protez, ortez, takma uzuv, medikal, ortez ayak

Ortez nedir?

Ortezler, bedenin belli kısımlarının azalan, bozulan ve kaybolan işlevlerini desteklemek için üretiliyor. Ortezler metal, plastik ve deri gibi malzemelerden üretilebiliyor. Ortezler; uzuvların işlevselliğini artırmak, istenmeyen hareketleri engellemek (immobilizasyon), deformasyonları önlemek, ağrıları azaltmak, bazı bölgeleri desteklemek ve korumak amacıyla kullanılabiliyor. Ortez teknolojilerinin gelişmesi, bedene daha uyumlu ve işlevsel ortezlerin üretilmesi konusunda Devamı…

protez, ortez, takma uzuv, medikal, protez kol

Protez ne için kullanılıyor?

Protezler doğuştan gelen ve sonradan gelişen uzuv kayıplarında kullanılıyor. Protezleri yapay uzuvlar olarak düşünebilirsiniz. Kaybedilen uzvun işlevini yerine getirmek ve bedenin görsel bütünlüğünü korumak için tasarlanan protezler takma parmak veya bacak gibi dışarıdan uygulanabildiği gibi eklemlere bağlanacak şekilde de uygulanabiliyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte protezlerle ilgili olanakların arttığını ve uzuv kaybı Devamı…

Pencere, camda oturan kız, cam, düşünceli, düşünceye dalmış, camdan dışarı bakmak

Siyatik siniri ve ağrısını hafifleten fizik tedavi yöntemleri: Uykusuz gecelerin sonu!

Siyatik sinir, belin alt tarafındaki omurlardan çıkarak kalçanın orta noktasından topuğa kadar uzanan bir sinirdir. Siyatik sinir sıkışması, çeşitli nedenlere bağlı olarak siyatik sinirin üzerinde baskı oluşması nedeniyle oluşan ağrılı bir durumdur. Siyatik sinir sıkışmasının nedenleri; bel fıtığı travma (bir yerden düşmek veya siyatik sinirin olduğu bölgelere çarpan bir cisim Devamı…

Duruş bozukluğunun nedenleri nelerdir?

Sedanter yaşam, iş hayatı ve günlük aktiviteler sırasında yapılan hatalı duruşlar, fiziksel aktivitenin yanlış yapılması, kas gücü dengesizlikleri ve genetik hastalıklar duruş bozukluğunun nedenleri arasında gösteriliyor. Peki doğru duruş (postür) nasıl olmalı? Omurganızın pozisyonu, iyi bir postürün anahtarını oluşturuyor. Boyunda, orta sırtta ve belde olmak üzere omurganızın üç doğal eğrisi Devamı…

öfke, sinir, kızgınlık, erkek, adam, ofis, gözlük

Duruşunuzu 5 adımda iyileştirin

Bu içerikte genel olarak duruşumu nasıl iyileştirebileceğinize değineceğiz. Duruş farkındalığı edinin: Bilgisayar başındayken bir şeyler taşıyorken veya yürüyorken duruşunuza odaklanın. Aktif bir yaşam sürün: Duruş bozukluğu egzersizlerini yaşamınıza katın. Yoga ve tai chi beden farkındalığını geliştirmekte yararlıyken, pilates ve fitness gibi egzersizler, sırt, karın ve pelvis kaslarını güçlendirmek amacıyla uygulanıyor. Devamı…

Fizyoterapist, manuel uygulama, sedye, ayak, bacak, sırtüstü yatmak

Duruş bozukluğu nasıl tedavi ediliyor?

Duruş bozukluğunda postür egzersizleri ve medikal korseler iyileşmeyi destekliyor. Duruş bozukluğunda yaş, kemik olgunluğu açısından önemsenmesi gereken bir belirteç olarak görülüyor. İleri düzeyde duruş bozuklukları için ise ameliyat önerilebiliyor. Duruş bozukluğu tedavisi, içinde ortopedist, beyin cerrahı, fizik tedavi hekimi ve fizyoterapist bulunan bir ekip çalışmasıyla pekişiyor. Konuya ilişkin geniş bilgi Devamı…

yürüme, yürüyüş, yayan, kadın, kız, sırt çantası

Kötü bir duruş sağlığı nasıl etkiliyor?

Göbeğiniz ve kalçanız öne doğru çıktıysa, sırtınızda kamburlaşma başladıysa, bel çukurunuz arttıysa, yandan bakıldığında dizleriniz bükük görünüyorsa, başınız öne doğru eğimliyse, omuzlarınız düşükse ve öne doğru salınmışsa duruş bozukluğunuz bulunuyor olabilir. Kötü bir duruş sağlığı nasıl etkiliyor? Kas-iskelet sistemi doğru çalışmaz,  eklemler iyi hareket edemez ve esneklik azalır. Omurga aşınır Devamı…

kadın, duruş, postür, egzersiz, ayakta durma, bekleme

Duruş bozukluğu nedir?

Dururken ya da hareket halindeyken kolların, bacakların ve belin dengede olmaması durumu postür bozukluğu ya da duruş bozukluğu olarak tanımlanıyor. Kötü duruş, pek çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Yürürken eğilirken veya ayakta dururken vücudunuzu doğru pozisyonda tutarak bedensel ağrıların ve yaralanmaların önüne geçebilirsiniz. Fizyoterapistinizle görüşerek alacağınız postür egzersizleri, diyetisyeninize ve Devamı…

Ayak, ayakkabı, bacak

Ayakta dururken postürümü nasıl düzeltebilirim?

Ayakta dururken duruşunuzdan rahatsız mısınız? Burada yer alan 6 adımı basitçe uygulayın: Ayaklarınızı omuz genişliğinize yakın bir aralıkta açık tutun. Dik durmaya çalışın, duruşunuzu yukarı doğru esnetin. Omuzlarınızı geride tutun. Karnınızı içeri doğru çekin. Çeneniz yere paralel olacak şekilde baş seviyenizi koruyun. Kollarınızın iki yandan sarkmasına müsaade edin. Boyun, sırt Devamı…

sma hastalığı

SMA’da fizyoterapi yöntemleri

SMA’nın (Spinal Musküler Atrofi), kas kaybına ve zayıflığa neden olan ilerleyici bir genetik hastalık olduğu biliniyor. SMA 5 farklı tipten oluşuyor. Prenatal SMA olarak da bilinen Tip-0 SMA en şiddetli formu oluşturuyor ve doğumdan önce gelişiyor. İlk belirti, gebeliğin ilerleyen aşamalarında fetal hareketin (bebeğin hareketleri) azalması veya kaybolmasıyla farkedilebiliyor. Doğumdan hemen Devamı…

kadın, egzersiz, deniz, tatil, kafa dinleme, mat, yoga

Postür düzelten duruş egzersizleri nelerdir?

İyi bir postüre (duruşa) sahip olmak, gücünüzün, esnekliğinizin ve dengenizin gelişmesine yardımcı olur. Düzgün postürü sağlamak için postür egzersizleri yaparak ve boyun, sırt, bel ve kor (çekirdek) bölge kaslarınızı kuvvetlendirerek kas ağrılarınızı ve bağlarınızdaki gerginliği azaltıp yaralanma riskinizi en aza indirebilirsiniz. Sizler için 10 adet postür egzersizini derledim. Keyifli okumalar Devamı…

plantar fasiit, kadın, ayak, egzersiz

Plantar fasiit egzersizleri nelerdir?

Plantar fasiit, ayak kemerini destekleyen bir bağ doku olan plantar fasyanın inflamasyonu (iltihaplanması) sonucu oluşuyor. Genellikle sabahın erken saatlerinde ve istirahat sonrasında ayağa kalkınca ayak tabanı ve topuk çevresinde ağrıya sebep oluyor. Ağrıların azalması için gergin fasyayı gevşetecek ve zayıf kasları kuvvetlendirecek egzersizler yapılması gerekiyor. Plantar fasya germe egzersizi Etkilenen Devamı…

geriatri, kadın, ağrı, acı, sırt tutulması, kulunç, fibromiyalji

Fibromiyalji sendromunda fizyoterapi uygulamaları nelerdir?

Fibromiyalji sendromu (FMS), vücudun belirli bölgelerinde hassas noktaların olduğu ve ağrıya yol açan romatizmal bir hastalıktır. Ağrılarınızın, kaslarınızdaki spazmların ve günlük yaşamınızı olumsuz etkileyecek sorunların azalması için tedavide fizyoterapi uygulamaları yer alıyor. Tedavide ultrason, TENS, kriyoterapi, lazer gibi uygulamalar etkilenen bölgelerinize yönelik mobilizasyon ve manipulasyonlar, kinezyo-bantlama yöntemi, egzersiz tedavisi, kuru Devamı…