Pelargonium sidoides, Umkaloabo, Güney Afrika sardunyası

Afrika sardunyası üst solunum yolları enfeksiyonlarına çözüm olabilir mi?

Güney Afrika’ya özgü tıbbi bir bitki olan ve bu coğrafyada umckaloabo adıyla bilinen Güney Afrika sardunyası (Pelargonium sidoides) ülkemizde genellikle Afrika sardunyası ismiyle anılıyor. Soğuk algınlığı, akut bronşit ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlarda umca isimli hammadde Afrika sardunyasından elde ediliyor. Afrika sardunyasıyla ilgili yapılan klinik çalışmalar neler Devamı…

mızraklı nane, kıvırcık nane, yeşillik

PCOS tedavisini destekleyen bitki: Kıvırcık nane

Balkanlara ve Türkiye’ye özgü¹ çok yıllık otsu bir bitki olan mızraklı nane tıbbi yararları nedeniyle öne çıkıyor. Bu bitkiye kıvırcık nane [Mentha spicata (Antep nanesi, eşek nanesi, anuk)² ve Mentha viridis] de deniyor. 1 • Kıvırcık nanenin içinde hangi bileşenler bulunuyor? Kıvırcık nane karvon, limonen, hidrokarbon, 1,8-sineol, mentol ve menton içeriyor. Devamı…

peganum harmala, üzerlik

Üzerlik otu tüketmeden önce diyetisyeninizle görüşün

Ülkemizde yetişen bitkilerden biri olan üzerlik (Peganum harmala) halk arasında ilezik, nazar otu ya da yabani sedef otu isimleriyle de anılıyor. Çorak iklimleri seven çok yıllık bir bitki olan üzerliğin genellikle tohumları kullanılıyor. Üzerliğin halk arasında nazarı uzaklaştırdığına inanılıyor. Üzerlik farmakolojik açıdan aktif bileşenler olan harmin, harmalin, peganin, harman ve harmalol Devamı…

Cardamom seeds, kakule

Diyetinize kakule eklemeniz için çok sebep var

Son dönemde hem Türk hem de dünya mutfağında yaygınlaşmaya başlayan kakulenin Hindistan’a özgü baharatlardan biri olduğu biliniyor. Keskin kokulu, mercimek şeklinde ve büyüklüğünde kırmızıya çalan esmer meyveleri bulunan kakule, yetiştiği yere göre isimlendiriliyor. Seylan kakulesi, Malabar kakulesi ve Siyam kakulesi en popülerlerinden… Kakule yapısında hangi besin ögelerini barındırıyor? Hem meyvesi Devamı…

psyllium husk, karnıyarık otu tohumu, psyllium seed

4 soruda karnıyarık otu tohumu

Çalı formunda bir bitki olan karnıyarık otunun tohumu ve kabuğu kullanılıyor. Fonksiyonel bir besin olan karnıyarık otu, içerdiği liflerle dikkat çekiyor. 1 · Karnıyarık otu tohumu hangi besin ögelerini içeriyor? Çözünebilir lif bakımından zengin karnıyarık otu karbonhidrat, kalsiyum ve demir içeriyor. 2 · Karnıyarık otunun sağlık üzerindeki etkileri nelerdir? Yapısında Devamı…

kadın, hasta, boğaz ağrısı, yutkunamama

Farenjit nedir? Farenjit tedavisinde hangi bitkilerin yararlı etkileri bulunuyor?

Toplumda en yaygın görülen hastalıklardan biri olan, genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan farenjit boğaz ağrısı, hâlsizlik ve ateş gibi yakınmalara sebep oluyor. Farenjit, yutak ve boğaz bölgesini tahriş ederek rahatsızlık hissi uyandırıyor. Akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılan farenjit şu belirtilerle kendini gösteriyor: Akut farenjit belirtileri Ateş, boğazda ağrı Devamı…

kan otu, mine çiçeği, bloodroot, Sanguinaria canadensis

Kan otundan yapılan çay zehirli mi?

Tıbbi ve aromatik bir bitki olan kan otu (Sanguinaria canadensis) çay, tentür ve ilaç yapımında kullanılıyor. Kan otunun tıbbi etkileri neler? Balgam sökücü özelliği bulunan kan otu müshil etki gösteriyor. Astım, bronşit ve gırtlak iltihabında kan otunun yararlı etkileri bulunuyor. Melanom da dâhil olmak üzere cilt kanserini iyileştirdiği iddia ediliyorsa da Devamı…

yapışkan andız otu, andızotu

Yapışkan andızotu: Gizemli bir şifa kaynağı mı?

Halk arasında gizemli bir şifa kaynağı olarak bilinen yapışkan andızotu, geleneksel tıpta asırlardır kullanılıyor. Güçlü aromatik özelliklere sahip bu bitki, antimikrobiyal, iltihap giderici ve balgam sökücü etkileriyle öne çıkıyor. Yapışkan andızotunun köklerinden elde edilen çay, öksürüğü ve bağırsak sorunlarını hafifletmek için kullanılıyor. Öte yandan yapışkan andızotunun yaraların iyileşmesine ve kanama Devamı…

kara halile

Kara halile: Şifalı bir mucize mi?

Güney Asya kökenli bir bitki olan Terminalia chebula, halk arasında kara halile adıyla biliniyor. Bu bitki, sindirim sağlığını desteklemesi ve detoksifikasyona yardımcı olmasıyla öne çıkıyor. İçeriğindeki güçlü antioksidanlar ve antibakteriyel bileşenler, bağışıklık sistemini güçlendiriyorken sindirim sistemindeki zararlı bakterilere karşı da savaşıyor. Kara halile, Ayurveda tıbbında Triphala adlı formülün ana bileşenlerinden Devamı…

Borago officinalis, hodan (2)

Hodan: Sağlığın ve güzelliğin sırrı olabilir mi?

Tıbbi ve aromatik bitki olan hodan (Borago officinalis) ilaç ve çay olarak kullanılıyor. Hodan pembe, mavi ya da beyaz çiçekler açıyor. 1 • Hodan bitkisinin hangi kısımları kullanılıyor? Hodan bitkisinin yağı ve gövdesi kullanılıyor. Bitkinin taze ya da kurutulmuş gövdesi salatalara ve garnitürlere ekleniyor. 2 • Hodan bitkisinin içinde hangi bileşenler Devamı…

sığla, günlük bitkisi, sığla ağacı

Sığla ağacı hakkında 4 bilgi

Sığla günümüzde Anadolu, Amerika ve Çin’de doğal olarak yayılım gösteren Liquidambar cinsine ait türlerin ortak ismini temsil ediyor. 1 • Sığla ağacının içinde hangi bileşenler bulunuyor? Sığla yağının bileşiminde bitkiye has kokuyu veren sinnamik asit, uçucu yağlar ve reçine bulunuyor. 2 • Sığla ağacının hangi kısımları kullanılıyor? Bitkilerden elde edilen, Devamı…

goldenberry, cape gooseberry, Physalis peruviana, altın çilek

Abartılı satış oyunlarının merkezindeki bitki: Altın çilek

Tıbbi ve aromatik bitki olan altın çilek (goldenberry, cape gooseberry, Physalis peruviana); meyve suyu, şurup, sos ve marmelat yapımında kullanılıyor. Altın çileğin tıbbi etkileri neler? Altın çileğe sarı rengini veren karotenoit bileşenleri ile fenolik içeriği altın çileğin antioksidan etkinlik göstermesini¹ sağlıyor. Kan şekerini hafif düzeyde düşürücü etkinlik gösterebiliyor. Altın çilekten elde Devamı…