oje, mezura, kadın, karın, göbek, obezite

PHD2 geninin obezite üzerindeki etkileri

PHD2 şeklinde kısaltılan prolil hidroksilaz domain proteini 2 isimli gen, hücresel oksijen düzeylerini algılamada önemli rol oynuyor. Oksijen azlığı durumunda PHD2 aktivitesi azaltıyor. PHD2, çeşitli kanser türlerinde oksijen kullanımının düzenlenmesinde görev yapıyor. Bu genin eksikliği veya işlev bozukluğu, anjiyogenez (yeni kan damarlarının oluşumu) ve metastaz (kanser hücrelerinin başlangıçtaki tümörden ayrılarak Devamı…

Diyetisyen, Diyet uzmanı, Beslenme uzmanı, Beslenme Diyet Uzmanı, Doktor, Hekim, Beyaz önlük

Klinik diyetisyen kimdir?

Klinik diyetisyenlik, diyetisyenlerin katılabildiği bilim uzmanlığı ya da doktora programlarından biri olmasına karşın ülkemizde kamu veya özel sağlık kuruluşlarında görev yapan diyetisyenler, klinik diyetisyen unvanı kullanabiliyor. Klinik diyetisyen; hastaların mevcut sağlık durumlarını izleyerek sorularını ve kaygılarını doğru şekilde ele alan, hastaların yaşam biçimlerini daha sağlıklı hâle getiren ve tıp endüstrisi hakkında Devamı…

Besin intoleransı, gıda testi, laboratuvar, mikroskop, erkek diyetisyen

Türkiye Diyetisyenler Derneği

1969 yılında kurulan ve merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Diyetisyenler Derneği (TDD), diyetisyen unvanlı sağlık meslek mensuplarının yasal topluluğunu ifade ediyor. 1 • Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin amaçları neler? Üyeleriyle düşünce ve eylem birliği içinde olmanın koşullarını sağlamak. Beslenme ve Diyetetik biliminin uygulayıcısı olarak diyetisyenlik mesleğinin toplumun yararına üst düzeyde çağdaş, nitelikli Devamı…

clover, yonca, sağlıklı beslenmede 4 yapraklı yonca

Sağlıklı beslenmede dört yapraklı yonca modeli

Sağlıklı beslenmede dört yapraklı yonca modeli besin gruplarının neler olduğunu, bu grupların içerdiği besin ögelerini, besin ögelerinin vücuttaki işlevlerini ve besinlerin günlük olarak tüketilmesi gereken miktarların açıklanmasını sağlıyor. 1 • Grup: Et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar Kırmızı etler, sakatat (karaciğer, böbrek), beyaz etler (tavuk, hindi, balık), yumurta, kuru Devamı…

kadın, beslenme eğitimi, diyet ofisi, diyet eğitimi, danışan, diyetisyen

Diyet muayenesi nedir?

Uzman bir diyetisyen ile görüşmek bazen artık en sevdiğim yiyecekleri yiyemeyecek miyim? sorusunu akla getirerek göz korkutucu olabiliyor. Öncelikle diyetisyeninizin sizi yargılamak amacıyla değil sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz ve daha kaliteli bir yaşama adım atmanız için var olduğunu unutmayın. Diyet muayenesi, 15-30 dakika süren, diyetisyenin danışanı tanıdığı, beslenme açısından Devamı…

haşlanmış yumurtalı avokadolu ekmek, snack, atıştırmalık, ana öğün, pratik yemekler

Palatabilite nedir?

Palatabilite, yenilebilirlik veya kayda değer lezzetlilik beslenme gereksiniminin homeostatik tatmine göre değişen, damak zevkine uygun besinler tarafından sağlanan hedonik ödül olarak tanımlanıyor. Bir besinin palatabilitesi, o besinin tadına veya tadından farklı olarak bireyin durumuna göre değişiyor. Besin tüketildikten sonra daha düşük miktarda verildiğinde ya da yoksun bırakıldığında ise yükseliyor. Bunun homeostatik gereksinimlerden Devamı…

analiz, laboratuvar, sağlıkçı, diyetisyen, bal, şurup, gıda incelemesi

Besin bileşenlerinin çözümlemesi ve kalori hesaplama: Proksimet analizler

Organik maddelerin kendilerini oluşturan karbonhidrat, yağ, protein, su ve kül gibi moleküler parçalara ayrılmasını sağlayan çözümleme yöntemleri proksimet analiz olarak isimlendiriliyor. Wende analiz yöntemi olarak da bilinen bu çözümlemeler şu basamaklarda gerçekleştiriliyor: Su tayini: Analizi yapılacak madde (örnek besin) tartılıyor ve kurutuluyor. Besinin kurutulmadan önceki ve sonraki ağırlığı arasındaki fark su Devamı…

mide, karın, bağırsak, sindirim

İnsan Mikrobiyom Projesi nedir?

İnsan vücudunda yaşayan mikroorganizmalara mikrobiyota deniyor. Büyük çoğunluğu gastrointestinal sisteminde bulunan mikrobiyotanın taşıdığı genetik materyale ise mikrobiyom ismi veriliyor. Son derece karmaşık bir ekosistemi temsil eden mikrobiyom, doğum sonrasında beslenme ile oluşmaya başlıyor ve süreç içinde gelişiyor. Diyet başta olmak üzere çevresel etmenler mikrobiyomu büyük ölçüde¹ etkiliyor. İnsan Mikrobiyom Projesi (İMP), mikrobiyom Devamı…

diyet yazıları, marul, limon, dergi, beslenme makalesi, yeşil elma

Diyet, aslında nedir?

Diyet kelimesi Eski Yunancada yaşam tarzı veya besleme biçimi anlamındaki díaita (δίαιτα) sözcüğünden¹ geliyor. Günümüzde ise diyet kavramı sağlığı korumak ve geliştirmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni anlamında gıda rejimi, perhiz yerine kullanılıyor. Diyet, bireyin bir gün boyunca tükettiği besinlerin tamamını ifade eden bütüncül bir kavramı tanımlıyor. Bu alanda çağdaş bilimsel Devamı…

hesaplama, grafik, diyet uzmanı, beslenme

Beden kütle indeksi nedir?

Obezitenin sınıflandırılmasında en yaygın kullanılan yöntem olan beden kütle indeksi (body mass index), BKİ ya da BMI biçimlerinde kısaltılıyor. 1835 yılında Adolphe Quetelet tarafından tanımlanan bu yöntem vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun karesine (m²) bölünmesiyle elde ediliyor. Beden kütle indeksi, vücut yağ oranını doğrudan ölçmemesine karşın yağ oranı tahmininin %90’ın Devamı…

salatalık, dereotu, limon, file, vegan, yeşillik, alışveriş, torba, file, bez poşet, sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilir beslenme

Sürdürülebilir beslenme: Besin israfıyla mücadelede küresel çaba

Bazı gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkeler açlıkla mücadele ediyorken muasır ülkeler besin israfıyla boğuşuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP): Besin israfını önlemek, yoksulluğu azaltmak, güvenilir besinlere herkesin ulaşabilmesini sağlamak, gelecek nesillere daha yaşanabilir çevre bırakabilmek amacıyla Sürdürülebilir Beslenme ve Gıda Güvenliği etkinliğini Devamı…

diyetisyen, doktor, beslenem eğitimi, danışan, uzman

Gıda mühendisliği ile diyetetik: İki farklı alanının karşılaştırılması

Gıdaların işlenmesinde, korunmasında ve taşınmasında görev alan gıda mühendisleri, en az maliyette en yüksek verimlilik ve güvenlikte ürün geliştiriyor. Gıda kimyası, teknolojisi ve güvenliği alanlarında eğitimler alan gıda mühendisleri Tarım ve Bakanlığı ile Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda uzman ve mühendis kadrolarında görev yapabiliyor. Özel sektörde ise gıda mühendisleri fabrikaların üretim, Devamı…

altın, pasta

Altınla süslenen gıdalar: Lüks tüketim ve gösterişin yansımaları

Sosyal medya aracılığıyla lüks tüketimin ve gösterişin ön plana çıktığı biliniyor. Bu platformlarda paylaşılan görkemli hayatlar epey uç pratikler içerebiliyor. Bunlar arasında yenilebilir altın da bulunuyor. Kendine has görünümü ve maddi değeriyle öne çıkan altın metali yaprak, pul ya da toz formlarında gıda katkı maddesi ve gıda boyası olarak kullanılıyor. Devamı…