ıspanak, yeşillik, spinach

Kemikten kalbe, sinirden kaslara magnezyumun şaşırtıcı görevleri ve sağlıklı beslenme ipuçları

Kemik dokusu, sinir sistemi, kalp ve kas dokularında önemli görevler üstlenen magnezyum aynı zamanda bağışıklık sistemini destekliyor. 1 • Magnezyum hangi besinlerde bulunuyor? Kuru fasulye, kuru nohut, maş fasulyesi, barbunya, börülce, yeşil mercimek Ispanak, marul, pırasa, soğan, domates, kereviz, havuç, patates Avokado, muz, portakal, üzüm, incir, hurma Antep fıstığı, ceviz, Devamı…

şerbetçiotu, şerbetçi otu, hops bitkisi, bira çiçeği, şerbetçi kozalağı, maya otu

Prenil-flavonoitlerin biyolojik aktiviteleri

Prenil-flavonoit, bitkilerde bulunan ve biyolojik aktivitelere sahip olan bir tür flavonoit bileşiğini ifade ediyor. Flavonoitler, bitkilerin çeşitli kısımlarında bulunan doğal bileşiklere deniyor. Genellikle antioksidan etkinliğe sahip olan flavonoitlerden prenil-flavonoit, prenil grubu içeren bir flavonoit alt grubunu temsil ediyor. Prenil grupları, kimyasal yapıda bir bağ olarak yer alıyor ve çoğunlukla bitkisel Devamı…

su, içme suyu, temiz kalabak su, hamidiye su, metal su matarası

Su içmeden kaç gün yaşanır?

Yetişkin insan vücudunun ortalama %60-70’i sudan oluşuyor. Tüm yaşamsal faaliyetlerden sorumlu olan suyun eksikliğinde metabolik aksamalar ortaya çıkıyor. Bireyin su içmeden ne kadar süre yaşayabileceği sorusu kişinin sağlık durumuna, bulunduğu ortamın koşullarına, nem dengesine, iklime ve diğer çevresel etmenlere göre değişiyor. Ancak ortama bir değer vermek gerekiyorsa herhangi bir kronik Devamı…

katarakt, göz, görme, kornea, renkli göz

Lütein hakkında 10 bilgi

Violaksantin, neoksantin ve fruktoksantin ile birlikte lütein, A vitamininin öncü maddeleri olarak kabul ediliyor. Lüteinler, doğada yaygın şekilde bulunan karotenoitler olarak adlandırılıyor. Lütein hakkında 10 bilgi Lütein bitkilerde bulunuyor. Ispanak ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler lütein içeriyor. Lütein antioksidan etkinlik gösteriyor. Sarı renge sahip olan lütein organik bir renk verici Devamı…

balık ızgara

Bakır takviyesi kullanmadan önce bir kez daha düşünün!

Kalp-damar sağlığının korunmasında görev alan bakır aynı zamanda enerji üretimine katkı sağlıyor. 1 · Bakır hangi besinlerde bulunuyor? Sakatat, kırmızı et, balık, su ürünleri Antep fıstığı, ceviz, badem, fındık, zeytin Kuru fasulye, nohut, bezelye, soya unu Tam buğday, çavdar, yulaf unlu besinler, buğday kepeği, arpa Sarımsak, pancar, brokoli Avokado, portakal, pekmez Devamı…

banyo, duş, su içme beyaz, kadın

Klor: Dost mu, düşman mı?

Yaşamsal işlevlere sahip temel bir mineral olan klor sindirim, sinir iletimi ve su dengesinde kritik rol oynuyor. Sofra tuzu (sodyum klorür) gibi bileşiklerle günlük olarak aldığımız klor, vücudun asit-baz dengesini korumasına ve toksinleri uzaklaştırmasına yardımcı oluyor. Klorun hem eksikliği hem de fazla alınması bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Klorun mide Devamı…

demleme yeşil çay, yeşilçay

Kateşin: Çayda bulunan fenolik bileşik ve sağlığa katkıları

Flavonoit ismi verilen bir grup fenolik bileşiğe kateşin deniyor. Özellikle çayda bol miktarda bulunan kateşinler meyvelerin ve sebzelerin yapısında da yer alıyor. Antioksidan etkinliğe sahip olan bu fenolik bileşiklerin sağlık üzerinde olumlu etkileri etkileri bulunuyor. Kateşin içeriği yüksek bir kaynak olan yeşil çay, hücre hasarını azaltıyor ve bazı hastalıklara karşı Devamı…

cips, patates cipsi, blueberry, sunum, atıştırmalık, uno, eğlence, yılbaşı

Trans yağların tehlikesi: Sağlığınızı korumak için bilmeniz gerekenler

Yüksek sıcaklıkta hidrojen gazına maruz bırakılan gıdaların içerdiği yağların kimyasal yapısı değişiyor. Bu yağ asitleri cis formundan trans formuna geçiyor. Kimyasal açıdan doğal formu bozulan yağ asitleri trans yağ olarak ifade ediliyor. Paketli ticari ürünlerin tamamına yakını az ya da çok trans yağ içeriyor. Trans yağlar koroner kalp hastalığı riskini Devamı…

cilt, yüz, deri, e vitamini

Osmanlı’dan günümüze: Tutya ve çinko oksidin şifa dolu yolculuğu

Osmanlı döneminde metallere verilen genel bir isim olan tutya, çinko elementinin kullanıldığı alanlara işaret ediyor. Çinko oksit (ZnO) bileşiği için kullanılan eski bir isim olan tutya, tıbbi ve kozmetik amaçlarla yaygın şekilde kullanılıyor. Çinko oksit ciltteki tahrişlerin, yanıkların ve yaraların tedavisinde yatıştırıcı etki gösteriyor. Öte yandan güneş kremlerinde ve bazı kozmetik Devamı…

Mantar, mushroom, mantar yemekleri, mantarlı

Selenyum hakkında 3 soru

DNA sentezine destek olan selenyum, birçok proteinin yapısına katılarak antioksidan özelliği bulunan selenoproteinleri oluşturuyor. 1 • Selenyum ne işe yarıyor? Savunma sistemini güçlendiriyor. Tiroit bezinin çalışmasına katkı sağlıyor. Vücudu metal zehirlenmelerine karşı koruyor. Antioksidan etkinliği nedeniyle hücreleri hasarlara karşı koruyor. 2 • Selenyum hangi besinlerde bulunuyor? Sakatat, kırmızı et, tavuk, Devamı…

çerez, yağlı tohumlar, ceviz, kakao, yemek hazırlama

3 soruda iyot

Tiroit hormonlarının yapımında kullanılan iyot mineralinin ağırlık yönetimi, kan yağları ve hafızadan sorumlu olduğu biliniyor. 1 • İyot hangi besinlerde bulunuyor? Ton balığı, morina balığı, mezgit, diğer balıklar ve su ürünleri Yumurta, kırmızı et, sakatat Süt, yoğurt, kefir Patates, mısır, kabak, pazı, ıspanak, sarımsak Kızılcık, muz, çilek, kuru erik İyotlu Devamı…

ekmek, bread, tambuğday ekmeği, beyaz ekmek

Krom hakkında 5 soru

İnsülin hormonunun düzenlenmesinde görev üstlenen bir mineral olan kromun Cr+3 değerlikli formu besinlerde bulunuyorken Cr+4 değerlikli formu endüstriyel atıklarda yer alıyor. 1 • Krom ne işe yarıyor? Krom, pankreasın insülin salgılamasında rol oynuyor. Osteoporozda, kas kütlesinin korunmasında, protein sentezinde ve kolesterol üretilmesinde kromun etkili olabileceği düşünülüyor. 2 • Krom hangi Devamı…