Kategori: Besin güvenliği ve hijyen
-
Yumurtanın kabuğunu yıkamalı mısınız?
•
Yumurtanın kabuğu yıkanmalı mı sorusunun yanıtı ülkeden ülkeye değişiyor. Çünkü farklı ülkelerde farklı besin güvenliği standartları uygulanıyor. Yumurta kabuğunun üzerinde kütikula (bloom) adı verilen koruyucu tabaka bulunuyor. Kütikula, yumurta kabuğunda bulunan gözeneklerden (porlardan) mikroorganizma geçişini engelliyor. Taze yumurtanın iç kısmı steril kabul ediliyor. Uygunsuz depolama koşullarında kabuğun dış yüzeyinde yer alan mikroorganizmalar gözeneklerden içeriye girerek…
-
Ergot mantarı neden hâlâ tehlike saçıyor?
•
Kara buğday tarlalarında fark edilmeden büyüyor, unlara karışıyor, insan sağlığını tehdit ediyor. Ergot mantarı, Orta Çağ’da toplu ölümlere neden olmuşken günümüzde hâlâ besin güvenliğini tehdit edebiliyor. Gözle görünmeyen ama güçlü bir toksin kaynağı olarak dikkat çekiyor. Ergot mantarı özellikle çavdar ve buğday gibi tahıllarda büyüyor ve alkaloid içeriğiyle sinir sistemini hedef alıyor. Hayvansal deneylerde bu…
-
Patlıcan çiğ yenir mi?
•
Mutfakların gözdesi patlıcan, genellikle çiğ haliyle tüketilmiyor. Peki bu sadece damak zevkiyle mi ilgili yoksa altında yatan bir sağlık gerçeği mi var? Patlıcan çiğ olarak tüketildiğinde içinde doğal olarak bulunan solanin maddesi nedeniyle toksik etki gösteriyor. Solanin, özellikle sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor ve mide bulantısı, kusma gibi belirtilerle kendini belli ediyor. Çalışmalar yüksek…
-
Sodyum benzoat : Uzun yaşam ve sağlık arasında gizli bir tehdit mi?
•
Sodyum benzoat, birçok hazır gıda ve içecekte koruyucu madde olarak kullanılıyor. Bu katkı maddesi, hücre sağlığı ve uzun yaşam üzerine olası etkileriyle dikkat çekiyor. Özellikle mitokondri fonksiyonlarını etkileyebileceği ve hücresel yaşlanmayı hızlandırabileceği üzerine bilimsel veriler bulunuyor. Sodyum benzoat içeren ürünler genellikle düşük maliyetli ve uzun raf ömrü sunan seçenekler olarak öne çıkıyor. Öte yandan bu…
-
Artılarıyla eksileriyle: Genetiği değiştirilmiş organizmalar
•
Genetiği değiştirilmiş organizmalar, rekombinant DNA adı verilen genetik mühendisliği teknolojisi kullanılarak kalıtımsal materyali değiştirilmiş herhangi bir organizmayı ifade ediyor. GDO, genetik modifiye organizmalar (GMO) veya biyo-mühendislik ürünleri olarak da isimlendirilebiliyor. Bu uygulama ürünün tarım zararlılarından korunması, dayanıklılığının ve veriminin artması amacıyla uygulanıyor. Genetiği değiştirilmiş organizmaların artıları GDO sayesinde besinler zenginleştiriliyor. Bu yolla malnütrisyon olarak adlandırılan beslenme…
-
Ev temizliğinden sağlığa: Beyaz sirkeye dair bilmeniz gerekenler
•
Suyla seyreltilen asetik aside beyaz sirke deniyor. Başka bir deyişle yoğunluğu azaltılan sirke ruhuna beyaz sirke ismi veriliyor. Genellikle ev temizliğinde kullanılan beyaz sirke meyve ve sebzelerin temizlenmesinde de tercih edilebiliyor. Beyaz sirke %4-7 oranında asetik asit içeriyor. Hem kalorisi hem de besin değeri düşük olan beyaz sirke yapısında karbonhidrat, protein ya da yağ gibi…
-
Kasaplık et çürür mü?
•
Kasaplık et olumsuz koşullar sebebiyle bozulabiliyor. Etin çürümesi, ette üreyen zararlı mikroorganizmaların ortamdaki besin ögelerini tüketmeleri sonucunda gerçekleşiyor. Bu durum sağlık açısından risk oluşturuyor. Zira çürümüş et tüketildiğinde mikroorganizmaların ürettiği toksinler vücuda alınıyor. Bakteriler, mayalar ve küfler, etin çürümesine neden olan ana etkenleri oluşturuyor. Bu mikroorganizmalar, etin yüzeyinde veya içinde üreyebiliyor. Sıcaklık, mikroorganizmaların üreme hızını…