şişman, şişman filmleri, şişman şakası, şişman spor, yoga, obez, önyargı

Vücudun sessiz düşmanı: Cushing sendromu

Cushing sendromu, vücutta aşırı kortizol hormonu üretiminden kaynaklanıyor. Bu durum, ağırlık artışı, cilt problemleri ve kas zayıflığı gibi belirtilere yol açıyor. Sendromun nedeni, genellikle vücutta kortizol hormonunun aşırı üretimine yol açan adrenal bez tümörleri veya uzun süreli kortikosteroit kullanımı oluyor. Aynı zamanda hipofiz bezindeki sorunlar da bu cushing sendromuna yol Devamı…

mikrovillüs, villi, ince bağırsak villus yapıları, sindirim, emilim

3 maddede çölyak hastalığı

Türk toplumunda ‰3-10 (binde 3 ila 10) sıklığında görülen ve otoiümün bir hastalık olan çölyak, glüten enteropatisi olarak da biliniyor. 1 • Glüten nedir? Glüten besinlere kıvam veren, mayalanmayı sağlayan ve ürünlerin birbirine bağlanmasına yardım eden kompleks bir protein olarak biliniyor. 2 • Çölyak nasıl oluşuyor? Çölyak hastalığı ile yaşayan bireylerin Devamı…

kadın, spor, obezite, karın

Sıklığı her geçen gün artan gizli tehlike: Metabolik sendrom

Bel çevresinde kalınlaşma, kan yağlarında bozulma, kan şekerinde ve tansiyonda yükselme ile karakterize bir sağlık sorunu olan metabolik sendrom kalıtımsal ve çevresel etmenler tarafından şekilleniyor. Metabolik sendromu olan bireylerde tip 2 diyabet gelişme riskinin beş, aterosklerotik kalp hastalığı riskinin iki kat daha fazla olduğu¹ bildiriliyor. Metabolik sendromla ilişkili rahatsızlıklar şöyle Devamı…

avrupa birliği, bayrak, dalgalanma

Obezite: Türkiye’nin Avrupa birincisi olduğu ülke!

Çağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olan obezite, vücutta oluşturduğu problemlerin yanında akut veya kronik birçok hastalık için de öncü olması sebebiyle ciddi bir sağlık sorunu olarak kabul ediliyor.  Bu nedenle sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen tüm bireylerin ideal vücut ağırlıklarını koruması gerekiyor. Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından en riskli 10 hastalık Devamı…

leg raise, egzersiz, kadın, bacak

Selülitle mücadele: Beslenme ve yaşam biçimi önerileri

Selülit, cilt yüzeyinde çukurlu görünüme neden olan kozmetik ve lokal bir cilt rahatsızlığıdır. Genişleyerek cilt altında toplanan yağ hücreleri ile cilt yüzeyine dik uzanan lifli bantlar (septa), portakal kabuğu görünümüne neden1 oluyor. Selülit, Türk toplumundaki kadınların %80-90’ında görünüyor. Selülit nedenlerini, belirtilerini, tanı yöntemlerini, tedavisini ve beslenme yaklaşımını birlikte inceleyelim. 1 • Devamı…

ödem, edema, bacak, leg

Selülit korkulu rüyanız olmasın!

Selülit dengesiz beslenme, vücut ağırlığı artışı ve hareketsizlik nedenleriyle oluşuyor. Selülit ortaya çıktıktan sonra tamamen yok olması ise uzun ve zorlu bir süreç gerektiriyor. Vücut ağırlığındaki fazlalık selülit için büyük bir tehdit oluşturuyorken bu fazlalığın hızlı bir şekilde kaybedilmesi de cildimizi olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle selülitten kurtulmak için en doğru Devamı…

kanserde beslenme, onkolojide beslenme, brokoli, boks

Kanser ve sağlıklı yaşam: Bilinçli beslenmeyle riskleri azaltın

Sağlıklı hücreler ihtiyaç doğrultusunda ve kontrollü bir şekilde bölünerek çoğalıyor. Görevlerini tamamladıklarında ise yine planlı ve kontrollü olarak kendilerini yok ediyor. Hücrelerin çoğalırken bazı genler değişime uğradığında bu hücreler sıra dışı biçimde büyüyebiliyor. Kanser bazı sebeplerle değişime uğrayan hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalarak büyümelerinin bir sonucu olarak oluşuyor. Kanserler, kötü huylu Devamı…

tiroit bezleri

Tiroit hormonlarının metabolizma ve sağlık üzerindeki etkileri

Kelebeğe benzeyen ve 25-40 gram ağırlığında bir endokrin bez olan tiroit, trakea ismi verilen nefes borusunun ön kısmında yer alıyor. Tiroit bezi, metabolizmayı düzenleyen T3 ve T4 adlı hormonları salgılıyor. Tiroit bezinin olağan düzeyden az ya da çok hormon salgılaması diğer organların da hızlı veya yavaş çalışmasına sebep oluyor. Tiroit Devamı…

gut, diz, eklem, knee, glikozamin, kondroitin, glukozamin

6 soruda gut hastalığı

Damla hastalığı ya da yaygın adıyla gut hastalığı tüketilen proteinlerin sindirilmesiyle oluşan ürik asit isimli son ürünün eklemlerde kristalleşip çökmesiyle ortaya çıkıyor. Yüksek protein tüketimi ile bağlantılı bir hastalık olması gut hastalığını halk arasında kral ya da zengin hastalığı yapıyor. Çalışmalar gut hastalığında tek nedenin beslenme ve protein alımı olmadığını Devamı…

kolesterol, hiperkolesterolemi, yüksek kolesterol, kan lipitleri, kan yağları

Yaşamsal öneme sahip biyokimyasal madde: Kolesterol

Yağ benzeri biyokimyasal bir madde olan kolesterol vücuttaki tüm hücrelerde bulunuyor. 1 · Kolesterol ne işe yarıyor? Hücre zarının yapısına katılıyor. D vitamini üretilmesini sağlıyor. Yağ sindiriminde görev alan safranın sentezlenmesinde kullanılıyor. Testosteron, östrojen ve kortizol gibi hormonlar ancak kolesterol varlığında üretilebiliyor. 2 · Kolesterol çeşitleri neler? LDL-kolesterol: Kötü huylu Devamı…

göbek, karın, mide, sikspek

Kabızlığa neden olabilen 5 ilaç

Bağırsak tembelliği olarak da bilinen kabızlığın hatalı beslenme alışkanlıklarından kanser türlerine kadar uzanan çok sayıda nedeni bulunuyor. İlaçlar da kabızlığı tetikleyen ajanlar arasında yer alıyor. 1 • Kabızlığa neden olabilen 5 ilaç: “Demir” Her ne kadar ilaç olmasa da demir takviyeleri, bileşimleri nedeniyle kabızlığa neden olabiliyor. 2 • Kabızlığa neden olabilen Devamı…

glikometre, kan şekeri ölçümü, diyabet, şeker hastalığı, dm, diyabetus mellitus (3)

İnsülin tipleri ve etki profilleri

Diyabette insülin tedavisi, diyet ve oral antidiyabetik ilaç (OAD) kombinasyonlarıyla hedeflenen glisemik kontrolün sağlanamadığı, akut ve kronik komplikasyonların geliştiği, gebelik, cerrahi ve şiddetli hiperglisemi gibi durumlarda ve tüm tip 1 diyabetli hastalarda uygulanıyor. Diyabetle yaşayan bireyler besin tüketim miktarlarına saatlerine, egzersizlerin zamanına ve yoğunluklarına göre insülin dozlarını düzenleyebilmeleri gerekiyor. Konuya Devamı…

obezite, kadın, yağlanma, bel yağlanması, kilo verme

Lipödem: Anormal yağ birikimi ve tedavi yöntemleri

Bir çeşit yağ depolama bozukluğu olan lipödem, bedenin belirli bölgelerinde anormal yağ birikmesine deniyor. Lipödem ağrılı selülit olarak da biliniyor. Lipödem genellikle ergenlik döneminde veya hormonal değişikliklerin sık olduğu dönemlerde¹ ortaya çıkıyor. Çoğunlukla kadınları etkileyen lipödem, erkeklerde nadiren görülüyor. Bacak, kalça, kol ve üst vücut bölgelerinin şişmesine yol açan bu Devamı…