Kategori: Besin alerjileri ve intoleranslar

  • Alerjiye neden olabilen 20 besin!

    Alerjiye neden olabilen 20 besin!

    Vücudun bazı maddelere karşı gösterdiği şiddetli tepki olarak tanımlanan alerji, reaksiyona neden olan maddelerin (alerjen) besin yoluyla, solunumla veya temasla alınması sonucunda ortaya çıkıyor. 1 • Alerjiye neden olabilen besinler: “Buğday” Islah edilmiş tek yıllık otsu bir bitki olan buğday un ve yem üretiminde kullanılan temel maddeyi oluşturuyor. Buğday, glüten ve gliadin gibi proteinleri nedeniyle…

  • 3 maddede çölyak hastalığı

    3 maddede çölyak hastalığı

    Türk toplumunda ‰3-10 (binde 3 ila 10) sıklığında görülen ve otoiümün bir hastalık olan çölyak, glüten enteropatisi olarak da biliniyor. 1 • Glüten nedir? Glüten besinlere kıvam veren, mayalanmayı sağlayan ve ürünlerin birbirine bağlanmasına yardım eden kompleks bir protein olarak biliniyor. 2 • Çölyak nasıl oluşuyor? Çölyak hastalığı ile yaşayan bireylerin bağışıklık sistemleri buğday, arpa, çavdar…

  • 5 maddede mayasız diyet

    5 maddede mayasız diyet

    Maya intoleransı bulunan bireylere önerdiğimiz beslenme programı, son dönemde popüler bir diyet haline geldi. Mayasız diyete dair detayları birlikte inceleyelim. 1 • Maya nedir? Hamurdaki fermente edilebilir şekerleri karbondioksite ve etanole dönüştürerek ekmeğin kabarmasını sağlayan mikroorganizmalara maya deniyor. Mayaların farklı türleri bulunuyor. Saccharomyces cerevisiae bunlar içinde başı çekiyor. Ekmeğin ve hamurlu besinlerin üretiminde kullanılan bu maya,…

  • Histamin intoleransı nedir?

    Histamin intoleransı nedir?

    Histamin, histidin isimli aminoasidin parçalanması sonucunda ortaya çıkıyor. Histamini parçalayan enzimlerin [histamin N-metil transferaz (HMT) ve di-amin oksidaz (DAO)] yetersizliği sonucunda biriken histamin zamanla intolerans gelişmesine neden oluyor. Nörotransmitter benzeri bir bileşen olan histamin kanda biriktiğinde karın ağrısı, reflü, yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrısı, anksiyete ve adet düzensizliği görülebiliyor. Histamin intoleransı durumunda aşağıda yer alan histamin zengini…

  • Bebeğimde laktoz intoleransı var mı?

    Bebeğimde laktoz intoleransı var mı?

    Anne sütü de dâhil olmak üzere süt ve süt ürünlerinde laktoz isminde bir karbonhidrat türü bulunuyor. Laktozun sindiriminde laktaz enzimi görev alıyor. Laktoz intoleransı bulunan bebeklerde ise laktozun sindirimini sağlayan laktaz enzimi yeterli miktarda salgılanmıyor. Bebeğinizde: İshal, gaz, karın ağrısı, kramp, huzursuzluk, iştahsızlık ve kusma gibi belirtilerin varlığı laktoz intoleransının habercisi olabilir. Bu belirtiler genellikle…

  • Histamin

    Histamin

    Histamin, bağışıklık sisteminin tepkilerini yansıtan nörotransmitter bileşendir. Alerjik bir etkiye maruz kalındığında ortaya çıkan sıcaklık artması, şişme, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler histamin tarafından1 oluşturuluyor. Histamin; polen, tüy ve toz gibi alerjenlerin vücuttan uzaklaştırılması sürecini başlatıyor. Bu durum hapşırmaya, göz yaşına veya kaşınmaya neden1 olabiliyor. Besin alerjisi durumunda alerjen besinler tüketildiğinde histaminler salgılanıyor. Bazı besinler doğal olarak…

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.