cips, patates cipsi, blueberry, sunum, atıştırmalık, uno, eğlence, yılbaşı

Trans yağların tehlikesi: Sağlığınızı korumak için bilmeniz gerekenler

Yüksek sıcaklıkta hidrojen gazına maruz bırakılan gıdaların içerdiği yağların kimyasal yapısı değişiyor. Bu yağ asitleri cis formundan trans formuna geçiyor. Kimyasal açıdan doğal formu bozulan yağ asitleri trans yağ olarak ifade ediliyor. Paketli ticari ürünlerin tamamına yakını az ya da çok trans yağ içeriyor. Trans yağlar koroner kalp hastalığı riskini Devamı…

zeytinyağı, yağ, sıvı yağ, bitkisel yağ

Zeytinyağında hangi yağ asitleri bulunuyor?

Yüksek oranda tekli doymamış yağ asidi içeren zeytinyağının oleik asit açısından da zengin bir besin olduğu biliniyor. Zeytinyağı %77 oranında tekli doymamış yağ asidi, %14 oranında doymuş yağ asidi ve %9 oranında çoklu doymamış yağ asidi içeriyor. İçerdiği oleik asit ve bitkisel steroller nedeniyle zeytinyağı, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Devamı…

tereyağı, tereyağ, butter, hayvansal yağ, margarin, ekmek

Doymuş yağlar neler?

Oda sıcaklığında katı hâlde olmaları ile bilinen doymuş yağ asitleri hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı besinlerde bulunabiliyor. Hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanan doymuş yağ asitleri Kırmızı et, sakatat, hindi eti, tavuk eti, tereyağı, süt, peynir, yumurta, kaymak ve krema, hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanan doymuş yağ asitleri içeriyor. Kan kolesterol düzeyini Devamı…

ekmek, zeytinyağı, tuz, şarap, tahta, yemek, menü

Yağlar hakkında neler biliyorsunuz?

Enerji veren besin ögelerinden biri olan yağların birim miktarı (bir gramı) 9 kilokalori enerji sağlıyor. Sağlıklı beslenmede diyet enerjisinin %25-40’ını karşılayacak miktarlarda yağ tüketilmesi gerektiği biliniyor. Yağlar yağ asitlerinden ve gliserolden oluşuyor. Doymuş yağ asitleri ve tekli doymamış yağ asitleri vücut tarafından sentezleniyor. Elzem yağ asidi olan çoklu doymamış yağ Devamı…

avokado, meyve, yağ değişimi

Yağ asitlerinin gücü: Enerji kaynağı ve yapısal çeşitlilik

Birbirine bağlı uzun karbon atomlarından (alifatik) oluşan ve karboksilik asit içeren (-COOH) moleküller yağ asidi olarak tanımlanıyor. Karbon atomlarının hepsi tek bağla birbirine bağlıysa doymuş yağ, zincirlerde çift bağlar varsa doymamış yağ olarak nitelendiriliyor. Bununla beraber yağ asitleri uzunluklarına göre de sınıflandırılıyor: Kısa zincirli yağ asitleri: Alifatik zincirde 5 ya Devamı…

günebakan, gündöndü, ay çiçeği, ayçiçeği, sunflower

Ayçiçek yağı: İçeriği, kullanımı ve atık yönetim

Ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden elde edilen ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %21 tekli doymamış yağ asidi ve %13 doymuş yağ asidi içeriyor. Ayçiçek yağının E vitamini içeriğinin ve çoklu doymamış yağ asidi oranının son derece yüksek olduğu biliniyor. Her ne kadar sağlıklı bir pişirme yöntemi olmasa da kızartmalarda ayçiçek Devamı…

kolesterol, hiperkolesterolemi, yüksek kolesterol, kan lipitleri, kan yağları

Yaşamsal öneme sahip biyokimyasal madde: Kolesterol

Yağ benzeri biyokimyasal bir madde olan kolesterol vücuttaki tüm hücrelerde bulunuyor. 1 · Kolesterol ne işe yarıyor? Hücre zarının yapısına katılıyor. D vitamini üretilmesini sağlıyor. Yağ sindiriminde görev alan safranın sentezlenmesinde kullanılıyor. Testosteron, östrojen ve kortizol gibi hormonlar ancak kolesterol varlığında üretilebiliyor. 2 · Kolesterol çeşitleri neler? LDL-kolesterol: Kötü huylu Devamı…

kolza, kanola, sarı çiçek

Sağlıklı beslenmede kanola yağı

Kolzanın ıslahı sonucu elde edilen kanola yağı erüsik asit ve glukosinolat gibi vücuda zararlı etkileri bulunan bileşenler içeren kanola bitkisinden (Brassica napus) elde ediliyor. Kolzada bulunan zararlı bileşenler bitkinin yağına geçmiyor. Bu nedenle kanola yağı besin olarak kullanılabiliyor. Kanola yağı %62 oranında tekli doymamış yağ asidi, %32 oranında çoklu doymamış yağ Devamı…

e vitamini, mutfak, ocak, yağ, sıvıyağ

Omega 6 yağ asitleri

Vücutta üretilmeyen ancak yaşamın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için dışarıdan besinlerle alınması gereken yağlara elzem yağ asidi adı veriliyor. Bu yağ asitlerinden birine de omega 6 (n6, ω6 veya w6) deniyor. Omega 6 yağ asitlerinin görevleri Gen etkileşiminden sorumlu oldukları biliniyor. Hücre zarının işlev görmesini destekliyor. Cilt sağlığını koruyor. Vücut sıcaklığının Devamı…

ekmeğe sürülmüş yağ, ekmeğine yağ çalmak, tereyağı, doğmuş yağ, ekmek, dilim, porsiyon

Doymamış yağlar

Çoğunlukla bitkisel kaynaklı besinlerden elde edilen doymamış yağ asitleri, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunmaları ile tanınıyor. Elzem yağ asitlerinin en iyi kaynakları olan doymamış yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri şeklinde ikiye ayrılıyor. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli Devamı…

mısır, püskül, koçan, darı

Çoklu doymamış yağlar

Oda sıcaklığında yumuşak katı ya da sıvı formlarında olan yağlara çoklu doymamış yağ asitleri deniyor. Çoklu doymamış yağlar bu besinlerde yüksek miktarlarda bulunuyor: Mısır ve mısır yağı Soya ve soya yağı Ayçiçeği çekirdeği ve ayçiçek yağı Sağlıklı bireylerin diyetlerinde yağ asitlerinin aşağıdaki örüntüde bulunmasını öneriyorum: %15 oranında tekli doymamış yağ (fındık yağı, Devamı…