Kategori: Spor beslenmesi
-
Yağ kaybı için egzersizlerinizi doğru planlayın
•
Diyet uygularken yapılması gereken egzersizler, okuyucularımın ve danışanlarımın bana en sık sorduğu soruların başında geliyor. Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla gerçekleştirilen yapılandırılmış fiziksel aktiviteler egzersiz olarak tanımlanıyor. Kardiyovasküler (kalp ve damar) teriminin kısaltılmış biçimi olan kardiyo kalbin, damarların ve akciğerin yoğun olarak çalışmasına odaklanan ve bu organları güçlendiren egzersizleri ifade ediyor. Hızlı…
-
Atletik adipoz: Atletler için ideal beden bulunuyor mu?
•
Atletik adipoz (adipositas athletica), elit sporcuların normal (Yunan Olimpiyat ideallerine uygun) bedenler yerine daha yüksek yağ kütlesine sahip olmaları şeklinde1 tanımlanıyor. Vücut yağının yüksek olması enerji depolarının artmasını sağlıyor. Uzun mesafe yüzücüler ve kıtalararası kayakçılar kas güçlerini artırmak, performanslarını yükseltmek ve bedenlerini hipotermiden korunmak amacıyla kasıtlı olarak yağ kütlelerini artırıyor. Bu duruma birincil atletik adipoz ismi…
-
Yağ yakarken kas kütlenizi artırmak için dikkat etmeniz gereken 3 konu!
•
Yağ yakarken kas kütlenizi artırmak için beslenmenize, egzersiz rutininize ve uyku hijyenine dikkat etmelisiniz. Yağ yakarken kas kütlenizi artırmak için beslenmeniz nasıl olmalı? Öncelikle doğru kaynaklardan ve doğru miktarda karbonhidrat alın. Hem hayvansal hem de bitkisel bazlı protein tüketin. Antrenman öncesinde ve sonrasında beslenmenizi önemseyin. Antrenman öncesi yeterli ve dengeli beslenin, sonrasında ise 5-10 gram…
-
Protein tozları: Kısaca nedir?
•
Protein tozları yüksek protein alımını gerektiren diyetleri takviye etmek amacıyla kullanılıyor. Genellikle peynir, yumurta veya süt proteinlerinden üretilen protein tozları sporcular, vücut geliştiriciler, kas kütlesini artırmak isteyenler ve yeterli miktarda protein alamayan kişiler tarafından tercih ediliyor. Diyetisyenler öncelikle günlük protein gereksiniminin doğal yollardan karşılanmasını öneriyor. Özel durumlarda diyetisyenler, uygun miktarda protein tozu kullanımını tavsiye ederek…
-
Fiziksel aktivite düzeyinize göre her gün kaç gram protein almalısınız?
•
Günlük protein ihtiyacı vücut ağırlığına, fizyolojik duruma, fiziksel aktivite düzeyine ve hedefe göre değişiyor. Herhangi bir fiziksel aktivite yapmayan başka bir deyişle hareketsiz (sedanter) bir birey için günlük protein gereksinimi, kilogram başına 0,8 gram iken bu değer elit bir sporcu için 3 gram civarına çıkabiliyor. Fiziksel aktivite düzeyinize göre almanız gereken protein miktarını kabaca şöyle…
-
Whey proteininin 5 yararlı etkisi!
•
Peynir altı suyu veya süt kesiği suyu olarak bilinen whey proteini, α-lakto albümin ve ß-lakto globulin gibi yararlı bileşenler içeriyor. 1 • Yaşlılıkta whey proteinleri Whey proteininin yaşla birlikte gerçekleşen kas kaybının önlenmesinde yararlı etkileri bulunuyor. 2 • Kalp ve damar hastalıklarında whey proteinleri Whey proteininin kolesterol ve trigliserit gibi kan yağlarını düşürdüğü ve tansiyonu…
-
Egzersiz yaparsam yağlarım kasa dönüşecek mi?
•
Bu soru sporla uğraşan bireylerin ve danışanlarımın bana en sık sorduğu soruların başında geliyor. Yağ ve kas hücrelerinin birbirlerinden farklı yapıları bulunuyor. Bu nedenle bunların birbirlerine dönüşmeleri mümkün olmuyor. Sporla beraber kas hücrelerinin hacimlerinde genişleme görülüyor. Spor bırakıldığında ise kas hücreleri küçülerek oluşan boşlukta yağ hücreleri genişliyor. Küçülen kas hücreleri kas kütlenizin azaldığını hissettiriyorken genişleyen…
-
En etkili yağ yakımı için saat kaçta spor yapmalıyım?
•
Danışanlarımın ve sporla uğraşan bireylerin en sık sorduğu soruların başında etkili yağ yakımına yönelik egzersizlerin ya da sporun saat kaçta yapılması gerektiği oluyor. Bu sorunun kesin ve net bir yanıtı bulunmuyor Her ne kadar yapılan bazı bilimsel çalışmalar kahvaltıdan 60-90 dakika sonra yapılan egzersizin ya da sporun bireyi optimum sonuca ulaştırdığını gösterse de ben sporcunun…