diyabet, şeker hastalığı,

Ergenlik ve erken yetişkinlik dönemi diyabeti: MODY

Ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkan monogenik diyabete MODY, deniyor. Monogeni tek genin neden olduğu durumu ifade ediyorken MODY (Maturity-Onset Diabetes of Young), monogenik diyabeti belirtmek için kullanılıyor. MODY tanısı alan kişilerde tipik olarak ailede birbirini takip eden nesiller boyunca diyabet öyküsü görülüyor. MODY’nin çoğu formuna otozomal dominant gen Devamı…

diyabet, şeker hastalığı, kan şekeri,

Fruktozamin testi nedir?

Fruktozamin, glikozilasyon ismi verilen bir dizi biyokimyasal tepkime sonucunda ortaya çıkıyor. Bu test, kan glukoz seviyelerinin 3-4 hafta arasındaki ortalama kontrolünü değerlendirmek için kullanılıyor. Fruktozamin testi, diyabet kontrolünü izlemek ve tedavi planını düzenlemek amacıyla iç hastalıkları uzmanı, endokrinolog ve diyabet diyetisyenleri tarafından isteniyor. 86 kez okundu

diyabet, şeker hastalığı,

Diyabetle yaşıyorsanız bu fiziksel aktivite önerilerine kulak verin

Diyabetlilerde fiziksel aktivite daha iyi glisemik kontrol, azalmış insülin direnci, kan basıncı dengesi ve ağırlık kaybının sürdürülmesine katkı sağlıyor. Koşu ve yürüyüş gibi aerobik egzersizler hem tip-1 hem de tip-2 diyabette periferik nöropati gelişimini yavaşlattığı biliniyor. Periferik nöropati, çevresel sinir sistemindeki sinir liflerinin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Yapılan çalışmalarda Devamı…

insan vücudu, anatomi, maket, organlar

İnsülin direnci: Pankreasın ve insülin hormonunun rolü

İnsülin direncinin net biçimde anlaşılabilmesi için pankreasın ve insülin hormonunun tanınması gerekiyor. Pankreas 15-25 cm uzunluğunda ve 55-70 gram ağırlığında olan pankreas karın boşluğunda ve omurganın bel bölümünde yer alıyor. İnsülin İnsülin pankreastan salgılanan bir hormon olan insülin, besinlerle alınan glikozu hücrelere ve organlara ulaştırıyor. İnsülin kandaki şekeri hücrelere götürerek Devamı…

etik, steteskop, muayene, doktor, hekim, kalp, kalp damar, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi

Diyabetli bireyler için kalp sağlığına yönelik öneriler ve beslenme stratejileri

Diyabetli bireylerde kalp-damar hastalıkları riski sağlıklı bireylere göre daha yüksek görülüyor. Tıbbi beslenme tedavisi, diyabet yönetiminde en önemli bileşen olarak kabul ediliyor. Diyabetle yaşayan bireylerde sağlıklı beslenme ile kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek mümkün gözüküyor. Kalp sağlığına uygun bir diyete bağlı kalmak, düzenli egzersiz yapmak, tütün ürünlerinin kullanımından kaçınmak, sağlıklı vücut ağırlığının Devamı…

diyabet, şeker hastalığı, kan şekeri,

Tip 2 diyabet: Komplikasyonlardan beslenme tedavisine kapsamlı bir bakış

İnsülin direncinin ilerleyerek insülin salınım bozukluğuna zemin oluşturması sonucu gelişen hastalığa tip 2 diyabet adı veriliyor. Ülkemizde ve küresel çapta görülme sıklığındaki artış nedeniyle tip 2 diyabet hem birey hem de toplum sağlığı açısından risk oluşturuyor. Tip 2 diyabet nedir, kimlerde görülür, riskler nelerdir gelin birlikte inceleyelim. Tip 2 diyabet Devamı…

yağlı tohumlar, kuruyemiş, kavanoz, badem, fındık

Prebiyotik kaynağı besinleri diyetinize ekleyerek diyabet riskinizi azaltın

Prebiyotikler sindirilemeyen diyet lifleri olarak biliniyor. Bağırsaklarımız milyarlarca canlı bakteri içeriyor. Prebiyotikler bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin büyümesini uyarıyor. Prebiyotiklerden bağırsaklarımızdaki bakterilerin fermantasyonundan sonra sağlığa yararlı etkileri olan kısa zincirli yağ asitleri üretiliyor. Yapılan bazı hayvan deneyleri prebiyotiklerin ve probiyotiklerin insülin direnci ve hiperglisemiyi önlediğini gösteriyor. Çeşitli diyet lifleri ve karbonhidratların insüline dirençli genler Devamı…

glikometre, kan şekeri ölçümü, diyabet, şeker hastalığı, dm, diyabetus mellitus (3)

Glisemik indeks listesi

50 gram ağırlığındaki bir besinin, tüketildikten 2 saat sonra kan glukozunu (şekerini) yükseltme ölçüsüne glisemik indeks adı veriliyor. Besinler glisemik indeks değerlerine göre üç gruba ayrılıyor. Düşük glisemik indeksli besinler Glisemik indeksleri %55’in altında yer alan besinler, düşük glisemik indeksli besinler olarak biliniyor. Bu besinler kan şekerini çok yavaş yükseltiyor. Devamı…

hastane, ameliyat, operasyon, cerrahi girişim

Diyabetle yaşayan bireyler ameliyat öncesinde nelere dikkat etmeli?

Diyabetli bireylerde genel popülasyona göre ameliyat sonrası komplikasyon riskinin daha yüksek olduğu belirtiliyor. Bu durum diyabetle yaşayan bireylerde ameliyat öncesi ve sonrası takibin iyi yapılmasını gerektiriyor. Özellikle enfeksiyon diyabetli bireylerde ameliyat sonrası komplikasyon riskini artırarak hastanede kalış süresini uzatıyor. Ameliyat öncesi hastaneye yatışı yapılan diyabetli bireylerin enfeksiyon riskini azaltmak için Devamı…

diyabet, şeker hastalığı, kan şekeri,

Tip-1 diyabetli çocuklarda beslenme sorunları

Diyabetli çocuk ve adölesanların beslenme tedavisinde ve eğitiminde karşılaşılan zorluklar genelde yaşla ilişkili olarak görülüyor. Genel olarak çocukluk çağında diyabet uzun gece uykuları, öngörülemeyen fiziksel aktiviteler ve yeme davranışları, sık geçirilen enfeksiyon hastalıkları gibi faktörlerden dolayı yetişkin diyabetinden farklı olarak karşımıza çıkıyor. Okul öncesi dönemindeki çocuklar diyabet bakımının tüm yönleriyle Devamı…

diyabet, şeker hastalığı, kan şekeri,

HbA1c nedir?

Son 2-3 ayda ortalama kan şekeri seviyesinin ne durumda olduğunu gösteren glikozillenmiş hemoglobin kan testine HbA1c (Hemoglobin A1c) adı veriliyor. Diyabetli olan kişilerde takip edilmesi gereken değeri yansıtan HbA1c, kişilerin glukoz seviyesini değerlendirmede ve aynı zamanda diyabetin teşhis edilmesinde kullanılıyor. Vücudumuzda bulunan glukoz, kırmızı kan hücrelerine tutunduğunda üretiliyor. Vücudumuz, glukozu Devamı…

ilaç, eczane, farmakoloji, eczacı

İlaç kullanan diyabetliler beslenmelerinde nelere dikkat etmeli?

Tip-2 diyabetin yönetiminde ağızdan alınarak kullanılan oral anti-diyabetikler, pankreastan insülinin salgılanmasını artıran, insülinin etkisini düzenleyen veya glukoz emilimini yavaşlatan ilaçlara deniyor. Bu ilaçlarla birlikte diyetisyen denetiminde hazırlanan ve içinde takip görüşmelerinin olduğu tıbbi beslenme tedavisi, kan şekeri kontrolünü kolaylaştırıyor. Diyabetle yaşayan bireylerde karbonhidrat alımı zamanı ve miktarı önem taşıyor. Günlük Devamı…

erkek, ayak masajı, adam, yorgunluk, ayak ağrısı

Diyabetik ayağın iyileşmesinde beslenme ne kadar önemli?

Diyabetle yaşayan bireylerde görülen sinir hasarı, bacaktaki arter hastalığı ve enfeksiyon ile bir araya geldiğinde diyabetik ayak ülseri (DAÜ) oluşabiliyor. Beslenme, yaş, ilaçlar, sigara, ödem ve hastalık durumu gibi birçok faktörün etkili olduğu yara iyileşmesi, diyabetik ayak söz konusu olduğunda dinamik bir süreci ifade ediyor. Diyabetli bireylerin glisemik kontrolünü sağlamada Devamı…