Kategori: Besin ögeleri

  • 10 soruda koenzim Q-10

    10 soruda koenzim Q-10

    Yağ taşıyan hücrelerde ve hücre zarında bulunan koenzim Q10 hücre içi enerji oluşumunda görev alıyor. Vitamin benzeri bir antioksidan olan bu bileşen Co-Q10 veya ubikinon isimleriyle besin takviyesi etiketlerinde yer alabiliyor. 1 • Koenzim Q10 hangi besinlerde bulunuyor? Yağda eriyen bir bileşen olan koenzim Q10‘un vücutta üretilmesi için B6 vitamini gerekiyor. Ayrıca aşağıdaki besinler koenzim…

  • Sağlıklı yaşam için bilmeniz gerekenler: Aşırı doz D vitamini kullanımının 5 zararlı etkisi

    Sağlıklı yaşam için bilmeniz gerekenler: Aşırı doz D vitamini kullanımının 5 zararlı etkisi

    D vitamini takviyelerinin günlük 1.000 IU’den fazla alınmaması gerekiyor. Gelin aşırı dozda D vitamini kullanımının vücuda verdiği 5 zararlı etkiye beraber bakalım. 1 • Aşırı dozda D vitamininin vücuttaki 5 etkisi: “Kan kalsiyumunda yükselme” D vitamini aşırı dozda alındığında kandaki kalsiyum düzeyi yükseliyor. Bu durum tansiyon yüksekliği, böbrek taşı,  kalp krizi ve karaciğer fonksiyon bozukluğuna neden…

  • D vitamininin 7 kaynağı

    D vitamininin 7 kaynağı

    Kemik ve kas dokuları ile bağışıklık sistemi üzerinde pek çok görevi bulunan D vitamininin bulunduğu 7 besin! 1 • Yağlı balıklar Uskumru, tuna, sardalye, alabalık, somon balığı gibi yağlı balıklar ile istiridye ve karides yüksek miktarda D vitamini içeriyor. 2 • Balık yağı Kalp ve beyin sağlığını korumanın yanında bağışıklık sistemini destekleyen balık yağları yapılarında yüksek oranda D…

  • Şeker zehir mi?

    Şeker zehir mi?

    Beyaz şeker veya rafine şeker olarak da isimlendirilen sofra şekeri, şeker kamışından ya da pancarından üretiliyor. Sofra şekeri, küçük yapılı karbonhidratlar olan glikoz ve fruktozdan oluşuyor. Şeker en çok bu besinlerde bulunuyor: Bisküvi, kek, kurabiye, çikolata, gofret ve şekerlemeler Gazlı içecekler, hazır meyve suları ve enerji içecekleri Bal, pekmez, reçel ve marmelat Hamur tatlıları Makarna…

  • Yorgunlukla savaşan 6 besin ögesi!

    Yorgunlukla savaşan 6 besin ögesi!

    Bedensel ve ruhsal açıdan verimliliğin düşmesini ifade eden yorgunluk, hâlsizlik, bitkinlik ve enerji düşüklüğü olarak da isimlendiriliyor. Yorgunluk sağlıksız beslenme, iş-çalışma stresi, depresyon, kansızlık, tansiyon düşüklüğü ve diyabet gibi kronik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Sağlıksız beslenme, yorgunluğun en önemli nedeni olarak gösteriliyor. Eğer siz de yorgunluktan mustaripseniz beslenmenizi gözden geçirerek aşağıdaki altı besin ögesini…

  • Kemikten kalbe, sinirden kaslara magnezyumun şaşırtıcı görevleri ve sağlıklı beslenme ipuçları

    Kemikten kalbe, sinirden kaslara magnezyumun şaşırtıcı görevleri ve sağlıklı beslenme ipuçları

    Kemik dokusu, sinir sistemi, kalp ve kas dokularında önemli görevler üstlenen magnezyum aynı zamanda bağışıklık sistemini destekliyor. 1 • Magnezyum hangi besinlerde bulunuyor? Kuru fasulye, kuru nohut, maş fasulyesi, barbunya, börülce, yeşil mercimek Ispanak, marul, pırasa, soğan, domates, kereviz, havuç, patates Avokado, muz, portakal, üzüm, incir, hurma Antep fıstığı, ceviz, badem, fındık, ayçiçeği çekirdeği, kabak…

  • Prenil-flavonoitlerin biyolojik aktiviteleri

    Prenil-flavonoitlerin biyolojik aktiviteleri

    Prenil-flavonoit, bitkilerde bulunan ve biyolojik aktivitelere sahip olan bir tür flavonoit bileşiğini ifade ediyor. Flavonoitler, bitkilerin çeşitli kısımlarında bulunan doğal bileşiklere deniyor. Genellikle antioksidan etkinliğe sahip olan flavonoitlerden prenil-flavonoit, prenil grubu içeren bir flavonoit alt grubunu temsil ediyor. Prenil grupları, kimyasal yapıda bir bağ olarak yer alıyor ve çoğunlukla bitkisel metabolitlerin özelliklerini belirlemede önemli rol…

  • Su içmeden kaç gün yaşanır?

    Su içmeden kaç gün yaşanır?

    Yetişkin insan vücudunun ortalama %60-70’i sudan oluşuyor. Tüm yaşamsal faaliyetlerden sorumlu olan suyun eksikliğinde metabolik aksamalar ortaya çıkıyor. Bireyin su içmeden ne kadar süre yaşayabileceği sorusu kişinin sağlık durumuna, bulunduğu ortamın koşullarına, nem dengesine, iklime ve diğer çevresel etmenlere göre değişiyor. Ancak ortama bir değer vermek gerekiyorsa herhangi bir kronik hastalığı olmayan yetişkin bir insan,…

  • Lütein hakkında 10 bilgi

    Lütein hakkında 10 bilgi

    Violaksantin, neoksantin ve fruktoksantin ile birlikte lütein, A vitamininin öncü maddeleri olarak kabul ediliyor. Lüteinler, doğada yaygın şekilde bulunan karotenoitler olarak adlandırılıyor. Lütein hakkında 10 bilgi Lütein bitkilerde bulunuyor. Ispanak ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler lütein içeriyor. Lütein antioksidan etkinlik gösteriyor. Sarı renge sahip olan lütein organik bir renk verici olarak kabul ediliyor. Gıdalara renk…

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.