Besin intoleransı, gıda alerji testi

Sağlıklı beslenmede süper gıdalar: Gerçekler ve mitler

Hem besin ögeleri hem de yararlı etkilere sahip biyokimyasal bileşenler içeren besinlere süper gıda veya fonksiyonel besin deniliyor. Fonksiyonel besinler, sağlıklı yaşamak ve hastalıklardan korunmak için diyeti destekleyen ve yaşam kalitesini iyileştiren besinleri ifade ediyor. Fonksiyonel besinler nelerdir? Nar Açai Ceviz Pancar Somon Badem Brokoli Ispanak Böğürtlen Yaban mersini Yüksek Devamı…

şadok, pomelo, ağaç kavunu

Flavanonların sağlığı destekleyici rolleri ve beslenme önerileri

Bitkilerde bulunan ve flavonoit adı verilen bir grup fenolik bileşenin alt sınıfını oluşturan kimyasal bileşiklere flavanon adı veriliyor. Flavanonlar, bitkilerin çiçeklerinde, yapraklarında, meyvelerinde ve diğer dokularında yer alabiliyor. Flavanonlar grubunda hesperetin, naringenin gibi bileşenler bulunuyor. Bu bileşenler arasında özellikle naringenin sağlığı destekleyici etkisiyle ön plana çıkıyor. Flavanonlar antioksidan kapasiteleri sayesinde Devamı…

paprika, paprica, kırmızı biber (2)

Doğal boyar madde özellikleri ve sağlık etkileriyle flavonlar

Flavonoitler grubundaki diğer bileşenlere oranla sayıları daha az olan flavonlar sağlık etkilerinin yanı sıra endüstride doğal boyar madde özellikleriyle ön plana çıkıyor. Flavonlar çoğu sebzede bulunmalarının yanı sıra ağırlıklı olarak kereviz, acı biber, biberiye, maydanozda bulunuyor. Flavonlar antibakteriyel ve antioksidan özellikleriyle sağlığa katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra anti-enflamatuar etkinliği sayesinde Devamı…

böğürtlen, blackberry, black berry, kara beri, siyah beri, beriler, kırmızı meyveler

Antosiyaninler ve sağlığa katkıları

Bitkilerde en yaygın bulunan doğal pigmentlerden biri olan antosiyaninler, flavonoitler grubunda yer alıyor. Meyvelere ve sebzelere mavi, kırmızı, turuncu ve mor renklerini veren antosiyaninlerin sağlık etkilerine olan merakın son dönemde arttığı biliniyor. Peki antosiyaninler neden bu kadar merak ediliyor, gelin bu sorunun yanıtını birlikte görelim. Antosiyaninler bitkilere dikkat çekici renkler Devamı…

kuşkonmaz, yeşil, brokoli, biber, avokado, kale

Hücresel kahramanlar: Flavonollerin gizli gücü ve lezzetli kaynakları

Kersetin, mirisetin, kaempferol, fsetin, rutin ve astragalin flavonoller grubunda bulunan ve diğer bazı polifenollere göre işlevselliği yüksek bileşenler olarak biliniyor. Gelin bu içerikte flavonolleri inceleyelim. Flavonoller antioksidan etkileriyle hücrelerdeki hasar yapıcı molekülleri temizliyor. Araştırmalar¹ flavonol alımının kalp-damar hastalıklarında, kanserde, diyabette, viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda ölüm oranını azalttığını gösteriyor. Flavonollerin anti-inflamatuar etkisi Devamı…

kelp, su yosunu, deniz yosunu, deniz yeşilliği, deniz bitkileri

Polifenoller: Bitkilerin gücü ve sağlıklı yaşam için önemi

Bitkilerde bulunan, fenilalanin ve tirozin isimli aminoasitlerden sentezlenen biyokimyasal bileşenlere polifenol deniyor. Doğada 8000’den fazla¹ polifenol bulunuyor. Polifenoller temelde flavonoitler ve fenolik asitler olarak ikiye ayrılıyor. Bunların çeşitleri ise şöyle sıralanıyor: Flavonoitler: Flavonoller, antosiyaninler, flavonlar, flavanonlar, izoflavonlar, flavanoller Fenolik asitler: Hidroksi-sinamik asitler ve hidroksibenzoik asitler Sebze, meyve gibi besinlerin yanı Devamı…

serbest radikaller, meyve, taklit, tağşiş, renkli diyet, portakal, turunçgil, şekerleme, turuncu

Serbest radikal nedir?

Hücre içinde oksijenin kullanılması sırasında ortaya çıkan maddelere oksidan veya serbest radikal adı veriliyor. Vücuda dışarıdan alınabildiği gibi vücut tarafından da üretilen serbest radikaller, hücreleri hasara uğratmakla kalmıyor pek çok hastalığa neden oluyor ve yaşlanmayı hızlandırıyor. Toksik bileşenler, mikroorganizmalar, radyasyon ve kimyasal maddeler vücut dışından alınan serbest radikallerken nitrik oksit, Devamı…

antioksidan, besin takviyesi, elma, suplement, yağ, yağ asidi, oksidatif stres, takviye, destek, ilaç, yıl başı, yeni yıl

Antioksidan alması gereken 7 kişi!

Hücrelerdeki hasar yapıcı molekülleri temizleyen maddelere antioksidan deniyor.  Fizyolojik durumu değişen veya bazı hastalıklarla yaşayan bireylere antioksidan bakımından zengin besinlerden oluşan yeterli ve dengeli beslenme öneriliyor. 1 • Sigara kullanan bireyler Oksidatif stresi artırması nedeniyle sigara, antioksidan gereksinimini artırıyor. 2 • Sporcular Aşırı miktarda veya uzun süreli egzersiz, oksijen tüketimini Devamı…

kırmızı bitki çayı, rooibos tea, roybos çayı, roibos (5)

L-teanin hakkında neler biliyorsunuz?

Proteinlerin yapı taşlarına amino asit deniyor. Amino asitlerden biri olan L-teanin, çay yapraklarında ve bazı mantar türlerinde bulunuyor. Siyah ve yeşil çayda bulunan L-teanin, çaya karakteristik bir tat veriyor. Sakinlik ve odaklanma hissi yaratması, stres ve anksiyeteyi hafifletmesi nedenleriyle L-teanin besin takviyesi olarak pazarlanıyor. L-teanin, kafeinle birlikte alındığında etkisi güçleniyor. Aynı Devamı…

domates, erik domatesi, salçalık domates, laykopen, likopen, kırmızı, avuç

3 soruda likopen

Bitkilerin ve bazı mikroorganizmaların yapılarında doğal olarak bulunan bir grup pigmente karotenoit adı veriliyor. Bu karotenoitlerden biri olan likopen, besinlere kırmızı renk veriyor. Likopen gıda boyası olarak kullanılıyor. 1 • Likopen hangi besinlerde bulunuyor? Domates Karpuz Kuşburnu Kırmızı biber Nar Kiraz Çilek Böğürtlen Pembe greyfurt Pembe guava Trabzon hurması Bu Devamı…

portakal, turuncu, greyfurt, mandalina, organj

3 maddede karotenoitler

Hücre bölünmesi, büyüme, kemik gelişimi, üreme, bağışıklığın güçlenmesi, cilt sağlığının korunması ve görme fonksiyonları üzerinde etkili olan A vitamini; ß-karoten, retinol ve karotenoit  formlarında bulunuyor. A vitamininin öncü maddelerinden olan ve doğada yaygın şekilde bulunan karotenoitlerin çeşitleri şunlardır: Lütein Violaksantin Neoksantin Fruktoksantin 1 • Karotenoitler antioksidan etkinlik gösteriyor Reaktif oksijen türlerini yok Devamı…

şerbetçiotu, şerbetçi otu, hops bitkisi, bira çiçeği, şerbetçi kozalağı, maya otu

Prenil-flavonoitlerin biyolojik aktiviteleri

Prenil-flavonoit, bitkilerde bulunan ve biyolojik aktivitelere sahip olan bir tür flavonoit bileşiğini ifade ediyor. Flavonoitler, bitkilerin çeşitli kısımlarında bulunan doğal bileşiklere deniyor. Genellikle antioksidan etkinliğe sahip olan flavonoitlerden prenil-flavonoit, prenil grubu içeren bir flavonoit alt grubunu temsil ediyor. Prenil grupları, kimyasal yapıda bir bağ olarak yer alıyor ve çoğunlukla bitkisel Devamı…