sinir otu, plantago major

Sinir otu: Daha önce muhtemelen gördüğünüz bu bitki hakkında neler biliyorsunuz?

Avrasya’ya özgü çok yıllık otsu bir bitki olan ve Latincede (Plantago major) ayak tabanı anlamına gelen sinirotu, damarotu veya sinirli ot isimleriyle biliniyor. Tahrip edilmiş arazilerde, tarlalarda, dere ve yol kenarlarında görülen bu ot haziran, temmuz ve ağustos aylarında çiçek açıyor. Sinirotunun genç ve yumuşak yaprakları çiğ olarak salatalara konuyorken Devamı…

Baharat rehberi: En sık kullanılan 20 baharat ve sağlık üzerindeki etkileri!

Yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılan baharatlar, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasını oluşturuyor. İşte yaygın olarak kullanılan 20 baharat ve potansiyel diyet-sağlık etkileri: Adaçayı: Sindirim sistemini düzenleyen adaçayı bilişsel fonksiyonları destekliyor. Anason: Sindirim sistemini rahatlatan anason öksürüğü hafifletiyor. Biberiye: Hafıza ve beyin fonksiyonlarını destekleyen biberiye antioksidan etkinlik gösteriyor. Fesleğen: Antioksidan ve Devamı…

çay, bitki çayı, bitkisel, demlik,

Adaçayı tüketirken dikkatli olun!

Salvia otu olarak da bilinen adaçayı eski çağlardan beri ilaç, aromaterapi ve kozmetik alanlarında kullanılıyor.  Adaçayının faydaları arasında: Hazımsızlık, mide yanması ve şişkinlik gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını, antibakteriyel ve anti-enfektif etkileri sayesinde ağız yaralarını, üst solunum yolu enfeksiyonunu,  menopoz döneminde ortaya çıkan sıcak basmasını hafifletici etkileri yer alıyor.  Adaçayı her Devamı…

dulavrat otu, Arctium lapa, Burdock, uluavratotu, pıtrak, dulkarıgömleği, hanımyaması

Dulavrat otu

Makrobiyotik diyetin popülaritesiyle paralel olarak uluslararası tanınırlığı artan dulavrat otu (Arctium lapa, Burdock), uluavratotu, pıtrak, dulkarıgömleği, hanımyaması gibi isimlerle de biliniyor. Soğuğa ve kötü hava koşullarına karşı dayanıklı bir bitki olan dulavrat otunun çayı, yağı, tentürü ve merhemi yapılıyor. Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika coğrafyalarında yaygınlık gösteren dulavrat otunun Orta, Devamı…

filizlenme, bitki, yeşil, yeşillik, topraktan bitki çıkması

Botanik ve fitoloji üzerine

Bitkibilim adıyla dilimize kazandırılan botanik, fitoloji olarak da adlandırılıyor. Mantarları ve algleri de içine alarak bitkileri araştıran botanik, kısaca bitki yaşamıyla ilgilenen bilim dalı olarak açıklanıyor. Botanik, biyolojinin bir kolu olarak değerlendiriliyor. Bitki yaşamı alanında uzmanlaşmış bilim insanlarına botanikçi ya da fitolog adı veriliyor. Bu uzmanlar genellikle biyoloji, beslenme ve Devamı…

Pelargonium sidoides, Umkaloabo, Güney Afrika sardunyası

Afrika sardunyası

Güney Afrika’ya özgü tıbbi bir bitki olan ve bu coğrafyada umckaloabo adıyla bilinen Güney Afrika sardunyası (Pelargonium sidoides) ülkemizde genellikle Afrika sardunyası ismiyle anılıyor. Soğuk algınlığı, akut bronşit ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlarda umca isimli hammadde Afrika sardunyasından elde ediliyor. Afrika sardunyasıyla ilgili yapılan klinik çalışmalar neler Devamı…

Artemisia absinthium, pelin otu, moksa

Pelin otu hakkında kısa bilgiler

Anadolu’da doğal yayılım gösteren bir yavşan türü olan pelin otunun (Artemisia absinthium), aromatik yağı, çayı, macunu, kremi ve merhemi bulunuyor. Son derece acı bir bitki olan pelin otu uçucu yağ, tanen ve flavonoit türevleri içeriyor. Antik çağda ilaç olarak kullanılan pelin otunun savaş motivasyonunu yüksek tutmak amacıyla askerlere verildiği bildiriliyor. Devamı…

veronika otu, yavşanotu, çiçekli bitki

Veronika otu

Çiçekli bitkiler familyasında yer alan veronika otunun 500’e yakın türü bulunuyor. Veronika yavşanotu ya da unutmabeni çiçeği olarak da biliniyor. Yaygın olarak yavşan otu (Artemisia) olarak isimlendirilen pelin otu ile veronika otunu karıştırmamak gerekiyor. Konuya ilişkin geniş bilgi için eczacınızla ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum. 239 Devamı…

peganum harmala, üzerlik

Üzerlik otu tüketmeden önce diyetisyeninizle görüşün

Ülkemizde yetişen bitkilerden biri olan üzerlik (Peganum harmala) halk arasında ilezik, nazar otu ve yabani sedef otu olarak biliniyor. Çorak iklimleri seven çok yıllık bir bitki olan üzerliğin genellikle tohumları kullanılıyor. Üzerliğin halk arasında nazarı uzaklaştırdığına inanılıyor. Üzerlik farmakolojik açıdan aktif bileşenler olan harmin, harmalin, peganin, harman ve harmalol gibi alkaloitler Devamı…

Cardamom seeds, kakule

Diyetinize kakule eklemeniz için çok sebep var

Son dönemde hem Türk hem de dünya mutfağında yaygınlaşmaya başlayan kakulenin Hindistan’a özgü baharatlardan biri olduğu biliniyor. Keskin kokulu, mercimek şeklinde ve büyüklüğünde kırmızıya çalan esmer meyveleri bulunan kakule, yetiştiği yere göre isimlendiriliyor. Seylan kakulesi, Malabar kakulesi ve Siyam kakulesi en popülerlerinden… Kakule yapısında hangi besin ögelerini barındırıyor? Hem meyvesi Devamı…

psyllium husk, karnıyarık otu tohumu, psyllium seed

4 soruda karnıyarık otu tohumu

Çalı formunda bir bitki olan karnıyarık otu, tohumu ve kabuğu kullanılan fonksiyonel bir besindir. 1 · Karnıyarık otu tohumu hangi besin ögelerini içeriyor? Çözünebilir lif bakımından zengin karnıyarık otu karbonhidrat, kalsiyum ve demir içeriyor. 2 · Karnıyarık otunun sağlık üzerindeki etkileri nelerdir? İçerdiği zamk benzeri madde sayesinde karnıyarık otu tohumu, Devamı…

kadın, hasta, boğaz ağrısı, yutkunamama

Farenjit nedir? Farenjit tedavisinde hangi bitkilerin yararlı etkileri bulunuyor?

Toplumda en yaygın görülen hastalıklardan biri olan, genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan farenjit boğaz ağrısı, halsizlik ve ateş gibi yakınmalara sebep oluyor. Farenjit, yutak ve boğaz bölgesini tahriş ederek rahatsızlık hissi uyandırıyor. Akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılan farenjit şu belirtilerle kendini gösteriyor: Akut farenjit belirtileri Ateş, boğazda ağrı Devamı…

Translate »