Kategori: Hastalıklarda beslenme
-
Şişen lenf bezleri ve gece terlemeleri masum olmayabilir!
•
Vücudunuzda durduk yere büyüyen bir lenf bezi, geçmeyen ateş veya gece terlemeleri varsa bu yazıyı sonuna kadar okuyun. Çünkü lenfoma, fark edilmediğinde hızla ilerleyen, erken evrede teşhis edildiğinde ise tıbbi açıdan başarıyla yönetilebiliyor. Lenfoma, bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf bezlerinde ortaya çıkıyor ve kötü huylu hücre çoğalmasıyla karakterize ediliyor. Beslenme faktörlerinin, bağışıklık sistemi…
-
Pıhtıları sindiren enzim: Nattokinaz damar sistemini nasıl yeniliyor?
•
Nattokinaz son yıllarda bilim dünyasının ilgisini çekiyor. Bu enzim, Japonların natto isimli geleneksel fermente soya ürününün içinde doğal olarak bulunuyor. Kalp-damar sağlığı ile ilişkilendirilen nattokinaz, yaşlanma karşıtı etkileriyle mercek altına alınıyor. Nattokinaz, kanın pıhtılaşmasını engelleyici etkisiyle de tanılanıyor. Randomize kontrollü bir çalışmada¹, günde 100 mg nattokinaz takviyesi alan bireylerde kan basıncının anlamlı şekilde düştüğü görülüyor.…
-
Soğuk alma ve bağırsak gazı arasındaki ilişki: Üşüttüğümüzde neden gaz çıkarırız?
•
Soğuk hava koşulları bağırsak gazı oluşumunu doğrudan etkilemiyor. Fakat soğuk algınlığı veya üşütmeye bağlı olarak bazı durumlarda bağırsak gazı oluşumu artabiliyor. İşte bu konuda bazı olası nedenler: Bağırsak hareketleri Soğuk algınlığı veya üşümeyle beraber bağırsak hareketleri genellikle yavaşlıyor. Bu durumda bağırsaklarda biriken gaz miktarı artarak daha fazla gaz çıkışı olabiliyor. Hava yutma Soğuk algınlığı veya…
-
Bu 8 besinle kolesterolünüzü dengeleyin
•
Bazı hormonların ve hücre zarının yapısına kullanılan kolesteroller çoğunlukla vücutta üretiliyorken az miktarda da diyetle alınıyor. Hayvansal kaynaklı tüm besinlerde kolesterol bulunuyor. Kan yağları, kolesterolden ve trigliseritlerden oluşuyor. Kolesterol iyi huylu olarak bilinen HDL ve kötü huylu olarak bilinen LDL kolesterolden meydana geliyor. 1 • Balık Uskumru, sardalye, tuna balığı ve alabalık gibi yağlı balıklar…
-
İnsülin direnci: Pankreasın ve insülin hormonunun rolü
•
Hücrelerin insüline karşı duyarsızlaşması sonucu kan şekeri kontrolünün bozulduğu, tip 2 diyabet ve obezite gibi hastalıkların temelini oluşturan metabolik bozukluğa insülin direnci adı veriliyor. İnsülin direncinin net biçimde anlaşılabilmesi için pankreasın ve insülin hormonunun tanınması gerekiyor. Pankreas 15-25 cm uzunluğunda ve 55-70 gram ağırlığında olan pankreas karın boşluğunda ve omurganın bel bölümünde yer alıyor. İnsülin…
-
Cam gibi kırılan kemikler: Pycnodysostosis nedir?
•
Minik bir düşüş, büyük bir kırıkla sonuçlanıyor… Vücudu kısa, kemikleri kırılgan olan bireylerde ortaya çıkan pycnodysostosis, nadir görülen bir genetik hastalık olarak dikkat çekiyor. Görünüşte sıradan bir kemik hastalığı gibi dursa da yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiliyor. Bu sendrom, kemiklerde aşırı yoğunlukla birlikte kırılganlıkla seyrediyor. CTNS genindeki mutasyonla ilişkilendirilen bu hastalık, çocukluk döneminde kısa boy,…
-
Alerjiye neden olabilen 20 besin!
•
Vücudun bazı maddelere karşı gösterdiği şiddetli tepki olarak tanımlanan alerji, reaksiyona neden olan maddelerin (alerjen) besin yoluyla, solunumla veya temasla alınması sonucunda ortaya çıkıyor. 1 • Alerjiye neden olabilen besinler: “Buğday” Islah edilmiş tek yıllık otsu bir bitki olan buğday un ve yem üretiminde kullanılan temel maddeyi oluşturuyor. Buğday, glüten ve gliadin gibi proteinleri nedeniyle…
-
Kalp atım hızınızı hesaplayarak yağ yakmaya başlayın!
•
Kalp, sürekli olarak kasılıp gevşeyerek çalışıyor. Kalbin kan damarlarına uyguladığı güce kalp atım hızı ya da nabız deniyor. Kalbin bir dakika içinde kaç defa kasıldığı nabız değerini ifade ediyor. Nabız cinsiyet, yaş, vücut sıcaklığı, fizyolojik değişiklikler, hastalık durumu, fiziksel aktivite düzeyi, duygusal değişiklikler, ilaç kullanımı ve stres nedenleriyle değişebiliyor. Nabız bireyin kalp atım hızı ve…