ilaç, eczane, farmakoloji, eczacı

Glisin

Vücutta doğal olarak bulunan bir amino asit olan glisin diğer amino asitlerin sentezlenmesi için bir yapı taşı olarak kullanılıyor. Protein yapısını oluşturan biyokimyasal açıdan en küçük amino asit olan glisin, proteinlerin yapısal bir bileşeni olarak  kullanılıyor. Glisin sinir sistemi ve bağ dokusu sağlığında, uyku kalitesini artırmada ve bazı psikiyatrik bozuklukların Devamı…

Besin desteği, ilaç, gıda takviyesi, diyet ilacı, beslenme takviyeleri

6 formuyla magnezyum

Makro-minerallerden biri olan magnezyum besin takviyesi olarak farklı formlarda satışa sunuluyor. En yaygın bilinen magnezyum çeşitlerini birlikte inceleyelim: Magnezyum oksit Magnezyum oksit, gastrit asit olarak isimlendirilen mide asidinde çözünmeyen magnezyum tuzunu ifade ediyor. Sindirim sorunları olan bireyler için uygun olmayan magnezyum oksit, bağırsakları hareketlendirmek için laksatif olarak kullanılabiliyor. Bunun yanında Devamı…

yulaf, yulaf ezmesi, yulaf kepeği, ara öğün, ekmek yerine yulaf

Beta glukan nedir?

Çözünür bir lif türü olan beta glukan suyla temas ettiğinde jel oluşturuyor. Yulaf kepeği, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bu bileşeni mantar türleri ve deniz yosunları da yapılarında barındırabiliyor. Beta glukan midede şişerek tokluk hissini artırıyor, bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin gelişimini destekliyor, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor, kolesterol seviyelerini düşürüyor Devamı…

hububat, baklagiller, tahıllar

Posa

Besinlerin sindirilmeyen kısımlarına posa adı veriliyor. Bağırsakların etkili bir şekilde çalışmasında ve tokluk hissinin oluşması önemli rol oynayan posa taze sebzelerde, meyvelerde, tam tahıllı ürünlerde ve kuru baklagillerde bulunuyor. Posa içeriği yüksek olan besinler kan yağlarının ve kan şekerinin normal seviyelerde olmasını sağlıyor. Posa kalp-damar hastalıkları, obezite ve tip 2 Devamı…

köfte, ekmek, havuç, çorba, mercimek çorbası, patates, yemek, yeşillik, öğün, menü

Kompleks karbonhidratlar

Kompleks karbonhidratlar kimyasal açıdan uzun ve karmaşık zincirler hâlinde dizilmiş şeker moleküllerinden oluşuyor. Kompleks karbonhidratlar bezelyede, fasulyede, mercimekte, kepekli tahıllarda, patateste, yulafta, kinoada ve sebzelerde bulunuyor. Hem basit karbonhidratlar hem de kompleks karbonhidratlar vücutta glikoza yani şekere dönüştürülerek enerji elde edilmesinde kullanılıyor. Glikoz vücut hücrelerinde ve beyinde kullanılıyor. Harcanmayan glikoz Devamı…

su, içme suyu, temiz kalabak su, hamidiye su, metal su matarası

Su içmeden kaç gün yaşanır?

Yetişkin insan vücudunun ortalama %60-70’i sudan oluşuyor. Tüm yaşamsal faaliyetlerden sorumlu olan suyun eksikliğinde metabolik aksamalar ortaya çıkıyor. Bireyin su içmeden ne kadar süre yaşayabileceği sorusu kişinin sağlık durumuna, bulunduğu ortamın koşullarına, nem dengesine, iklime ve diğer çevresel etmenlere göre değişiyor. Ancak ortama bir değer vermek gerekiyorsa herhangi bir kronik Devamı…

katarakt, göz, görme, kornea, renkli göz

Lütein hakkında 10 bilgi

Violaksantin, neoksantin ve fruktoksantin ile birlikte lütein, A vitamininin öncü maddeleri olarak kabul ediliyor ve doğada yaygın şekilde bulunan karotenoitler olarak adlandırılıyor. Lütein hakkında 10 bilgi Lütein, bitkilerde bulunuyor. Ispanak ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler lütein içeriyor. Lütein antioksidan etkinlik gösteriyor. Sarı renge sahip olan lütein organik bir renk verici Devamı…

avokado, meyve, yağ değişimi

Yağ asidi nedir?

Birbirine bağlı uzun karbon atomlarından (alifatik) oluşan ve karboksilik asit içeren (-COOH) moleküller yağ asidi olarak tanımlanıyor. Karbon atomlarının hepsi tek bağla birbirine bağlıysa doymuş yağ, zincirlerde çift bağlar varsa doymamış yağ olarak nitelendiriliyor. Bununla beraber yağ asitleri uzunluklarına göre de sınıflandırılıyor: Kısa zincirli yağ asitleri: Alifatik zincirde 5 ya Devamı…

hastalanan çocuk, kız çocuğu, soğuk algınlığı, ateş, üşütme

Çocuklarda A vitamini eksikliğine dikkat!

Vücutta sentezlenemediği için besinlerle alınması gereken A vitamini metabolik faaliyetlerin sürdürülmesinde önemli yer tutuyor. A vitamini bağışıklık sistemindeki savaşçı hücreleri (akyuvarları) güçlendirerek çocuğunuzu enfeksiyonlara karşı koruyor. Bu da daha az hastalık ve daha az hastane ziyareti anlamına geliyor. A vitamini göz sağlığında da önemli bir yer alıyor. Eski Mısırlıların vitaminler Devamı…

ilaç-psikiyatrik-ilaç-psikoloji-hap-sarı.jpg

Omega-3 ve kalp sağlığı

Omega-3 yağ asitleri kalp sağlığının korunmasında ve iyileştirilmesinde önemli bir besin ögesidir. Omega-3 yağ asitlerinin α-linolenik asit (ALA), EPA (eikosa pentaenoikasit) ve DHA (dokosa hekzaenoikasit) formları insan fizyolojisi ve beslenmesinde önemli bir yer alıyor. Bunlar insan vücudunda sentezlenemediği için besinler yoluyla vücuda alınmaları gerekiyor. EPA ve DHA’nın asıl kaynağı balıklardır. Devamı…

çocuk, zeka, oyun, oyuncak, bebek

Bebeğinizin beyin gelişimi için yağ asitleri

Beyin gelişimi en fazla gebelik ve bebeklik dönemlerinde gerçekleşiyor. Bu gelişim için de besin ögelerinin yeterli alımı çok önemli. Yetersiz alım bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle gebelik ve bebeklik dönemlerinde takviyeler yapılması gerekiyor. Beyin dokusu için esansiyel yağ asitlerinin alımı çok önemli fakat bu yağ asitleri vücutta sentezlenemediği Devamı…

anne-kadin-cocuk-bebek-zeka-zeki-zeka

Çocuğunuz için A vitamini neden gerekli?

Görme, büyüme, bağışıklık sistemi ve embriyonik gelişim (anne karnında döllenme ile başlayıp doğuma kadar olan süreç) A vitamininin işlevleri arasında yer alıyor. A vitamini eksikliği çocuklarda enfeksiyonlara karşı direncin azalmasına, grip, nezle ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor. 1-3 yaş aralığındaki çocuklarda bağışıklık sisteminde zayıflamaya daha sık rastlanıyorken A Devamı…

yemek fotoğrafçılığı, kumaş, meyveler, sebzeler, diyet, sağlıklı beslenme

Besin ögesi nedir?

Besinlerin bileşiminde bulunan ve vücutta çeşitli görevler üstlenen moleküller besin ögesi olarak isimlendiriliyor. Tüketilen besinler sindirildikten sonra besin ögelerine parçalanıyor. Daha sonra kana geçen besin ögeleri, görevlerini yapmak üzere vücudun tüm dokularına taşınıyor. Büyüme, gelişme, sağlıklı-üretken olarak uzun süre yaşama ve yaşam kalitesinin iyileşmesi için insan vücudu 50’den fazla besin Devamı…

Translate »