemeyen çocuk, evden çıkmak isteyen çocuk, sınıfa girmeyen çocuk

Rotavirüs bulaşan çocuğunuzun beslenmesinde bunlara dikkat edin

Çocuklarda sık görülen bir gastrointestinal sistem enfeksiyonu olan rotavirüs tedavisinde beslenme önemli bir yer tutuyor. Rotavirüs enfeksiyonu, ishal ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Vücut sıvılarının kaybedilmesine yol açan bu durum çocuğunuza bol miktarda sıvı vermenizi gerektiriyor. Bebekler için anne sütü veya formül sütü; büyük çocuklar için ise su, çorba ve taze Devamı…

anne, bebek, emzirme, emzikli kadın

Anne sütü hakkında 3 önemli bilgi

Bebekler için en önemli besin kaynağı olan anne sütü hakkında üç önemli sağlık bilgisini paylaşıyoruz. Anne sütü çok sayıda besin ögesi içeriyor Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gereksinim duyduğu tüm besin ögelerini içeriyor. Örneğin, sütün içindeki protein, yağ, karbonhidrat ve vitaminler bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı Devamı…

hamile, kadın, gebe, elma, karın

Hamilelikte kalori ihtiyacı artıyor mu?

Hamilelik sırasında vücudun ihtiyacı olan enerji miktarı artıyor. Bu artış, bebeğin büyümesi, annenin metabolizmasındaki değişiklikler ve gebelikle ilişkili diğer fizyolojik faktörlerden kaynaklanıyor. Gebeliğin ilk trimesterinde (üç aylık döneminde) normalden daha az kaloriye ihtiyaç duyuluyor. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ise enerji ihtiyacı artıyor. Gebelik sırasında anne adayının sağlıklı beslenerek yeterli miktarda kalori Devamı…

çocuk, kahvaltı, yeşillik, anne, çocuk beslenmesi, ekmek, sofra, bakım verme

Yeme bozuklukları çocuklarda da görülüyor mu?

Yeme bozuklukları çocuklarda da görülebiliyor. Bunlar, özellikle ergenlik dönemi gibi yaşamın çeşitli aşamalarında ortaya çıkabilen ciddi psikiyatrik bozuklukları ifade ediyor. Anoreksiya nervosa, çocuklarda en sık görülen yeme bozukluğunu oluşturuyor. Özellikle genç kızlarda görülen anoreksiya nervosa, kendini aç bırakma veya az yemek yeme davranışı ile karakterize ediliyor. Bunun dışında bulimia nervosa ve Devamı…

çocuklar için tuvalet eğitimi, kız çocuğu

Bebeklerde ishal ve beslenme tedavisi

İshal, yirmi dört saatte üçten fazla sulu dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde her zamankine göre daha sık ve sulu dışkılama olarak kabul ediliyor. İshalle birlikte çocuklarda kusma, karın ağrısı, ateş gibi durumlar da ortaya çıkabiliyor. İshal nedeniyle dehidrasyonun (kaybedilen sıvının) yerine konması ishal tedavisinde en önemli noktalardan birini oluşturuyor. Devamı…

hamile, kadın, gebe, elma, karın

Bariyatrik cerrahi sonrası gebelik

Bariyatrik cerrahi obezitenin tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Bu yöntem ile ağırlık kontrolünün sağlanmasının dışında tip-2 diyabet, hipertansiyon, dislipidemi ve uyku apnesi gibi obeziteyle ilişkili metabolik sorunların da büyük ölçüde düzeldiği gözlemleniyor. Bu nedenle obezite cerrahisine metabolik cerrahi de deniyor. Beden kütle indeksi değeri (BKİ) ≥ 40 kg/m² olan veya Devamı…

hastalanan çocuk, kız çocuğu, soğuk algınlığı, ateş, üşütme

Çocuklarda A vitamini eksikliğine dikkat!

Vücutta sentezlenemediği için besinlerle alınması gereken A vitamini metabolik faaliyetlerin sürdürülmesinde önemli yer tutuyor. A vitamini bağışıklık sistemindeki savaşçı hücreleri (akyuvarları) güçlendirerek çocuğunuzu enfeksiyonlara karşı koruyor. Bu da daha az hastalık ve daha az hastane ziyareti anlamına geliyor. A vitamini göz sağlığında da önemli bir yer alıyor. Eski Mısırlıların vitaminler Devamı…

içecek, market, raf

Enerji içeceklerinde neden 18 yaş sınırı var?

Özellikle adölesanlar tarafından tüketimi fazla olan enerji içecekleri yüksek miktarda taurin, tatlandırıcı, şeker ve kafein içeriyor. Ayrıca bir fincan kahvede bulunandan daha yüksek miktarda kafein bulunduruyor. Peki enerji içeceklerinin üzerinde neden çocuklar, 18 yaş altı kişiler tüketmemelidir ibaresi yer alıyor? Enerji içeceklerinin içerisinde yüksek miktarda bulunan ve uyarıcı bir madde Devamı…

bebek, bal, bal kaşığı, çocuk

Bebeğime ne zaman bal verebilirim?

Doğumundan altıncı ayına değin sadece anne sütüyle beslediğiniz bebeğiniz bütün besin ögelerini eksiksiz olarak alacak ve enerji gereksinimini tam olarak karşılayacaktır. Altıncı aydan sonra anne sütü bebeğinizin gereksinimlerini karşılamada yetersiz kalacaktır. Bu durum hem sizin hem de bebeğiniz için yeni bir serüvenin başlayacağı anlamına geliyor. Tamamlayıcı beslenme anne sütünün artık Devamı…

Translate »